ΣΕΚ: Συνάντηση με τον ΥπΑΑΤ Σπ. Λιβανό

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση του (αυξημένου) κόστους- Ετοιμάζεται ομάδα εργασίας για την ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας

Συνάντηση είχε το Προεδρείο  του ΣΕΚ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Σπήλιο Λιβανό σε πολύ καλό κλίμα. Από το ΣΕΚ συμμετείχαν ο Πρόεδρος Παναγιώτης Πεβερέτος, ο Αντιπρόεδρος Χρήστος Τσομπάνος, ο Αντιπρόεδρος Γεώργιος Διδάγγελος και το Μέλος ΔΣ Δημήτρης Μόσχος.

 

Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα της κτηνοτροφίας που έθεσαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ. Συμφωνήθηκε να προωθηθούν μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωοτροφών και την ενίσχυση κλάδων της κτηνοτροφίας από ζημιές που έχουν  προκληθεί λόγω COVID-19.

Ήδη προωθήθηκε από το ΥπΑΑΤ στο Υπουργείο Οικονομικών η ένταξη της χοιροτροφίας στην ενίσχυση λόγω COVID-19 ( 18 εκατ. ευρώ σε 61.000 χοιρομητέρες), όπως ζητούσε ο ΣΕΚ εδώ και πολλούς μήνες. Επιπλέον ζητήθηκε η επίσπευση της ολοκλήρωσης της καταβολής της ενίσχυσης των 4 ευρώ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο σε 4.500 περίπου αιγοπροβατοτρόφους, που  άδικα δεν έχει αποδοθεί, ενώ έχουν όλες τις προϋποθέσεις.

Αναλυτικά συζητήθηκαν τα προβλήματα των ελληνοποιήσεων και νοθείας των προϊόντων και ιδιαίτερα τα τελευταία κρούσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας με τη Φέτα. Συμφωνήθηκε να παρθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία και να οργανωθεί καλύτερα ο έλεγχος στο εσωτερικό και το εξωτερικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τέλος συμφωνήθηκε να οργανωθεί στο άμεσο μέλλον ομάδα εργασίας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  και κτηνοτρόφων για την επεξεργασία σχεδίου ανασυγκρότησης της κτηνοτροφίας της χώρας σε σχέση και με τη νέα ΚΑΠ καθώς και τη μελέτη – πρόταση για τη γενετική βελτίωση των αγροτικών ζώων που έχει καταθέσει στο ΥπΑΑΤ ο ΣΕΚ.


Φωτογραφία: Πέτρος Καραπέτης.

You might also like