Πρόταση της Mondelez για εξαγορά της Chipita

Στο 1,7 δισ. ευρώ ανέρχεται το τίμημα

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση – για την ακρίβεια εντείνεται- το μπαράζ εξαγωγών στον χώρο των τροφίμων με τις ελληνικές επιχειρήσεις να περνάνε η μια μετά την άλλη σε πολυεθνικούς ομίλους και διεθνή funds. Σειρά φαίνεται πως έχει η Chipita η οποία έχει μπει στο στόχαστρο της Mondelez η οποία έχει σημαντικά συμφέροντα και στο χώρο των γαλακτοκομικών/τυροκομικών.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόκτηση Chipita  φαίνεται πως διεκδικεί η αμερικανικών συμφερόντων Mondelez, η οποία και στο παρελθόν έχει ενδιαφερθεί για την ελληνική (αλλά όχι ελληνικών συμφερόντων) εταιρεία και την περεταίρω ισχυροποίησή της στο χώρο των σνακς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το ποσό που προτίθεται να δαπανήσει η Mondelez ανέρχεται σε πάνω από 20 φορές το EBITDA της Chipita  δηλαδή περίπου 1,7 δισ. ευρώ, ποσό εξωπραγματικό για την αγορά μας ελληνικής εταιρείας τροφίμων.


Η Chipita ανήκει στο Olayan Investments Company Establishment, ένα σαουδαραβικό μετοχικό σχήμα που ιδρύθηκε το 1947 ως κατασκευαστική εταιρεία από τον Suliman S. Olayan και σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια εταιρεία με τεράστιο portfolio συμμετοχών και ιδιοκτησιών. 


Η Chipita διαθέτει 14 εργοστάσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιείται παραγωγικά σε 11 χώρες και διαθέτει σε δεκάδες χώρες τα προϊόντα της  πραγματοποιώντας κύκλο εργασιών ο οποίος το 2019 ανήλθε σε σχεδόν 570 εκατ. ευρώ. Με μάρκες όπως τα κρουασάν Molto και 7Days, τα πατατάκια Chipita Chips, τις μαρμελάδες Spin Span κ.ά. είναι μια από τις σημαντικότερες παγκόσμιες εταιρείες στο χώρο του τυποποιημένου κρουασάν.

Όσο για την Mondelez (μετεξέλιξη της ιστορικής αμερικανικής Kraft Foods)  διανέμει προϊόντα της σε επάνω από 150 χώρες παγκοσμίως ενώ το 2020 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών που ανέρχεται σε 26,6 δισ. δολάρια. Οι μεγάλες μάρκες της είναι οι Oreo, Cadbury Dairy Milk, Milka, Toblerone, Trident, Lacta και Υγείας Παυλίδη και το τυρί Philadelphia.

You might also like