Αναμένει ‘πράσινο’ η αγορά γάλακτος

Προβληματισμός αλλά και κινητικότητα στην αγορά των γαλακτοκομικών

Σε φάση βασανιστικής υπομονής βρίσκεται η ελληνική αγορά γαλακτοκομίας και τυροκομίας. Μικροί και μεγάλοι παίκτες περιμένουν με ανησυχία να υποχωρήσει η πανδημία, να ξεκλειδώσουν περιφερειακές ενότητες που αυτή τη στιγμή είναι ‘στο κόκκινο’, να  ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί, να ανοίξει η αγορά της εστίασης και να ζεσταθεί η τουριστική αγορά ενόψει καλοκαιριού. Με νέα προϊόντα και ψηφιακές πωλήσεις απαντάει η λιανική.

 

Αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή δυσαρμονία της αγοράς αλλά οπλισμένοι με θάρρος και με την πεποίθηση ότι υπάρχουν πάντα δυνατότητες παραγωγής κι εμπορίας προϊόντων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, εφόσον τα προϊόντα αυτά είναι …τρόφιμα, οι εκπρόσωποι της ελληνικής γαλακτοκομικής και τυροκομικής αγοράς βαδίζουν με προσοχή μέσα στο επιχειρηματικό ‘ναρκοπέδιο’ που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Κατανάλωση

Η Δήμητρα Χούχουλα αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) μας περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά. «Η μείωση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων είναι μικρότερη απ΄ όση ίσως θα περιμέναμε κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των προϊόντων που κυκλοφορούν είναι συσκευασμένο, όπως για παράδειγμα το γάλα ή το γιαούρτι, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να αισθάνεται την ‘ασφάλεια’ αυτών που καταναλώνει» επισημαίνει.

Από την πλευρά του ο Διονύσης Αντωνόπουλος, ερευνητής και υποψήφιος διδάκτορας του στο ίδιο Τμήμα  στο ΠΑΔΑ θεωρεί ότι η γαλακτοκομία και η τυροκομία σε καμία περίπτωση δεν έχουν υποστεί τη ζημιά άλλων κλάδων. «Ο κόσμος δεν έχει σταματήσει να τρώει, άρα θεωρώ ότι η γαλακτοκομία και η τυροκομία θα είναι ο κλάδος με τις μικρότερες επιπτώσεις από την πανδημία» μας λέει και εξηγεί: « Στο γάλα θα έχουμε μια πτώση της τάξης του 6-7% αλλά αυτό οφείλεται ως ένα βαθμό και στο γεγονός ότι μερίδα του καταναλωτικού κοινού έχει στραφεί στα φυτικά προϊόντα. Η τυροκομία δεν βλέπω να επηρεάζεται, άλλωστε η αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος κατά περίπου 10- 12 λεπτά μας δείχνει την τάση για τη χρονιά».

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2021 κυκλοφόρησαν οι δύο νέοι κωδικοί Nounou Family βιολογικό γάλα, ελαφρύ και πλήρες.

 

Νέα προϊόντα

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εδώ δηλαδή και σχεδόν 10 μήνες, ο ρυθμός λανσαρίσματος νέων προϊόντων είναι υψηλός και πάντως δεν θυμίζει εποχές …πανδημίας. Πως εξηγείται το φαινόμενο;

Σύμφωνα με τον Δ. Αντωνόπουλο, οι παραγωγοί σε όλοι την Ελλάδα έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι οι καταναλωτές ζητούν πλέον ‘νέου τύπου’ προϊόντα με την προσθήκη συστατικών/ υλικών τα οποία βοηθούν ως προς την καλύτερη διατροφική κάλυψη του κοινού αυτού. «Τα φυτικά προϊόντα και ο ‘υγιεινός’ τρόπος διατροφής έχουν επηρεάσει την κατάσταση και η βιομηχανία προκειμένου να αυξήσει την γκάμα των προϊόντων της παράγει νέα προϊόντα. Το παρατηρούμε πλέον σε όλα τα διεθνή συνέδρια που πραγματοποιούνταν τελευταία, όπου εμφανίζονταν νεοφανή και καινοτόμα προϊόντα τα οποία ‘πιέζουν’ και τη βιομηχανία» μας εξηγεί.

Σχολιάζοντας την πληθώρα αλλά και την ανάπτυξη των προϊόντων που εμπλουτίζονται με πρωτεΐνες, η Δ. Χούχουλα εκτιμάει ότι η αύξηση της κατανάλωσής τους συνδέεται και με το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές θέλουν να αντικαταστήσουν τα λιπαρά με πρωτεϊνικό περιεχόμενο. «Σε μεγάλο βαθμό όμως, η τάση αυτή είναι κι εδώ αποτέλεσμα του μάρκετινγκ των εταιρειών» επισημαίνει.

Φέτα Όλυμπος

Η πανδημία έχει στρέψει το καταναλωτικό από τα προϊόντα πάγκου στα συσκευασμένα προϊόντα αλλά και σε αυτά οι αλλαγές είναι συνεχείς καθώς οι καταναλωτές επιθυμούν όλο και μεγαλύτερη ασφάλεια στα προϊόντα που αγοράζουν και τις συναλλαγές που πραγματοποιούν. Η φέτα Όλυμπος κυκλοφορεί και σε νέα μοναδική κυλινδρική συσκευασία, 100% ανακυκλώσιμη, με εύχρηστο καπάκι που ανοίγει και ξανακλείνει.

Διαδίκτυο

Αν και το λιανικό εμπόριο τροφίμων δεν έπαψε ούτε στιγμή να λειτουργεί από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, εντούτοις σημαντικές αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά έχουν καταγραφεί όλο αυτό το διάστημα. Από την πλευρά του το λιανικό εμπόριο προσπαθεί να ανταποκριθεί.

Το οργανωμένο μεγάλο λιανεμπόριο προχώρησε γρήγορα, ήδη από την άνοιξη του 2020 σε συνεργασία με τις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας προκειμένου να εξασφαλίσει απρόσκοπτη παράδοση των ηλεκτρονικών παραγγελιών. Η μικρότερη λιανική, όπως τα delicatessen και τα ιδιόκτητα καταστήματα των τυροκομικών επιχειρήσεων, ειδικά σε περιφερειακές πόλεις της χώρας, προσαρμόστηκαν γρήγορα και δημιούργησαν υπηρεσίες delivery. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται σε διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα επαγγελματιών στη λιανική οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν γρήγορα.

Ο Ιωάννης Παππάς, ιδιοκτήτης του καταστήματος Μεσογειακή Διατροφή στα Κάτω Πατήσια ο οποίος δραστηριοποιείται σε χονδρική και λιανική είναι ένας από αυτούς αλλά όπως μας είπε: «Ένα από αυτά που έχουμε θέσει ως προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός e-shop για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των καταναλωτών. Η πολιτεία που επέτρεψε την παράδοση στην πόρτα, κάτι το οποίο αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό επαγγελματιών, θα πρέπει να βοηθήσει τους καταστηματάρχες να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά καταστήματα».

Τον Φεβρουάριο του 2021 κυκλοφόρησαν δύο νέοι κωδικοί της ΕΒΟΛ στο Διαλεχτό στραγγιστό αγελαδινό γιαούρτι με 10% και με 2% λιπαρά σε συσκευασία των 200 γρ.
You might also like