Επιστολή γαλακτοπαραγωγών στο ΥπΑΑΤ

Παραγωγοί της Φυλής Holstein για τα τεκταινόμενα στην ελληνική γαλακτοπαραγωγή

Κριτική εφ’ όλης της ύλης για τον γαλακτοκομικό κλάδο και τις κρατικές πολιτικές ασκεί με ανακοίνωσή της η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), επιστολή που απευθύνεται στη νέα ηγεσία του υπουργείου. Κάνουν λόγο για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία στην Ελλάδα και επισημαίνουν μια σειρά θέματα που χρειάζονται κρατική στήριξη.

 

Στην ανακοίνωσή τους οι αγελαδοτρόφοι της φυλής Holstein εκτιμούν οτι υπό τις παρούσες συνθήκες όταν σε μια παραγωγική μονάδα  εντοπιστεί ένας εργαζόμενος θετικός στον ιό και μπει η μονάδα αυτή σε 14ήμερη καραντίνα οι συνέπειες είναι καταστροφικές για την παραγωγή.

Η ΕΦΧΕ υπενθυμίζει οτι η Ελλάδα παράγει λιγότερο από το 40% του γάλακτος που καταναλώνει και το 10% του κρέατος, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε κάθε χρόνο πάνω από 1 δισ. ευρώ για εισαγωγές κρεάτων, σκευασμάτων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Στα ύψη οι ζωοτροφές

Εδώ κι ένα τετράμηνο έχει αρχίσει ράλι ανόδου στις τιμές των ζωοτροφών και των πρώτων υλών, που σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. σόγια) έχει ξεπεράσει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΦΧΕ το 40% της αξίας προ τετράμηνου, χωρίς όμως οι παραγωγοί να έχουν πετύχει μια σχετική ή ανάλογη αύξηση της τιμής που πληρώνουν οι μεγάλες βιομηχανίες για το γάλα που αγοράζουν.

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας παραγωγός πληρώνεται την φθηνότερη τιμή στα Νότια Βαλκάνια και παράλληλα έχει το υψηλότερο κόστος συνολικά (εφορία, κόστος καυσίμων, ρεύματος, εργατικά, εισφορές). «Η υπόσχεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  τον Σεπτέμβρη του 2019, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ότι άμεσα θα μας καλούσε για μία συνάντηση, φυσικά δεν πραγματοποιήθηκε» αναφέρουν στην επιστολή τους.

Οι παραγωγοί της ΕΦΧΕ καλούν την πολιτεία να παρέμβει. «Μπορεί η πολιτεία να υποχρεώσει άμεσα τα εργοστάσια να δώσουν αυξήσεις. Όχι. Μπορεί όμως να θεσπίσει κανόνες. Μπορεί π.χ. να αλλάξει τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που έγινε επί Υπουργίας του κ. Αποστόλου και ο οποίος είναι απόλυτα καταστροφικός για τον κλάδο. Κι αυτό διότι επιτρέπει στις γαλακτοβιομηχανίες να παράγουν ελληνικό γιαούρτι από οποιοδήποτε γάλα συμπύκνωμα ή μη, εισαγωγής ή μη» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, υπενθυμίζοντας ένα από τα πιο ‘σκοτεινά’ σημεία της σύγχρονης βιομηχανικής παραγωγής.

Χωριστά ράφια για τα μη ζωικά προϊόντα

Σύμφωνα με την ΕΦΧΕ η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα αποκαθιστούσε αυτή την καταστροφική απόφαση δεν υπογράφτηκε ποτέ  όπως δεν υλοποιήθηκε και η πρόταση των παραγωγών να  τοποθετούνται στα super markets τα προϊόντα με πρώτη ύλη ελληνική σε χωριστά ράφια και να μην τοποθετούνται  στο ψυγείο, προϊόντα που δεν χρειάζονται ψυγείο, μόνο και μόνο για να παραπλανηθεί το κοινό. Αναφέρονται ασφαλώς στα ροφήματα «με ελάχιστη ποσότητα αποσταγμάτων καρπών, που εμφανίζονται ως ανταγωνιστές του γάλακτος, ενώ δεν είναι. Είναι εντελώς άλλα προϊόντα» αναφέρουν στην επιστολή τους.

Οι παραγωγοί που συσπειρώνονται γύρω από την ΕΦΧΕ επιμένουν στην επιστολή τους οτι δεν είναι δυνατόν να παράγει η χώρα μας μόνο το 40% (κι αν) του γάλακτος που καταναλώνει και το 10% του βόειου κρέατος, να κλείνουν μονάδες κάθε ημέρα μη μπορώντας να ανταποκριθούν στο κόστος και το υπουργείο και δη η αρμόδια υφυπουργός για θέματα κτηνοτροφίας, αν μη τι άλλο, να εφησυχάζει. «Πάρτε μέτρα, πριν να είναι πολύ αργά. Αλλάξετε τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Ελέγξτε τις ελληνοποιήσεις» υποστηρίζουν οι αγελαδοτρόφοι.

ΕΦΧΕ για την αναγραφή της  προέλευσης του γάλακτος

«Ο νόμος, που ψηφίστηκε για την αναγραφή της  προέλευσης του γάλακτος, έχει θετικά σημεία, αλλά δεν μας καλύπτει. Στα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει ν’ αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης. Λύστε το θέμα των τοπωνυμίων και της ονομασίας των προϊόντων. (π.χ. Τρικαλινό κασέρι αλλά  το μπασκί από Γερμανία). Αυτά τα μέτρα, τα οποία δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος φυσικά, καθιστούν πολύ πιο έννομη την αγορά, εμποδίζουν την εξαπάτηση του καταναλωτή κι αποκαθιστούν τις αδικίες σε βάρος του προϊόντος μας» .

You might also like