Ενιαία και ισχυρή εκπροσώπηση των αγροτών

Θεσμική εκπροσώπηση σε ανώτατο επίπεδο

Μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα παρέμενε διασπασμένο και για το λόγο αυτό ανίσχυρο, φαίνεται πως οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφωνούν, επιτέλους, σε ενιαία εκπροσώπηση. Οι διαφορές ΕΘΕΑΣ και Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε  φαίνεται πως γεφυρώθηκαν.

 

Μετά από γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο, και από τις δύο πλευρές, επιτεύχθηκε η ενοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς φτάσαμε σε σύγκλιση απόψεων.  Σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, υπό τη σκέπη του οποίου πραγματοποιήθηκε η προσέγγιση και η συμφωνία των δύο πλευρών, αναφέρεται πως «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς, ενοποιείται το συνεταιριστικό κίνημα, μετά από σχεδόν μία πενταετία».   

Όπως τόνισε ο υπουργός ΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός, «η  ύπαρξη ενός ενιαίου φορέα εκπροσώπησης όλων των αγροτικών συνεταιρισμών, βάζει τέλος στις χρόνιες παθογένειες του συνεταιριστικού κινήματος και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πληρέστερη εκπροσώπηση των αγροτών και την  ανάδειξη μιας νέας υγιούς συνεταιριστικότητας. Μέσω του ενιαίου φορέα, οι αγρότες αποκτούν θεσμική φωνή  και ισχυρή εκπροσώπηση».

Ακολουθεί άμεσα η απαιτούμενη (νομοθετική) ρύθμιση για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων, έτσι ώστε να καταστεί η ΕΘΕΑΣ κοινωνικός εταίρος, να αποκτήσει εκπροσώπηση στους εποπτευόμενους φορείς του ΥπΑΑΤ και να κατοχυρωθεί η χρηματοδότησή της.

O νόμος 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις» αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα, με την πρόβλεψη για τη σύσταση της ΕΘΕΑΣ. Σήμερα, με την πρωτοβουλία του κ. Λιβανού, γίνεται πράξη η ενιαία εκπροσώπηση των αγροτών από έναν μόνο φορέα, προκειμένου ο θεσμός να είναι βιώσιμος και να μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα στην αναδόμηση του αγροτικού τομέα της χώρας.

Θυμίζουμε οτι η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.), η οποία αριθμεί περίπου 150 μέλη,  απέκτησε μόλις πρόσφατα διοικητικό συμβούλιο του οποίου πρόεδρος είναι ο Χρήστος Γιαννακάκης (δεύτερος από αριστερά, στην κεντρική φωτογραφία).

You might also like