Κυπριακό – και με τη ‘βούλα’ της ΕΕ- το χαλλούμι

Ιστορική απόφαση που ευνοεί τα κυπριακά γαλακτοκομικά συμφέροντα- Ερωτηματικά για το hellim στα Κατεχόμενα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε χθες μια σημαντική απόφαση για την κυπριακή γαλακτοκομική και τυροκομική ιστορία κι αφορά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως αποκλειστικά και μόνο  προϊόν της Κύπρου. Θυμίζουμε οτι το προϊόν, το οποίο προσπαθεί να κατοχυρωθεί εδώ και μια δεκαετία,  διεκδικήθηκε και από την Αγγλία η οποία, παρολίγον να το κατοχυρώσει ως δικό της, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για το μέλλον του προϊόντος hellim που παράγεται στα Κατεχόμενα.

 

Τη σημαντική απόφαση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η κατοχύρωση του χαλλουμιού θα συμβάλλει σημαντικά τόσο στην προστασία του προϊόντος, όσο και στην αύξηση των εξαγωγών. Θυμίζουμε οτι αβλεψία της κυπριακής πλευράς, είχε επιτρέψει στην Αγγλία να κινηθεί για την κατοχύρωση του χαλλουμιού ενώ και στην ΕΕ η καθυστέρηση υπήρξε μεγάλη, πάνω από μια δεκαετία,  χωρίς όμως γι’ αυτό να ευθύνεται η κυπριακή πλευρά.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει το θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού, είπε στο ΑΠΕ ότι: «Θέλω να χαιρετίσω την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν μια αρκετά δύσκολη προσπάθεια, ένας δύσκολος αγώνας που δυστυχώς διακρινόταν και από πολιτικές σκοπιμότητες. Εν πάση όμως περιπτώσει, είμαστε στην ευχάριστη θέση, ελπίζω τη Δευτέρα, να ανακοινωθεί οριστικά πλέον η κατοχύρωση του ιδιαίτερης γευστότητας, αλλά και σημασίας για την κυπριακή οικονομία, κυπριακού χαλλουμιού κάτι το οποίο οπωσδήποτε θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία αφενός του προϊόντος, αλλά και αφετέρου στην αύξηση των εξαγωγών».

Οι τυροκόμοι της Κύπρου εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός οτι το προϊόν που παράγεται στα Κατεχόμενα και ονομάζεται hellim, εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους παραγωγής του ενδέχεται να βλάψει τις πωλήσεις των κυπριακών προϊόντων χαλλουμιού στις διεθνείς αγορές, με δεδομένο οτι οι εξαγωγές από τα Κατεχόμενα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση,  περνάνε υποχρεωτικά μέσω της Κύπρου.

Απαντώντας στις  αιτιάσεις των Κυπρίων τυροκόμων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε στο ΑΠΕ: «Θέλω να ελπίζω ότι θα επικρατήσει η λογική. Υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, πιστεύω ότι με καλή προσπάθεια θα ξεπεραστούν».

You might also like