Με νέο δ.σ. ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Λέσβου – Λήμνου

Νέος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Ιγνάτιος Θυμέλης- Δήλωσή του στο Dairy News

Την 16.04.2021 ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Λέσβου – Λήμνου προέβη σε αρχαιρεσίες ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο αμέσως μετά την εκλογή του συγκροτήθηκε σε σώμα ορίζοντας: τον Ιγνάτη Θυμέλη ως Πρόεδρο, τον Μιχαήλ Χρυσάφη ως Αντιπρόεδρο, τον Αντώνη Καλδέλλη  ως Γραμματέα, τον Γρηγόρη Ρόδο του Δημητρίου ως Ταμία και τους Λάμπρο Ρόδο, Δημήτρη Σαντζηλιώτη  και Παναγιώτη Ταστάνη  ως μέλη.

 

Κατά την πρώτη συνεδρίασή του το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έθεσε ως άμεσες ενέργειες του:

α. Την διαφύλαξη και προστασία των τυροκομικών προϊόντων Π.Ο.Π. που παράγονται στην Λέσβο και Λήμνο, όπως το Λαδοτύρι Μυτιλήνης, το καλαθάκι Λήμνου, η Φέτα κλπ., μέσα από την τήρηση των κανόνων που διέπουν την παραγωγή και τον χαρακτήρα των προϊόντων Π.Ο.Π. αφενός, αλλά και τον έλεγχο του τρόπου διακίνησης του ντόπιου γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή τους αφετέρου, πάντα με στόχο την προστασία του καταναλωτή και αυτών των ίδιων των προϊόντων.

β.   Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενεργειών σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς του νομού, που ως στόχο θα έχουν την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των ιδιαίτερων τυροκομικών προϊόντων που παράγονται στα δύο νησιά, τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και έξω από αυτόν.

γ. Την διασφάλιση της γνησιότητας και την προστασία του καταναλωτή που επιλέγει βιολογικά προϊόντα, μέσα από τον εξορθολογισμό των διαδικασιών πιστοποίησης του γάλακτος ως βιολογικού.

δ. Την ενεργοποίηση και υλοποίηση στοχευμένων δράσεων μέσα από το Π.Ε.Π. Β. Αιγαίου, που σκοπό θα έχουν την υποβοήθηση των τυροκομικών μονάδων της Λέσβου και Λήμνου, στην προσπάθεια εξέλιξης των προϊόντων τους, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και την στήριξη της προσπάθειας προώθησης των προϊόντων αυτών στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Για όλες τις παραπάνω δράσεις ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Λέσβου – Λήμνου προγραμματίζει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Δήλωση του νέου προέδρου

Το Dairy News επικοινώνησε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου – Λήμνου Ιγνάτιο Θυμέλη ο οποίος μας απάντησε όταν του ζητήσαμε να μας περιγράψει ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στα δύο αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

«Έχουμε διάφορα προβλήματα στα νησιά κι αυτά θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει ο Σύλλογός μας. Από την πλευρά της, οφείλει η πολιτεία να κρατήσει τα μάτια της ορθάνοιχτα. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι κάθε χρόνο φεύγει από τα νησιά μας μια αρκετά σημαντική ποσότητα γάλακτος η οποία τυροκομείται για να παραχθεί φέτα κι αυτό δεν το επιτρέπει η νομοθεσία. Δεν μπορεί δηλαδή να αγοράζει κάποιος γάλα από την Λέσβο για να παράγει φέτα σε ηπειρωτική περιοχή της χώρας διότι η νομοθεσία της φέτας ΠΟΠ ορίζει ότι η τυροκόμηση του γάλακτος πρέπει να γίνεται εντός 48 ωρών από την άμελξή του. Ζητάμε λοιπόν από τις ελεγκτικές αρχές να ελέγχουν το αν το γάλα που φεύγει από τα νησιά μας οδηγείται για την τυροκόμηση φέτας. Αν όχι, δεν υπάρχει πρόβλημα, αν όμως φτιάχνεται με αυτό φέτα, τότε υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας».

Όσο αφορά το πως βλέπει ο ίδιος την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την πανδημία, μας είπε: «Από η νέα εποχή και παγκόσμια οικονομία που θα προκύψει μετά την πανδημία θα είναι διαφορετική με τον καταναλωτή πλέον να είναι πιο προσεκτικός, και επιλεκτικός στο τι αγοράζει και καταναλώνει (οι τρέχουσες παγκόσμιες έρευνες τον αποκαλούν anti-consumer). Σε αυτή την νέα αποχή τα παραδοσιακά, αυθεντικά, τοπικά τρόφιμα θα έχουν ξεχωριστή θέση στην επιλογή του και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία που έρχεται με τον καλύτερο τρόπο για τα προϊόντα μας και τον τόπο μας».


Ολόκληρη η συνέντευξη με τον νέο πρόεδρο και ρεπορτάζ για τον Σύλλογο στο επόμενο τεύχος του Dairy News το οποίο θα κυκλοφορήσει στα μέσα Μαΐου 2021.  

You might also like