Τέλος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο Φάνης Παππάς

Αρμοδιότητες ασκεί πλέον ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Μελάς- Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με μια λιτή ανακοίνωση στην οποία δεν υπάρχει καμία, ούτε καν τυπική,  αναφορά στο έργο του, το ΥπΑΤΤ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Φάνη Παππά ο οποίος είχε μόλις προ τριμήνου αναλάβει τα καθήκοντά του σε έναν από τους κομβικούς για την χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής οργανισμούς του δημόσιου τομέα ο οποίος όμως είχε ήδη ένα ‘βαρύ κλίμα΄να διαχειριστεί.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής: «Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Φάνης Παππάς υπέβαλε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Σπήλιο Λιβανό  την παραίτησή του για  προσωπικούς λόγους. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Τις αρμοδιότητες του Προέδρου θα ασκεί, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση  υπ αριθμ. 2642/294319/15-11-2019, ο Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Μελάς».

Οι λόγοι της παραίτησης του Φ. Παππά, ο οποίος είναι επαγγελματίας με γνώση της πρωτογενούς παραγωγής και μαχητικό στέλεχος της κυβερνώσας παράταξης στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν έχουν γίνει γνωστοί, γνωστό όμως ήταν εδώ και καιρό οτι  ο Οργανισμός είχε να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες στην έγκαιρη, δίκαιη και αξιόπιστη καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς, ενώ και η διοικητική του λειτουργεί δεν τελούσε υπό ομαλότητα εδώ και αρκετό καιρό- πολύ πριν αναλάβει ο Βορειοελλαδίτης επιχειρηματίας και αυτοδιοικητικός παράγοντας.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «ανικανότητα διαχείρισης, της κατάστασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ».  Ο ΣΥΡΙΖΑ δια του πρώην υπουργού του Σταύρου Αραχωβίτη σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, υποστηρίζει οτι «Η ανέμελη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να έχει χάσει και εδώ κάθε έλεγχο όπως στην υγεία, την οικονομία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Και ενώ οι πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ  ως φαίνεται αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, οι επιδοτήσεις του 2020 δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη και κανένας δεν γνωρίζει τι οφείλεται στους παραγωγούς και πότε θα δοθούν τα χρωστούμενα. Άγνωστος ο ορίζοντας για τις  συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ στον αέρα βρίσκεται και όλο το σύστημα του ΟΣΔΕ, εγκυμονώντας κινδύνους για την έγκαιρη  έναρξη των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης για τη νέα χρονιά».

Είναι απολύτως βέβαιο οτι για την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν φέρει ο απερχόμενος Πρόεδρός του ενώ οι καθυστερήσεις στις καταβολές δεν είναι ένα χθεσινό πρόβλημα, αλλά χρόνιο το οποίο εντάθηκε εξαιτίας των πρωτοφανών καταστάσεων που περνάει η χώρα και η πρωτογενής παραγωγή. «Για πρώτη φορά στην ιστορία των άμεσων ενισχύσεων οι παραγωγοί βρίσκονται σε τόσο δεινή θέση και μάλιστα μέσα σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η κάκιστη διαχείριση της πανδημίας. Το επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει ακόμη και στο αυτονόητο, στο να καταβάλει στην ώρα τους και σωστά τις επιδοτήσεις των αγροτών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στ. Αραχωβίτη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί οτι ελάχιστη υποχρέωση του υπουργείου είναι να ενημερώσει τους αγρότες, πως από το ‘έχουμε έτοιμο σχέδιο’ που υπόσχονταν, φθάσαμε στο ‘δεν ξέρουμε που πάμε, με ποιους θα πάμε και πως θα πάμε’. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε οτι  θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για τα τεκταινόμενα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει, ως οφείλει, με τον πλέον θεσμικό τρόπο τον αγροτικό κόσμο.

Από την πλευρά τους αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζητούν με χθεσινή ανακοίνωσή τους αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, τον παγετό. «Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που δίνονται σε πληττόμενους συναδέλφους όταν την ίδια ώρα “μπουκώνονται” με δισεκατομμύρια ευρώ βιομήχανοι και μεγαλέμποροι. 32 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και μόλις 350 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα και αυτό είναι πολιτική επιλογή και όχι προσαρμογή στις δημοσιονομικές συνθήκες όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Το ΚΚΕ ζητά να δοθούν άμεσα και ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας και οικονομικής ζημιάς οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχει πληγεί η παραγωγή τους από φυσικές καταστροφές ή νόσους.

You might also like