Συναίνεση στη Βουλή για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Ενσωματώνεται η κοινοτική οδηγία- Ευνοούνται κτηνοτρόφοι και τυροκόμοι

Νόμος του κράτους θα γίνει η κοινοτική οδηγία για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην οποία συναινούν πέρα την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Η υφυπουργός ΑΑΤ Φωτεινή Αραμπατζή στην ομιλία της στη Βουλή,  αφού χαιρέτισε το πνεύμα συναίνεσης της αντιπολίτευσης για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, σημείωσε πως «συναίνεση δεν σημαίνει διαγραφή της Ιστορίας», υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ ως αντιπολίτευση ήταν αυτή, που συνετέλεσε τα μέγιστα στην ενσωμάτωση αναγκαίων, βασικότατων ρυθμίσεων στο Ν. 4492/2017 των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Απευθυνόμενη στον «πνευματικό πατέρα» του νόμου όπως χαρακτήρισε τον πρώην υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου, είπε «Μιλήσατε για Νόμο ‘οπλοστάσιο’ για τις αθέμιτες πρακτικές, κύριε Αποστόλου, για την υποχρέωση πληρωμής εντός 60 ημερών των παραγωγών από τους χονδρεμπόρους- συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ.Το υπερτονίσατε αυτό κύριε πρώην Υπουργέ. Ορθώς, πολύ ορθώς, γιατί πράγματι αποτελούν, λόγω του όγκου τους, την μερίδα του λέοντος στον κύκλο των αγοραστών. Ξεχάσατε όμως, να πείτε ότι ήταν η ΝΔ, τότε, που με επανειλημμένες τοποθετήσεις, παρεμβάσεις στις Επιτροπές, -θυμάμαι ακόμη τους διαλόγους μας- σας υποχρέωσε να αναφέρετε ρητώς τη συμπερίληψη των σούπερ μάρκετ στην έννοια των αγοραστών, γιατί απλούστατα, το αρχικό Νομοσχέδιό σας, τα εξαιρούσε».

Και συνέχισε: «Παραβιάζετε ανοιχτές θύρες», γιατί ήμασταν εμείς, που σας υποχρεώσαμε να βάλετε στον πίνακα των προστατευόμενων, ευαλλοίωτων προϊόντων μια πολύ σημαντική μερίδα παραγωγών- τους λεγόμενους πρώτους μεταποιητές, τους τυροκόμους, τους κτηνοτρόφους-μεταποιητές, που έπρεπε και αυτοί να τυγχάνουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων πληρωμής. Και πράγματι προσθέσατε στον πίνακα την τελευταία  στιγμή φέτα, τα τυριά, το γιαούρτι. Τα θυμίζω όλα αυτά, πέραν της ιστορικής σημασίας, που μπορεί ενδεχομένως να έχουν, για να καταστήσουμε με αποδείξεις σαφές, ότι ήταν και είναι η Νέα Δημοκρατία, τότε ως Αντιπολίτευση, σήμερα ως Κυβέρνηση, που βρίσκεται με πράξεις και όχι λόγια, στο πλευρό των παραγωγών, των αδύναμων κρίκων της αλυσίδας, στην πλευρά του υγιούς ανταγωνισμού, σθεναρά εναντίον των αθέμιτων πρακτικών. Στην πράξη βέβαια το Νομοσχέδιό σας έμεινε ανεφάρμοστο. Σας είχαμε προειδοποιήσει γι αυτό- το είχα χαρακτηρίσει «πουκάμισο αδειανό» και δυστυχώς δικαιωθήκαμε γιατί ουδέποτε εφαρμόσατε το Νόμο σας».

Αναφερόμενη στο Νομοσχέδιο, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δεν πρέπει να ειδωθεί ούτε ως μεμονωμένη κίνηση ούτε πολύ περισσότερο ως απλή ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Πρέπει να ειδωθεί ως ένας κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας πρωτοβουλιών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων στην αγορά.

Ελληνοποιήσεις

Η υφυπουργός τοποθετήθηκε και για το μείζον πρόβλημα των ελληνοποιήσεων τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είμαστε κάθε λέξη του Νόμου για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων Ν. 4691/2020», ενώ αναφερόμενη στην υπόθεση της διάθεσης νοθευμένης φέτας σε αλυσίδα  super market στην Γερμανία.

Χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «δυσάρεστη» αλλά «μεμονωμένη», η κ. Αραμπατζή επισήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά, που ο ελεγκτικός μηχανισμός με την καθοδήγηση της Πολιτικής Ηγεσίας, επέδειξε γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά.  Όλοι όσοι (επιχειρηματίες, παραγωγοί, έμποροι) ασχολούνται με τη φέτα, κάθονται στο ίδιο κλαδί. Στο ίδιο κλαδί βρίσκεται όμως και η ελληνική παραγωγή. Όποιος το πριονίζει, λοιπόν με τις επιλογές του, υπονομεύει την ελληνική παραγωγή συνολικά. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Η -νέα- νομοθεσία 4691/2020 πρόκειται να εφαρμοστεί στο ακέραιο».

Η κα Αραμπατζή υποστήριξε ότι η πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής & Τροφίμων για την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών και κυρίως των «ελληνοποιήσεων» συνεχίζεται οργανωμένα και καινοτόμα, επισημαίνοντας «Διευρύναμε το πεδίο των παρεμβάσεών μας και σε δύο άλλα σημαντικά προϊόντα, που μέχρι πρότινος δεν είχαν τύχει της δέουσας προσοχής. Αναφέρομαι στα αυγά και το μέλι. Θυμίζω ότι είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση, που νομοθετήσαμε  το ισοζύγιο στα αυγά. Και είμαστε η Κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει για πρώτη φορά Σύστημα Άρτεμις και στο μέλι, σε μια δυναμική συνεργασία του Υπουργείου μας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βεβαίως τον ΕΛΓΟ- Δήμητρα».

ΠΑΑ & εξαγωγές

Η Φ. Αραμπατζή ολοκληρώνοντας υπογράμμισε την ιστορική ευκαιρία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΠΑΑ για τον Αγροδιατροφικό Τομέα αναφερόμενη στη σημαντική θέση του στο Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. «Τα επόμενα 6 χρόνια πρόκειται να γίνουν στον Αγροδιατροφικό Τομέα, όπως και στο σύνολο της οικονομίας, όσα δεν έγιναν επί σειρά ετών! Οι επενδύσεις και οι νέες, σύγχρονες υποδομές πρόκειται να αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα στη χώρα μας. Τώρα είναι η ιστορική ευκαιρία με τα προϊόντα μας περιζήτητα στις αγορές, όπως καταδεικνύει η δυναμική των εξαγωγών με τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, που καταγράφει νέα αύξηση των εξαγωγών τροφίμων και αγροτικών προϊόντων τον Φεβρουάριο του 2021. Είναι ιστορική ευκαιρία το τεράστιο πλεονέκτημα του θετικού, αγροτικού, εμπορικού ισοζυγίου, που κατέγραψε η χώρα μας ύστερα από 36 χρόνια».

You might also like