Αποφάσεις για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας

Ενημερωτικό σημείωμα για την κάλυψη δαπανών

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός  υπέγραψε τέσσερις αποφάσεις που αφορούν: α) την πρόσληψη εποχικού προσωπικού, β) τα λειτουργικά έξοδα των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων, γ) ποσά για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων και δ) ποσά για τις ενισχύσεις κτηνοτρόφων, κυνηγών, θηροφυλάκων και άλλων φορέων.

 

Πιο συγκεκριμένα:

Με βάση αυτή την με αριθ. 3025/355910/21.12.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄5731/28.12.2020) «Έγκριση δαπανών μισθοδοσίας προσωπικού που προσλαμβάνεται για την κάλυψη εποχικών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις) στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων, για το έτος 2021»- υπέγραψε ο Υπουργός κ. Σ. Π. Λιβανός    την με αριθ. πρωτ. 222/35108/04.02.2020 απόφαση για την έγκριση, κατανομή και διάθεση ποσού  3.377.372 € ευρώ για την κάλυψη δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού που προσλαμβάνεται από το ΥΠΑΑΤ και τοποθετείται στις Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και του προσωπικού που προσλαμβάνεται από τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών και τις κατά Περιφερειακή Ενότητα Κτηνιατρικές Αρχές, για την κάλυψη των εποχικών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών, στο πλαίσιο εκτέλεσης και εφαρμογής των προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου και των έκτακτων και άλλων επιβαλλόμενων κτηνιατρικών μέτρων που προκύπτουν από αυτά, για το έτος 2021, προκειμένου να καλυφθεί η μισθοδοσία προσωπικού 80 ατόμων που προσλαμβάνονται στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου και 93 ατόμων που θα εργαστούν στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Η πλειονότητα του προσωπικού αφορά θέσεις κτηνιάτρων, αλλά παράλληλα προσλαμβάνονται και άτομα με ειδικότητα στην πληροφορική, βιολόγοι, τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής,  βοηθοί εργαστηρίων τεχνολογικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα από τα 80 άτομα που τοποθετούνται στην κεντρική υπηρεσία, τα 15 καλύπτουν θέσεις εργαστηριακών.

Η ανάγκη επιτήρησης νοσημάτων τα οποία συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, αλλά και της δημόσιας υγείας είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής κτηνοτροφίας και για την αντιμετώπισή τους απαιτείται επάρκεια σε εξειδικευμένο προσωπικό σε όλα τα επίπεδα της κτηνιατρικής διοίκησης.

Λόγω έλλειψης κτηνιατρικού προσωπικού, η συμβολή του εποχικού προσωπικού είναι καθοριστική στην υλοποίηση προγραμμάτων του τομέα της υγείας των ζώων.

Έχει  εκδοθεί η με αριθ. 1777/211994/31-07-2020 (ΦΕΚ Β΄3309/7-8-2020) ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η διάθεση πίστωσης και ρυθμίζεται η κατανομή της στην επικράτεια, για την κάλυψη σειράς δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας για το έτος 2020. Με βάση αυτή την απόφαση έχουν υπογραφεί 3 αποφάσεις από τον Υπουργό κ. Σ. Π. Λιβανό και επιμερίζεται το ποσό για τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών :

α) Ποσό ύψους 862.509,08 ευρώ αφορά αποζημιώσεις κτηνοτρόφων που τα κοπάδια τους χτυπήθηκαν από λοιμώδη μεταδοτικά νοσήματα για τα οποία εφαρμόζονται μέτρα εξυγίανσης (βρουκέλλωση, μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες κλπ).

β) Ποσό 197.509,08 ευρώ για ενισχύσεις προς κτηνοτρόφους, κυνηγούς, θηροφύλακες, ιδιώτες και άλλους  φορείς που συνδράμουν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες με διάφορους τρόπους, προκειμένου αυτές να καλύψουν με αποτελεσματικό τρόπο τους στόχους των προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου όπως αυτοί διαμορφώνονται κατά περίπτωση.

γ) Ποσό 78.568,99 ευρώ αφορά λειτουργικά έξοδα των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων που σχετίζονται άμεσα με την εφαρμογή των προγραμμάτων που αναφέραμε, όπως για παράδειγμα η προμήθεια αναλώσιμων υλικών για το πεδίο των ελέγχων που πραγματοποιούνται στον τομέα της υγείας των ζώων.


Οι δαπάνες αυτές καλύπτονται μετά από αιτήματα που υποβάλλονται στην κεντρική υπηρεσία από τις Περιφερειακές Ενότητες και μέρος τους μπορεί να συγχρηματοδοτείται αναλόγως με  τη δράση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

You might also like