ΟΠΕΚΕΠΕ: Μεγάλη γκρίνια για τον Οργανισμό

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ερίζουν για την ικανότητα του Οργανισμού να παίξει το ρόλο του- Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και απάντηση ΥπΑΑΤ Λιβανού

“Επίκαιρη Ερώτηση για τον ΟΠΕΚΕΠΕ” κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζοντας την κυβέρνηση για το ζήτημα της λειτουργίας του Οργανισμού και της ικανότητάς του να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα και να παίξει το ρόλο που θεσμικά του έχει αποδοθεί. Η κυβέρνηση απάντησε δια του ΥπΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού υποστηρίζοντας οτι δεν υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του Οργανισμού και πως οι πληρωμές των δικαιούχων γίνονται κανονικά.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αγροτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λακωνίας Σταύρο Αραχωβίτη, «σε μια στιγμή που η ρευστότητα των αγροτών είναι αναγκαία και η οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση ανύπαρκτη, ο υπουργός επαναλαμβάνει αόριστα ότι η ημερομηνία εξόφλησης των υπολοίπων της πληρωμής βασικής και πράσινης ενίσχυσης στους αγρότες μας θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο. Εκτός από τα γενικά ποσοστά 3% και 10% αντίστοιχα που απομένουν να πληρωθούν, άγνωστα παραμένουν ακόμη τα εξατομικευμένα πόσα που τους οφείλονται αλλά κυρίως οι λόγοι της αποστέρησης αυτών».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  πρέπει να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των παραγωγών και όχι από το πορτοφόλι των ‘επιχειρηματικών συμφερόντων’. Ο Στ. Αραχωβίτης θεωρεί οτι ο ΟΠΕΚΕΠΕ επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πλήρωνε στην ώρα του τους αγρότες, προάσπιζε το δημόσιο συμφέρον και διαχειρίζονταν με διαφάνεια τα κοινοτικά κονδύλια, ενώ σήμερα ο ίδιος Οργανισμός είναι πλήρως ανεπαρκής ενώ χαρακτηρίζεται πλέον «μη λειτουργικός» κι από την ίδια την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

 

Απάντηση του υπουργού

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός έστειλε από το βήμα της Βουλής ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ σε ιδιωτικά συμφέροντα να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των  αγροτών. Τόνισε μάλιστα ότι από 1.1.2021 έχουν ήδη γίνει πληρωμές ύψους 319 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου θα γίνουν πληρωμές ακόμα 352 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε, η  καταβολή των γεωργικών ενισχύσεων στους Έλληνες αγρότες προχωρά κανονικά. Μάλιστα πρόσφατα, στις 23 Μαρτίου 20021 καταβλήθηκαν 246.314.628 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων, για τις αιτήσεις έτους 2020. Μέρος του ποσού αυτού αφορούσε συμπληρωματικές πληρωμές για το καθεστώς Βασικής Ενίσχυσης και για την Πράσινη Ενίσχυση.

«Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η ομαλή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός Οργανισμού που αποτελεί την «καρδιά» του Υπουργείου μας, αφού είναι υπεύθυνος για τις πληρωμές των 650.000 αγροτών μας. Γι’ αυτό δηλώσαμε την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια διοικητικά προβλήματά του, όσο σημαντικά κι αν είναι. Και δουλεύουμε για αυτό, με 4 αδιαπραγμάτευτες αρχές:

 Πρώτον, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει και λειτουργεί για όλους τους δικαιούχους. Χωρίς διακρίσεις. Στηρίζει αυτούς που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή της πατρίδας μας. Στόχος μας είναι να καταβάλλει έγκαιρα, σωστά και με διαφάνεια τις ενισχύσεις σε όλους τους Έλληνες αγρότες.

 Δεύτερον, οφείλουμε και προσπαθούμε να βρίσκουμε πρακτικές λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, για να λειτουργεί αποτελεσματικά. Με διαφάνεια και υπευθυνότητα.

 Τρίτον, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ –και το τονίζω αυτό: ποτέ- σε ιδιωτικά συμφέροντα να σταθούν εμπόδιο στο καλό των αγροτών μας.

 Και τέταρτον, κρατάμε μακριά τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις».

‘Μπλοκαρισμένος’ ο Οργανισμός

Όσον αφορά στο θέμα για την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός δεν αρνήθηκε οτι ως εποπτεύων του ΟΠΕΚΕΠΕ, κλήθηκε να αντιμετωπίσει διοικητικά λάθη και καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων των προηγούμενων μηνών  αλλά και μια σειρά από δικαστικές ενέργειες που είχαν γίνει σε βάρος του Οργανισμού που κυριολεκτικά τον είχαν καταστήσει μη λειτουργικό και ουσιαστικά «μπλοκαρισμένο» από παντού.

 Διευκρίνισε όμως οτι «μετά από μαραθώνιες συσκέψεις και εργώδεις προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα, που σκοπό είχαν την έξοδο του Οργανισμού από την κρίση, ελήφθησαν αποφάσεις, τηρώντας πάντα τις διατάξεις του νόμου προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης από τη μια πλευρά και της έναρξης μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας από την άλλη , που μοναδικό στόχο θα έχει την τεχνική και επιχειρησιακή αυτονομία και επάρκεια του ΟΠΕΚΕΠΕ».

You might also like