ΥπΑΑΤ και ΕΛΓΟ τοποθετούνται για τη νοθεία φέτας

Ανακοινώσεις των φορέων για το περιστατικό νοθείας στη Γερμανία- Έρευνα του ΕΛΓΟ στο εργοστάσιο της εταιρείας

Η υπόθεση με το περιστατικό νοθείας φέτας, στο οποίο εμπλέκεται θεσσαλική εταιρεία με σημαντική παρουσία στο χώρο των εξαγωγών και πρόσφατα βραβευμένη για τις εξαγωγικές επιδόσεις της, έχει κινητοποιήσει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια την αγορά της φέτας και τους δημόσιους φορείς που την εποπτεύουν, σημάδι οτι η δημιουργία της Εθνικής Διεπαγγελαμτικής Οργάνωσης Φέτας ήταν απολύτως αναγκαία για την προστασία του εμβληματικού προϊόντος μας, τουλάχιστον σε όσες αγορές μπορεί να κινηθεί η διαδικασία τιμωρίας όσων παρανομούν.

 

Προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ η διασφάλιση της ποιότητας 

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με μια μάλλον καθυστερημένη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες δηλώνει οτι « Πρώτιστη προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ είναι η διασφάλιση της ποιότητας των κορυφαίων προϊόντων μας ΠΟΠ/ΠΓΕ.  Προϊόντα τα οποία διαφημίζουν τη χώρα μας στο εξωτερικό, στηρίζουν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και διασφαλίζουν υψηλές τιμές για τους παραγωγούς μας» .

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί , του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και του ΕΦΕΤ, διεξάγουν συνεχείς ελέγχους, ώστε να διασφαλίζεται η νομιμότητα, η τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής των προϊόντων καθώς και οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού σύμφωνα με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

« Σχετικά με πρόσφατες καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αφορούν συγκεκριμένη εταιρεία που εξάγει φέτα στο εξωτερικό, αμέσως μόλις περιήλθαν σε γνώση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, διετάχθη η πραγματοποίηση ενδελεχούς έρευνας, ο σχολιασμός της οποίας – κατά πάγια πρακτική – δεν επιτρέπεται μέχρι την ολοκλήρωση της», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

 Ανακοίνωση του ΕΛΓΟ

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα στο πεδίο της δικής του ευθύνης βρίσκεται το συγκεκριμένο περιστατικό διότι η παραγωγή της νοθευμένης φέτας πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τη διακίνηση τυριού φέτας στην αγορά της Γερμανίας, η Διοίκηση του ΕΛΓΟ- Δήμητρα ενημερώνει ότι ο Οργανισμός έχει άμεσα προβεί σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κοινοποιήθηκε στον ΕΛΓΟ- Δήμητρα καταγγελία εταιρείας ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Γερμανία, η οποία δραστηριοποιείται στην προώθηση και διάθεση Ελληνικών προϊόντων στο ευρωπαϊκό λιανεμπόριο.

Το εν λόγω μήνυμα αφορούσε ελληνική εταιρεία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων που εξάγει το προϊόν τυρί «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» σε Super Markets της Γερμανίας, αναφέροντας ότι: «…η προωθούμενη βιολογική και παραδοσιακή φέτα είναι νοθευμένη, σε ποσοστό άνω του 50% που φθάνει έως και το 80%, με αγελαδινό γάλα…». Ως τεκμήρια των ισχυρισμών της, η καταγγέλλουσα εταιρεία παρέθετε έγγραφα με αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων που πραγματοποίησε με δική της πρωτοβουλία, σε  εξειδικευμένα-διαπιστευμένα εργαστήρια της Γερμανίας.

‘Εξαιρετικής σοβαρότητας’ η καταγγελία

Η διαδικασία διαχείρισης της καταγγελίας από στελέχη των αρμόδιων τμημάτων του Οργανισμού ξεκίνησε άμεσα, δείχνοντας ότι είναι εξαιρετικής σοβαρότητας και χρήζει άμεσης, εις βάθος διερεύνησης. Για το λόγο αυτόν ακολούθησε διοικητική διερεύνηση του θέματος,  η οποία διενεργήθηκε την Πέμπτη 11 Μαρτίου. Επειδή τα στοιχεία που προέκυψαν επιβεβαίωσαν το βάσιμο της καταγγελίας, η Διοίκηση του Οργανισμού διέταξε τη διενέργεια επιτόπιου, αιφνιδιαστικού ελέγχου στις εγκαταστάσεις της καταγγελλόμενης εταιρείας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων.

Για το σκοπό αυτό οργανώθηκε τριμελές κλιμάκιο από έμπειρους ελεγκτές του Οργανισμού (από τις μονάδες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας), το οποίο την Παρασκευή 12 Μαρτίου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της υπό έλεγχο εταιρείας. Το κλιμάκιο συνέλεξε στοιχεία και δείγματα προϊόντων, σύμφωνα με το σχέδιο ελέγχου που είχε συνταχθεί με βάση το περιεχόμενο της καταγγελίας.

Η αξιολόγηση των στοιχείων και των ευρημάτων είναι υπό εξέλιξη και πολύ σύντομα αναμένονται τα σχετικά αποτελέσματα, τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα προστατεύει τα Ελληνικά ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα σε εθνικό-ενωσιακό επίπεδο και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που  προβλέπονται από τη νομοθεσία. Για κάθε νεότερη εξέλιξη θα υπάρξει σχετική ενημέρωση».

You might also like