Το ‘πρόσωπο’ του γιαουρτιού

Γευστικές -κι όχι μόνο- αλλαγές στο αγαπημένο προϊόν

Μια απλή βόλτα στα ψυγεία των ελληνικών σουπερμάρκετ είναι ικανή να αποκαλύψει οτι το γιαούρτι είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές προϊόν, απευθύνεται σε τεράστιο εύρος ηλικιακού κοινού, είναι δεκτικό σε γευστικούς ‘πειραματισμούς’ κι ενσωματώνει σημαντικές επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες.

 

Σε φάση διαρκούς εξέλιξης βρίσκεται το γιαούρτι εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες με τη μια καινοτομία που το αφορά να διαδέχεται την άλλη. Ταυτόχρονα διεξάγεται, σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον, μια ανηλεής μάχη ‘ταυτότητας’ για τα διάφορα είδη γιαουρτιού όπου λαοί, κράτη υπερεθνικοί οργανισμοί κι εταιρίες διεκδικούν την ‘πατρότητα’, τη ‘γνησιότητα’ και την ‘αποκλειστικότητα’ συγκεκριμένων προϊόντων. Με την Ελλάδα να βρίσκεται κι αυτή στο προσκήνιο καθώς το παγκοσμίως γνωστό ‘ελληνικό γιαούρτι’, είναι ένα από τα κορυφαία εξαγώγιμα προϊόντα της.

Στη χώρα μας ο ετήσιος τζίρος της αγοράς γιαουρτιού πλησιάζει τα 250 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2019) ενώ ακόμα και μέσα στην πανδημία η κατανάλωσή του δεν αντιμετώπισε προβλήματα, αντίθετα μάλιστα κάποιες από τις κατηγορίες του παρουσίασαν αύξηση.

Στην αγορά δραστηριοποιούνται δεκάδες εταιρίες από κάθε σημείο της χώρας αλλά οι οκτώ μεγαλύτερες – ΦΑΓΕ, Κρι Κρι, ΔΕΛΤΑ, Όλυμπος, Δωδώνη, ΜΕΒΓΑΛ, Friesland Campina και Danone- κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Σημαντικό κομμάτι της κατανάλωσης, τουλάχιστον στο μετρήσιμο κανάλι του σουπερμάρκετ, αποτελούν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με μερίδιο 12,9% και 7,9% σε όγκο και αξία αντίστοιχα (στοιχεία IRI).

Η αναζήτηση ‘ταυτότητας’ στο γιαούρτι: Το ιδιαίτερα πηχτό,  kerned γιαούρτι, σε μια εκδοχή της βρετανικής Yeo Valley.

 

Γευστικές τάσεις

Τρεις είναι οι κύριες τάσεις που ξεχωρίζουν στη σύγχρονη αγορά του γιαουρτιού, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αλλά και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες υπάρχουν κοινά γευστικά και καταναλωτικά στοιχεία: α) η μείωση της περιεκτικότητας των γιαουρτιών σε ζάχαρη, β) η αύξηση της παρουσίας των πρωτεϊνών και γ) η αύξηση των βιολογικών γιαουρτιών τα οποία σε ορισμένες χώρες αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης κι αποτελούν παγκόσμια αγορά που αναμένεται να ξεπεράσει τα 15 δισ. δολάρια.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι τάσεις αυτές συνδέονται με τις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών, η πυροδότησή τους όμως τα τελευταία χρόνια έχει σε μεγάλο βαθμό να κάνει με τις επιλογές των πολυεθνικών ομίλων για ‘φρεσκάρισμα’ της εμπορικής επικοινωνίας τους με νέο περιεχόμενο .

Άλλες, λιγότερο διαδεδομένες αλλά εξίσου σημαντικές, τάσεις είναι τα υγρά γιαούρτια τα οποία πίνονται ως ρόφημα, τα επιδόρπια γιαουρτιού με σπόρους, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ή/και φρούτα, τα γιαούρτια που έχουν νέου τύπου καλλιέργειες και πρόσθετα (προβιοτικά), το παγωμένο γιαούρτι που αντικαθιστά το παγωτό, καθώς επίσης και τα προϊόντα απομίμησης του γιαουρτιού από φυτικές πρώτες ύλες.

Διεθνείς τάσεις

Η ‘διεθνοποίηση’ του γιαουρτιού δεν είναι χθεσινό φαινόμενο, σήμερα όμως η συγκεκριμένη διαδικασία έχει λάβει την πιο έντονη μορφή της. Μετά από  μακρά περίοδο κατά την οποία το ‘ελληνικό γιαούρτι’ διεκδίκησε και τελικά κέρδισε τις προτιμήσεις των καταναλωτών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου – κυρίως όμως στις μεγάλες αγορές της Δύσης-, μετά από την περίοδο της απομίμησής του την οποία διανύουμε ακόμα, ήρθε η περίοδος για την εμφάνιση άλλων προϊόντων στην κατηγορία.

Το πρώτο από αυτά είναι το Skyr από την Ισλανδία, το οποίο σε ορισμένες χώρες δεν θεωρείται γιαούρτι αλλά ρόφημα με βάση το γιαούρτι. Η άνοδός του στις διεθνείς αγορές – με έμφαση στην αμερικανική- είναι εν πολλοίς ανεξήγητη αν και οι εταιρείες που έχουν μπει στην παραγωγή του δαπανούν μεγάλα ποσά για την προώθησή του.

Το τελευταίο διάστημα άλλη μια παραδοσιακή συνταγή παρασκευής γιαουρτιού, αυτή τη φορά από το Σόμερσετ της νοτιοδυτικής Αγγλίας, διεκδικεί την αυθεντικότητα της πρωτότυπης γεύσης. Πρόκειται για το kerned γιαούρτι, το οποίο μοιάζει με το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι αλλά παράγεται με μια λίγο διαφορετική, πιο χρονοβόρα διαδικασία στράγγισης.


Με τη συνταγή της μάνας
Tο γιαούρτι ‘κουβαλάει’ πάντα μια τοπική ιστορία η οποία αναδεικνύει την αυθεντικότητά του. Η αμερικανική εταιρεία Siggi’s ξεκίνησε μόλις το 2005 από τον νεαρό Siggi Hilmarsson σε ένα …διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη. Για να δημιουργήσει το προϊόν χρησιμοποίησε μια συνταγή για γιαούρτι Skyr την οποία του έστειλε η μητέρα του  από την πατρίδα του, την Ισλανδία. Σήμερα η εταιρεία του είναι μια από τις πιο δημοφιλείς γαλακτοκομικές στις ΗΠΑ.

Κατσικίσιο

Από τις σημαντικότερες τάσεις των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα είναι η αύξηση της κατανάλωσης γιαουρτιών από κατσικίσιο γάλα, είτε στην παραδοσιακή μορφή είτε ως στραγγιστό.

Μια από τις εταιρείες που μπήκαν στην κατηγορία είναι η  Δωδώνη η οποία σε πρόσφατο δελτίο Τύπου για το νέο της προϊόν αναφέρει: «Το νέο κατσικίσιο γιαούρτι Δωδώνη είναι ήδη διαθέσιμο στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα, σε πολυσυσκευασίες των δύο τεμαχίων. Με το κατσικίσιο γάλα να αποτελεί μία πρώτη ύλη εξαίρετης ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, το συγκεκριμένο προϊόν έρχεται να ενισχύσει σημαντικά την κατηγορία γιαουρτιών της Δωδώνη».

Από την πλευρά της η Μενοίκιο, συνεταιριστική επιχείρηση από την Προσοτσάνη Δράμας, που κι αυτή διαθέτει κατσικίσιο γιαούρτι, αναφέρει πως «Το Μενοίκιο, γνωστό για την πίστη και την επένδυσή του στα βιολογικά προϊόντα, παράγει ένα προϊόν απαράμιλλης ποιότητας, αυθεντικής γεύσης και υψηλής διατροφικής αξίας. Ένα προϊόν που στρέφει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές στα βιολογικά, και αναπτύσσεται ταχύτατα τόσο στην εγχώρια, όσο και στη διεθνή αγορά».


Μενοίκιο- Βιολογικό Κατσικίσιο
Παράγεται από 100% ελληνικό βιολογικό κατσικίσιο γάλα, από ζώα που τρέφονται με υψηλής ποιότητας βιολογικές ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές, οι καλλιέργειες των οποίων εκτείνονται στον κάμπο της Προσοτσάνης (Μενοίκιο όρος). Προϊόν απαράμιλλης ποιότητας, αυθεντικής γεύσης και υψηλής διατροφικής αξίας, χαρακτηρίζεται  το απόσταγμα του οράματος και της φιλοσοφίας του Συνεταιρισμού που το παράγει.

Η συσκευασία

Η παραγωγή του γιαουρτιού έχει περάσει την τελευταία 20ετία σε ένα άλλο επίπεδο αυτοματισμού, υγιεινής αλλά και ευελιξίας. Η σωστή προδιαγραφή μιας γραμμής συσκευασίας, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων αναγκών αλλά και η ανταπόκριση σε νέες τάσεις, είναι η πεμπτουσία της εξασφάλισης ενός επαναλαμβανόμενου και υψηλών απαιτήσεων προϊόντος.

Συχνά αναφέρεται ότι μια γραμμή συσκευασίας, δεν ‘καθαρίζει’ ή βελτιώνει την υγιεινή του προϊόντος. Μπορεί όμως, με την σωστή επιλογή, να διατηρήσει την προσλαμβάνουσα ποιότητα και να εξασφαλίσει τη διατήρηση της υγιεινής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι που ανοίγει και τους ορίζοντες πωλήσεων αυξάνοντας το αποτέλεσμα της μονάδας παραγωγής.

Μια από τις ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιείται έντονα στον συγκεκριμένο τομέα, κι εφαρμογή της οποίας σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία παρουσιάζουμε σε σελίδα που ακολουθεί, είναι η  Europack I.S., η οποία εδώ και  30 χρόνια σχεδιάζει, προμηθεύει και υποστηρίζει ολοκληρωμένες γραμμές συσκευασίας γιαούρτης. Η Europack I.S. διατηρεί μακρόχρονες συνεργασίες με το Group IMA Dairy & Food (Gasti , Hamba, Erca) για τις γεμιστικές μηχανές, με το Group Tecma Aries για τις μηχανές multipacks και εγκιβωτισμού, με την κορυφαία ιαπωνική βιομηχανία Ishida για τον έλεγχο μέσω ακτίνων Χ, με την Claranor  για την αποστείρωση των υλικών συσκευασίας και με την CEIA για τους ανιχνευτές μετάλλων.


Πρόβειο βιολογικό στραγγιστό
Η εταιρία Βιοαγρός από την Κρύα Βρύση Πέλλας, γνωστή για τα κατσικίσια βιολογικά γιαούρτια κι επιδόρπια  που παράγει αλλά και τον έντονα εξαγωγικό της χαρακτήρα καθώς προϊόντα της βρίσκονται σε ευρωπαϊκές κι όχι μόνο αγορές, αναμένεται το επόμενο διάστημα να λανσάρει ένα προϊόν, ένα στραγγιστό γιαούρτι από πρόβειο βιολογικό γάλα.
You might also like