Η Αγγλία φεύγει, οι ποσοστώσεις αλλάζουν

Ευρω-αμερικανικό εμπόριο γαλακτοκομικών στη μετά Brexit εποχή- Ίδιοι οι όγκοι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους για την προσαρμογή των γεωργικών ποσοστώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

 

Πρόκειται για το επιστέγασμα διετών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΠΟΕ για την κατανομή των εν λόγω ποσοστώσεων της ΕΕ, καθώς ένα μέρος του όγκου παραμένει στην ΕΕ των 27 και ένα μέρος πηγαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τις πρόσφατες εμπορικές ροές. Η συμφωνία καλύπτει δεκάδες ποσοστώσεις και δισεκατομμύρια ευρώ εμπορίου, μεταξύ άλλων για το βόειο κρέας, τα πουλερικά, το ρύζι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οπωροκηπευτικά και τους οίνους.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία επί της αρχής που επιτεύχθηκε πρόσφατα, ο επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που καταλήξαμε σε συμφωνία με τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο μας, τις ΗΠΑ. Η συμφωνία αυτή — που έγινε στο πλαίσιο του ΠΟΕ — διατηρεί τους αρχικούς όγκους, αλλά τους διαμοιράζει ανάμεσα στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα στο εμπόριο γεωργικών προϊόντων και στις αγορές μας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία αναδεικνύει τη σημασία των εμπορικών και οικονομικών σχέσεών μας. Στέλνει θετικό μήνυμα της δέσμευσής μας για συνεργασία τόσο διμερή όσο και στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου και τους Αμερικανούς συναδέλφους μας για την εξαιρετική δουλειά».

Η ΕΕ διεξάγει παρόμοιες διαπραγματεύσεις κατανομής δασμολογικών ποσοστώσεων με είκοσι έναν ακόμη εταίρους που έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές, και έχει ήδη ολοκληρώσει διαπραγματεύσεις με την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Νορβηγία, το Πακιστάν, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και άλλους.


Μόλις η συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ εγκριθεί από την Επιτροπή, θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς επικύρωση, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

You might also like