Κρατάει η γαλακτοκομία στην Ιρλανδία

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές παρά τα προβλήματα των γειτόνων με το ...Brexit

Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της Ιρλανδίας συνέχισαν την ανοδική τους πορεία το 2020, σημειώνοντας αύξηση 3%. Πέρυσι, η ιρλανδική γαλακτοβιομηχανία αντιμετώπισε τη δυσκολότερη  χρονιά από τον Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την πανδημία να προκαλεί ζημιές και αναστάτωση σε βασικούς κλάδους και αγορές της ιρλανδικής οικονομίας.

 

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση τον Ιανουάριο του 2021, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο η ιρλανδική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων εμπορεύεται και λειτουργεί με τον στενότερο εταίρο της και γείτονα.

Προς στιγμήν  φάνηκε ότι οι προοπτικές για τα ιρλανδικά γαλακτοκομικά προϊόντα δεν θα ήταν θετικές  αλλά όπως δείχνει η κατάσταση μέχρι σήμερα, η Ιρλανδία δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Padraig Brennan, διευθυντή κρέατος, τροφίμων και ποτών στον κρατικό φορέα Irish Food Board η σχέση μεταξύ των βιομηχανιών τροφίμων και ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας είναι βαθιά ριζωμένη και συνεργατική.

Δεν είναι μόνο η γεωγραφική εγγύτητα, οι ισχυρές πολιτιστικές και κοινωνικές συγγένειες και φυσικά η κοινή γλώσσα που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και ο τρόπος με τον οποίο οι δύο λαοί αντιμετωπίζουν την επεξεργασία τροφίμων και τη γεύση των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η Ιρλανδία έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Βρετανών καταναλωτών κι αυτό το αποδεικνύει ανεξάρτητη έρευνα σε καταναλωτές καταναλωτών τσένταρ και βουτύρου του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι ανέφεραν τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας ως την ‘πιο αξιόπιστη προέλευση προϊόντων εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου’.

Έτσι,  παρά  την αναστάτωση του 2020 από την πανδημία και το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε ο κορυφαίος προορισμός για τις ιρλανδικές εξαγωγές τροφίμων και ποτών, αντιπροσωπεύοντας το 33% των εξαγωγών του τομέα το 2020, αξίας 4,3 δισ. ευρώ ενώ η Ιρλανδία παρέμεινε η υπ’ αριθμόν ένα εξαγωγική αγορά τροφίμων και ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου, με εξαγωγική αξία 3,4 δισ. ευρώ

Οι αντιξοότητες της  αγοράς, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών σε ορισμένα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της Ιρλανδίας όπως το φημισμένο βούτυρό της επηρέασαν τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του 2020, με τη συνολική αξία να μειώνεται κατά 13% στα 831 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, οι συνολικές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων της Ιρλανδίας συνέχισαν την ανοδική τους πορεία το 2020, καταγράφοντας αύξηση  της τάξης του 3% στα 5,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα το βούτυρο ήταν το πιο ευπώλητο από τα γαλακτοκομικά προϊόντα της νησιωτικής χώρας αφού παρουσίασε αύξηση της τάξης του 12%.


Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την ιστοσελίδα Dairy Reporter. Φωτογραφία: Φάρμα γαλακτοπαραγωγής στο Adare στη νότια Ιρλανδία. © Lincoln Spaulding- Flickr. 

You might also like