Έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου της ΦΑΓΕ

Κορυφαίος βιομήχανος και πρωτοπόρος στην παραγωγή γιαουρτιού

Πέθανε χθες 19 Απριλίου, σε ηλικία 82 ετών,  ο ιδρυτής της ΦΑΓΕ Κυριάκος Φιλίππου ένας από τους κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες του 20ου αιώνα ο οποίος με την οικογένειά του μετέτρεψε ένα αθηναϊκό γαλακτοπωλείο σε μια από τις κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας και στη συνέχεια έζησε την επέκτασή της στο εξωτερικό όπου το brand FAGE είναι συνώνυμο του ελληνικού γιαουρτιού.

 

Η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Εχθές έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος Φιλίππου. Ένας πρωτοπόρος, οραματιστής που άλλαξε τη βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα και έφερε το όνομα της ΦΑΓΕ στα πέρατα του κόσμου. Επιστήμονας, δίκαιος εργοδότης, γενναιόδωρος, αιώνιος εξερευνητής του καλύτερου, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά επιχειρηματικού ήθους».

Η ιστορία της γαλακτοβιομηχανίας ξεκίνησε  το 1926 με το πρώτο γαλακτοπωλείο στην Αθήνα από την οικογένεια Αθ. Φιλίππου. Το 1950 η ΦΑΓΕ δημιουργεί την πρώτη αλυσίδα χονδρικής διανομής γιαουρτιού στην χώρα και προωθεί το στραγγιστό γιαούρτι.

Το 1964 εισήλθε στο χώρο της βιομηχανίας με το εργοστάσιό της στο Γαλάτσι, ένα νέο εμβληματικό για την ελληνική γαλακτοκομία εργοστάσιο δημιουργήθηκε το 1974 στη Μεταμόρφωση, ενώ από τη δεκαετία του 1990 είχε εισέλθει και στα τυροκομικά προϊόντα. Το 1980 η εταιρεία  επεκτάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία ενώ μια δεκαετία αργότερα, το 1990 επεκτάθηκε στις ΗΠΑ.

Το γιαούρτι Total, το οποίο λάνσαρε ο εκλιπών τη δεκαετία του 1980, με μια μοναδική συνταγή με ανθόγαλα, θεωρήθηκε ως ένα από τα κορυφαία προϊόντα που δημιούργησε ποτέ η ελληνική βιομηχανία τροφίμων.
You might also like