Φέτα: Από τη Ρωσία με …απάτη

Σφετερισμός της ονομασίας και χρήση εθνικών συμβόλων σε ρωσικό τυροκομικό προϊόν

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε κυβερνητικό επίπεδο και την κοινοτική νομοθεσία που αποτρέπει τις απομιμήσεις, οι σφετεριστές του ονόματος ‘Φέτα’, συνεχίζουν απτόητοι να δημιουργούν απομιμήσεις ελληνικών εμβληματικών και διεθνώς προστατευόμενων προϊόντων.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, την οποία μας γνωστοποίησε μέλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, εκτός από την απομίμηση και την παραγραφή του ονόματος ‘φέτα’ έχουμε επιπλέον και τη χρήση της ελληνικής σημαίας πάνω στη συσκευασία. Η συγκεκριμένη περίπτωση μοιάζει με την περίπτωση της Ιαπωνίας με το προϊόν ‘THE GREEK YOGHURT’. Το προϊόν με το όνομα Сиртаки Feta Greek φέρει στην συσκευασία του την ελληνική σημαία και το εμπορεύεται η εταιρεία Nevamilk.

«Προφανώς δεν έχει δικαίωμα μια ρώσικη ή οποιαδήποτε εταιρεία εκτός Ελλάδος, να σφετερίζεται την ελληνική σημαία. Πέρα από τον σφετερισμό του ονόματος της Φέτας, η χρήση της ελληνικής σημαίας δεν επιβάλλει να  αντιδράσουμε ως κράτος;» αναρωτιέται το μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης.

Η συγκεκριμένη ενέργεια σε βάρος της χώρας δεν είναι η μοναδική καθώς μόλις πρόσφατα, το Consortium for Common Names of USA, κατέθεσε αίτημα καταχώρησης εμπορικού σήματος ‘Feta CCFN’ στο Ινστιτούτο Βιομηχανικής ιδιοκτησίας της Χιλής (INAPI). Το Consortium αυτό  είναι μια διεθνής κοινοπραξία που αμφισβητεί τις Γεωγραφικές Ενδείξεις της ΕΕ και προασπίζεται τη χρήση τους ως κοινά ονόματα (generic’). Ενδεχόμενη καταχώρηση του εν λόγω σήματος αναμένεται πως θα οδηγήσει σε παραχώρηση της άδειας χρήσης σε άγνωστο αριθμό επιχειρήσεων.

«Ποιος οργανισμός συντονίζει τις νομικές ή διοικητικές ενέργειες που αναλαμβάνονται σε συνέχεια τέτοιου είδους αιτημάτων καταχώρισης σήματος; Η Ελλάδα εν έτει 2021 δεν διαθέτει έναν ανεξάρτητο Οργανισμό εξειδικευμένο στην διεθνή (αλλά και εγχώρια) προστασία των ελληνικών ΠΟΠ/ΠΓΕ» μας επισημαίνει το μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης και αναρωτιέται: «Ο AGROCERT / ΕΛΓΟ που θα έπρεπε να παίζει αυτό το ρόλο, εισπράττει τόσα χρόνια τις εισφορές μας και τις νέμεται χωρίς να ασχολείται με την προστασία των ελληνικών προϊόντων. Το ΥΠΕΞ μέσω διάφορων πλοκάμων, δεν είναι αμέτοχο ευθυνών. Έχει η Ελλάδα επικυρώσει τη Συμφωνία της Λισαβόνας για την προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ, της Φέτας συμπεριλαμβανομένης; Ποια Δημόσια Αρχή συμμετέχει στην διαπραγμάτευση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την διεκδίκηση της προστασίας των ελληνικών ΠΟΠ; Ποιος οργανισμός δραστηριοποιείται νομικά για την προστασία των ΠΟΠ/ΠΓΕ και την διαχείριση της συμφωνίας της Λισαβόνας;».

You might also like