Οι αρχικές προβλέψεις των αναλυτών για τη γαλακτοκομική παραγωγή της Ρωσίας, σε σχέση με την πανδημία, ήταν μάλλον απαισιόδοξες. Όμως, οι προσδοκίες αυτές φαίνεται να διαψεύδονται. Οι τάσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στην μεταποίηση και κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών φαίνονται θετικές.
Κείμενο: Ραφαέλα Κομπόρη
Θετικές δυναμικές καταγράφηκαν, σε συνδυασμό και με τα μέτρα στήριξης που έλαβε το κράτος στην πρωτογενή παραγωγή. Νεοφυείς επιχειρήσεις και νέες φάρμες έκαναν την είσοδό τους στην παραγωγή, ενώ όλοι οι μεγάλοι παίκτες της ρωσικής γαλακτοκομίας σημείωσαν σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας τους, με το 1/3 εξ αυτών να έχει αυξήσει το μέγεθος της παραγωγής του πάνω από 20% και να σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση στο μέλλον. Το 2020 έκλεισε με αύξηση 3,8% στην παραγωγή φρέσκου γάλακτος στη Ρωσία, ενώ για το 2021 αναμένεται εκ νέου αύξηση της τάξεως του 3%. Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Γεωργίας της Ρωσίας, Dmitry Patrushev, σύμφωνα με τον οποίο: «Η επάρκεια γάλακτος στη χώρα την περασμένη χρονιά έφτασε στο 84,1%».
Ως προς τα τυροκομικά προϊόντα, οι αναλυτές παρατήρησαν αύξηση των αποθεμάτων σε πολλές περιοχές της Ρωσίας κατά 19% σε σχέση με το 2019. Αντίθετα παρατηρούνται χαμηλά αποθέματα σε σκόνη γάλακτος, τόσο στη Ρωσία όσο και στην Λευκορωσία, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους του μη παστεριωμένου γάλακτος τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα ήδη υπήρξε αλλαγή στο κόστος παραγωγής καθιστώντας την πιο ακριβή. Η τιμή των πρώτων υλών αυξήθηκε κατά 4% σε σχέση με το 2019, ενώ οι ειδικοί αναφέρουν αύξηση του κόστους παραγωγής της τάξης του 15% για το 2020. Αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στην αύξηση των τιμών των εισαγόμενων ζωοτροφών.

Αύξηση και στην κατανάλωση
Η εγχώρια ζήτηση υπήρξε ο βασικός παράγοντας της αυξημένης κατανάλωσης ρωσικών γαλακτοκομικών. Η μείωση του εισοδήματος των Ρώσων πολιτών εξαιτίας της πανδημίας, δεν μείωσε τη ζήτησή τους για γάλα και γαλακτοκομικά. Αντίθετα παρατηρήθηκε αύξηση σε ζήτηση για τυρί και βούτυρο, κάτι στο οποίο συνέβαλε η καραντίνα και η επακόλουθη αύξηση κατανάλωσης σπιτικού φαγητού. Επιπλέον η πτώση της ισοτιμίας που σημείωσε το ρούβλι βοήθησε στο να γίνουν τα εγχώρια προϊόντα πιο ανταγωνιστικά, αντικαθιστώντας ξένα τυριά, βούτυρο και γάλα σκόνης με ρώσικα.
Η Ρωσία σε νέες αγορές
Η υποχώρηση στην ισοτιμία του νομίσματος είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εξαγωγών και την μείωση των εισαγωγών, αλλά και το άνοιγμα νέων αγορών για τους Ρώσους παραγωγούς σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Κίνα και η Ιαπωνία. Για να αυξήσει το μερίδιο των εξαγωγών η ρώσικη κυβέρνηση πήρε μια σειρά από μέτρα στήριξης, ενώ στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας χορηγήθηκε επιπλέον χρηματοδότηση για το 2020-2021, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί.
Κεντρική φωτογραφία: Lebedyanmoloko. Ο ‘Λευκός Κύκνος’, είναι ένα από τα γνωστότερα brands γαλακτοκομικών προϊόντων στη Ρωσία.