Γραβιέρα με παστουρμά από τον Μανούσο Τσιτσιρίδη

Νέο προϊόν από το Τυροκομείο Μανούσος Τσιτσιρίδης ‘Το Σφακιανό’

Γραβιέρα με παστουρμά κυκλοφόρησε πρόσφατα το Τυροκομείο Μανούσος Τσιτσιρίδης ‘Το Σφακιανό’ το οποίο με λιγοστά μεν αλλά σταθερά βήματα διευρύνει συνεχώς την γκάμα των προϊόντων του  και την παρουσία του στην αθηναϊκή αγορά. Θυμίζουμε ότι το ‘Το Σφακιανό’ διαθέτει ήδη κατάστημα λιανικής πώλησης στην Αργυρούπολη (Χρυσοστόμου Σμύρνης 23), από το οποίο διακινείται το σύνολο των προϊόντων του και μέσω του οποίου τροφοδοτούνται τα άλλα σημεία λιανικής.

 

«Η διανομή στην Αθήνα γίνεται από μας. Αν υπάρχει θέληση και καλή διάθεση από τους συνεργάτες σου, όλα γίνονται» μας είπε ο παραγωγός όταν τον ρωτήσαμε πως καταφέρνει να διακινεί μόνος του τα προϊόντα στη μεγάλη αγορά της πρωτεύουσας

Κατά τη διάρκεια του 2020 το Τυροκομείο Μανούσος Τσιτσιρίδης (Ασκύφου Σφακίων, Χανιά) δεν αντιμετώπισε προβλήματα. «Η πανδημία είναι πανδημία αλλά και το τρόφιμο είναι τρόφιμο. Αν προσέχεις τη δουλειά που κάνεις  και προσπαθείς να έχεις ποιοτικά προϊόντα, δεν νομίζω ότι θα μείνεις πίσω» μας λέει ο παραγωγός.

Ο Μ. Τσιτσιρίδης είχε πελατολόγιο στο χώρο της εστίασης στην Κρήτη αλλά και στην Αθήνα και όπως είναι αναμενόμενο οι πωλήσεις σε αυτό το κανάλι σχεδόν εκμηδενίστηκαν. Υπήρξε όμως αύξηση στη μικρή λιανική. «Ο κόσμος μπορεί να μην πήγαινε στις ταβέρνες, το ψυγείο του όμως ήταν πάντα γεμάτο και ανοιγόκλεινε» μας λέει χαριτολογώντας.

Γάλα και παραγωγή

Ο Μ. Τσιτσιρίδης συνεργάζεται με διάφορους κτηνοτρόφους στην Κρήτη αγοράζοντας το γάλα στην τιμή των 80-85 λεπτών το λίτρο. «Η τιμή του γάλακτος δεν είναι καλή. Δεν σημαίνει ότι επειδή αγοράζω εγώ στην τιμή των 80 λεπτών αυτή είναι μια ικανοποιητική τιμή. Άλλη θα έπρεπε να είναι η τιμή του γάλακτος και άλλη, ανάλογη,  θα έπρεπε να είναι η τιμή του τυριού. Σήμερα για να βγάλουμε ένα μεροκάματο, κι εμείς οι τυροκόμοι και οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους,  πρέπει να σκοτωθούμε στη δουλειά, πρέπει να έχουμε μεγάλη παραγωγή- το αποτέλεσμα είναι η κούραση. Αν ο κτηνοτρόφος πληρωνόταν το γάλα π.χ. στη τιμή των δύο ευρώ και έβγαζε π.χ. 50 κιλά γάλα τη μέρα, εμείς δεν θα τυροκομούσαμε 2-3 τόνους γάλα όπως είμαστε αναγκασμένοι αλλά 800-1.000 κιλά… Θα είχε ο κτηνοτρόφος καλύτερα ζώα και καλύτερο γάλα, θα είχαμε κι εμείς ακόμα καλύτερη ποιότητα τυριών. Τα πάντα θα ήταν διαφορετικά..».

Ζητάμε από τον Μ. Τσιτσιρίδη ένα σχόλιο σχετικά με τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο του τυριού παρόλο που ο ίδιος δεν έχει ασφαλώς συμφέροντα στη φέτα, έχει όμως άποψη για την κατάσταση που επικρατεί. «Δεν υπάρχει έλεγχος στη χώρα μας. Ο έλεγχος δυστυχώς είναι μόνο στα χαρτιά. Στέλνω ισοζύγια γάλακτος κανονικά και πράγματι γίνονται αναλύσεις. Στο τυροκομείο όμως δεν έρχεται κανείς να δει τα τυριά μου, να κόψει ένα κομμάτι να το πάρει για να το αναλύσει. Και μάλιστα να έρχονται άτομα όχι από το Ρέθυμνο αλλά από άλλο σημείο της Ελλάδας που δεν θα τα γνωρίζουμε, να ψάξουν και να εκλέξουν το τυροκομείο, να κοιτάξουν τις αποθήκες, να πάρουν δείγματα για έλεγχο. Απλά πράγματα και αυστηρά. Σήμερα είναι μπερδεμένα και κάνει ο καθένας ότι θέλει » μας λέει με νόημα.

You might also like