Γαλακτοκομία: Ανακάμπτει η αγορά στις ΗΠΑ

Η επανεκκίνηση της αγοράς στην Κίνα έχει αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο

Το τελευταίο διάστημα τα βασικά στοιχεία της αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων των ΗΠΑ έχουν γίνει λίγο πιο αισιόδοξα καθώς η πολυπόθητη ανάκαμψη της ζήτησης πλησιάζει. Η παραγωγή γάλακτος τον Ιανουάριο του 2021 ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο και τα αποθέματα τυριών δεν αυξήθηκαν, δείγμα του ότι η ζήτηση βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση για την γαλακτοκομική αγορά που εκπόνησε το The McCully Group (εταιρία που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και διεξάγει έρευνες αγοράς), ‘μπαλαντέρ’ των αγορών αναμένεται πως θα είναι, και στις ΗΠΑ τα κίνητρα, που θα δώσει στην αγορά η  κυβέρνηση με τα μέτρα στήριξης που παρέχει στην παραγωγή και τη βιομηχανία.

Δύο από τις σημαντικότερες αγορές του κλάδου, το τυρί και το βούτυρο παραμένουν προς το παρόν ουδέτερες. Οι τιμές του γάλακτος σε σκόνη όμως κινούνται ανοδικά καθώς επηρεάζονται από τις υψηλότερες παγκόσμιες τιμές, ενώ και η αγορά ορού γάλακτος συνεχίζει να ανεβαίνει- το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται από πολλούς ως κύριος δείκτης των εξελίξεων.

Αναλυτές στις ΗΠΑ περίμεναν το δεύτερο τρίμηνο του 2021 για τη ‘μετάβαση’ στη νέα εποχή της γαλακτοκομικής αγοράς (μείωση της προσφοράς και αύξηση της ζήτησης γαλακτοκομικών), φαίνεται όμως οτι αυτό συνέβη ένα μήνα νωρίτερα. Προηγούμενες εκθέσεις έχουν επισημάνει βέβαια το συνολικό πληθωριστικό περιβάλλον στην αμερικανική οικονομία και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι απρόσβλητα από αυτό.

Ο ρόλος της Κίνας

Όπως και σε άλλες αγορές χρηματιστηριακών προϊόντων η κινεζική αγοραστική δραστηριότητα θα  επηρεάσει και τις παγκόσμιες αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα στο 2021. Η Κίνα ανακάμπτει μετά την πανδημία του κορωνοϊού κι επιστρέφει σταδιακά στις αγορές επηρεάζοντας τις τιμές των πρώτων υλών- ήδη η παγκόσμια τιμή στο βούτυρο έχει αυξηθεί κατά 14% από τις αρχές του έτους και πλησιάζει την υψηλότερη τιμών των τελευταίων χρόνων, αυτή που καταγράφτηκε τον Μάρτιο του 2014.

Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, λιγότερο όμως από το αναμενόμενο καθώς η ευρωπαϊκή παραγωγή ήταν ασθενέστερη από τους προηγούμενους μήνες και η παραγωγή των ΗΠΑ κινήθηκε χαμηλότερα.

Θα επιστρέψει η παγκόσμια γαλακτοκομία σε υψηλά επίπεδα του παρελθόντος; Οι αναλυτές εκξτιμούν οτι μέχρι το καλοκαίρι η εικόνα διεθνώς θα είναι πιο καθαρή. Προς το παρόν η   ζήτηση πρώτων υλών από τη γαλακτοκομική βιομηχανία κινείται ανοδικά και αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα διαμορφωθεί το προσεχές διάστημα στη μεγάλη κινεζική αγορά.


Κεντρική φωτογραφία: © U.S. Department of Agriculture/ Natural Resources Conservation Service. 

You might also like