Μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος

Νομοθετικές παρεμβάσεις και εξασφάλιση ενισχύσεων- Προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων της πανδημίας- Εφαρμογή μέτρων εκσυγχρονισμού

Η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη την κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή εξαιτίας της πανδημίας και του παρατεταμένου lockdown σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, επιχειρεί με μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις καθώς και με την αξιοποίηση ενισχύσεων να αμβλύνει την εικόνα.

 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκαν μια σειρά αποφάσεις οι οποίες στοχεύουν στην ανακούφιση του παραγωγικού κορμού της χώρας. Το πρώτο είναι η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020, για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος. Το συζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και υπάρχοθυβν σημαντικές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγροτική οικονομία, λόγω της πανδημίας, επιβάλλουν την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020, για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους  έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και για τους αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων.

Σχέδια Βελτίωσης

Στο ίδιο μήκος κύματος υπεγράφη από τον  υφυπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Οικονόμου τροποποίηση του πλαισίου εφαρμογής των Δράσεων 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του ΠΑΑ 2014-2020», τροποποίηση με την  οποία δίνεται παράταση 6 μηνών για την υποβολή του πρώτου αιτήματος πληρωμής των σχεδίων βελτίωσης, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας (CoViD-19). Η συγκεκριμένη προθεσμία διαμορφώνεται σε 18 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης των δικαιούχων στο μέτρο.

Κομφούζιο με τους δασικούς χάρτες

Όσο αφορά τους δασικούς χάρτες που έχουν εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα για τον κτηνοτροφικό κλάδο, ο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» του ΑΝΤ1 με τους Νίκο Ρογκάκο και Παναγιώτη Στάθη διαβεβαίωσε οτι ότι καμία επιδότηση δεν θα χαθεί για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν εκτάσεις που έχουν χαρακτηρισθεί δασικές, έδωσε   σε συνέντευξή του .

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες ότι καμία επιδότηση που αφορά σε περιοχές που βόσκουν τα πρόβατα ή τα κατσίκια τους ή έχουν καλλιέργειες που είναι δηλωμένες και παίρνουν επιδοτήσεις  δεν πρόκειται να μείνει έξω. Μην αναθεματίζουμε τα πάντα είναι χρήσιμοι οι δασικοί χάρτες. Έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη και οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγια είναι απολύτως απαραίτητα. Έχουν γίνει και πολλά λάθη. Δεν μπορεί το κράτος από τη μια να εμφανίζεται να δίνει τίτλους ιδιοκτησίας και από την άλλη να βγάζει τις ίδιες περιοχές δασικές. Αυτό, όπως έχει πει και ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας, θα διορθωθεί στους επόμενους μήνες. Θα επαναδιατυπωθεί το τι ακριβώς είναι δάσος και με ευέλικτες επιτροπές θα κριθούν, από εκεί και πέρα οι όποιες ενστάσεις, μετά από αυτή τη διαδικασία», είπε ο Σπ. Λιβανός.

Πτηνοτροφία

Παράλληλα, την προηγούμενη υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με την διεύρυνση της ένταξης των πτηνοτροφικών μονάδων στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016  από τον ΥπΑΑΤ Σπήλιο Λιβανό και  τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση .

Με την εν λόγω Απόφαση, δύνανται να υπαχθούν στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 επιχειρήσεις του πτηνοτροφικού κλάδου που ενισχύονται πλέον σε όλα τα είδη επένδυσης (ίδρυση νέων μονάδων, επέκταση ή εκσυγχρονισμός με ή χωρίς μετεγκατάσταση) και για όλους τους τύπους εκτροφής. Τα  επενδυτικά σχέδια του πρωτογενούς τομέα που εντάσσονται, δύνανται να περιλαμβάνουν και δραστηριότητες του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «Διευρύνουμε την συμμετοχή στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016 και δίνουμε την δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις, ιδίως μικρομεσαίες, να ενταχθούν στα καθεστώτα ενίσχυσης και να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξακολουθεί να στηρίζει έμπρακτα την αναπτυξιακή προοπτική όλων των κλάδων της ελληνικής επιχειρηματικότητας».

You might also like