Ν.Α. Μακέλης: Μέσω της ULMA σε γαλακτοκομία/ τυροκομία
Το Dairy News συζητάει με τον επιχειρηματία Νίκο Μακέλη για την τεχνολογία στο χώρο της τυροκομίας & της γαλακτοκομίας- Αύξηση του κύκλου εργασιών της εταιρείας άνω του 20% μέσα στο 2020
Η Ν.Α. Μακέλης λειτουργεί από το 2013 στο Κρυονέρι Αττικής και δραστηριοποιείται στον χώρο του εξοπλισμού της βιομηχανίας τροφίμων με έμφαση στα μηχανήματα επεξεργασίας ψαριού, κρέατος, πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Το Dairy News ζήτησε από τον επικεφαλής της εταιρείας, τον Μηχανολόγο Μηχανικό Νίκο Μακέλη να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, τη θέση της εταιρείας του μέσα σε αυτή καθώς και τις εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο διάστημα.
Dairy News | Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του μηχανολογικού εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων; Υπάρχει η εντύπωση ότι το τρόφιμο έχει πληγεί λιγότερο από την πανδημία.
Νίκος Μακέλης | Όντως ο κλάδος των τροφίμων έχει πληγεί καθώς δεν είχαμε την άφιξη τουριστών όπως τις προηγούμενες χρονιές, αλλά πολύ λιγότερο σε σχέση με άλλους κλάδους,. Επιπλέον, επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν μερίδιο στον χώρο του Horeca έχουν πληγεί ακόμα περισσότερο με το επαναλαμβανόμενο άνοιγμα-κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης. Επόμενο ήταν να συγκρατηθεί ως ένα σημείο ο ρυθμός ανάπτυξης και επενδύσεων που είχε ξεκινήσει στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς. Από προσωπική μας εμπειρία πάντως ήταν λίγες οι επενδύσεις που αναβλήθηκαν λόγω της κατάστασης ή υλοποιήθηκαν ως ένα σημείο, ακόμα και από επιχειρήσεις που έχουν έντονη σύνδεση με την εστίαση. Καθυστερήσεις είχαμε σε κάποιες περιπτώσεις κυρίως λόγω της δυστοκίας των δημοσίων υπηρεσιών. Γεγονός είναι ότι πολλές επιχειρήσεις προχώρησαν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, είτε επηρεάστηκαν από την πανδημία είτε όχι, καθώς στην πρώτη περίπτωση δεν συνέβαλε λόγος αναβολής και στην δεύτερη εκμεταλλεύτηκαν τη σχετική ευχέρεια χρόνου.
Πως έκλεισε η Makelis το 2020 και πως κινήθηκαν οι επιμέρους κατηγορίες προϊόντων σας;
Όσον αφορά την εταιρεία μας, είχαμε αριθμό αύξησης του κύκλου εργασιών άνω του 20%, ενώ πιο σημαντικό για εμάς είναι το ότι έχουμε σημαντικά έργα που θα υλοποιηθούν εντός της τρέχουσας χρονιάς. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη είχαμε στον τομέα του κρέατος, καθώς στον τομέα των ψαριών το μερίδιο αγοράς που έχουμε είναι ήδη σε πολύ υψηλά νούμερα. Στον κλάδο της τυροκομίας είμαστε σχετικά καινούργιοι και η εμπλοκή μας αφορά κυρίως την συσκευασία μετά την προσθήκη της ULMA packaging στις αποκλειστικές αντιπροσωπείες μας. Ως εταιρεία έχουμε μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογή λύσεων σε σχέση με αυτοματοποίηση διαδικασιών παραγωγής. Έτσι πολλά από έργα που παραδώσαμε αφορούσαν μεν στάνταρ εξοπλισμό, συνδυασμένο όμως με περιφερειακά (μεταφορικές ταινίες, custom made εφαρμογές αυτοματισμών) με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής των πελατών μας.

Πως εξελίσσεται η συνεργασία σας με την ULMA;
Η συνεργασία μας με την ULMA ξεκίνησε μόλις πριν ένα χρόνο και μέχρι τώρα έχουμε εγκαταστήσει μια αυτόματη γραμμή συσκευασίας φέτας σε άλμη, με αυτόματη διανομή περιεκτών, δοσομέτρηση άλμης, έγχυση αερίων και τοποθέτηση καπακιών. Επίσης μια μηχανή για συσκευασία παραδοσιακού γιαουρτιού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν δύο έργα τα οποία είναι στην φάση του σχεδιασμού και αφορούν νέου τύπου συσκευασίες για τυροκομικά προϊόντα. Τα έργα αυτά αφορούν νέες συσκευασίες με σκοπό την διευκόλυνση της διανομής, την χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και καινοτόμες συσκευασίες τυροκομικών.
Θεωρείτε ότι η ελληνική παραγωγή βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο; Που πιστεύεται ότι θα πρέπει να δοθεί περεταίρω ώθηση;
Κρίνοντας από την υψηλή ποιότητα των προϊόντων των Ελλήνων παραγωγών, μπορούμε να πούμε ότι η παραγωγή είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Όσον αφορά στην επεξεργασία, υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης με χρήση εξοπλισμού που θα συνέβαλε στην σταθερότητα της ποιότητας και στην μείωση του κόστους παραγωγής. Όμως καθώς έχουμε εξαιρετικά προϊόντα, εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχει περιθώριο όσον αφορά την συσκευασία. Η τάση για νέες συσκευασίες που συμβάλουν καλύτερη προβολή των προϊόντων με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος είναι αυξητική στην ευρωπαϊκή αλλά και στην εγχώρια αγορά και είναι ένας τομέας που στον οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.
Τι θα συμβουλεύατε έναν νεοεισερχόμενο στον κλάδο της γαλακτοκομίας/ τυροκομίας να προσέξει σε μια σχεδιαζόμενη επένδυση;
Μια νεοεισερχόμενη επιχείρηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη κάθε εσωτερικό ή εξωτερικό παράγοντα προκειμένου να προχωρήσει σε μια επένδυση. Κάθε επιχείρηση επενδύει ανάλογα με τις δυνατότητες ή τα σχέδιά της, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πρέπει πάντοτε να σχεδιάζει το έργο της κατά τρόπο ώστε να είναι επεκτάσιμο. Για τον σχεδιασμό της πρέπει να λαμβάνει υπόψη μελλοντικές επεκτάσεις που αφορούν τόσο σε αύξηση δυναμικότητας, μείωση κόστους λειτουργίας και παραγωγής αλλά και επέκταση σε νέα προϊόντα και τεχνολογίες. Η άποψή μας είναι ότι όλες οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται με γνώμονα την παραγωγή προϊόντων υψηλής και σταθερή ποιότητας. Τα επενδυτικά προγράμματα που ανακοινώνονται, διευκολύνουν τις αποφάσεις και για τις νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις αλλά και για αυτές που σκοπεύουν να επεκταθούν.
Συσκευασμένο ή χύμα προϊόν;
Νίκος Μακέλης: «Υπάρχει πράγματι τάση υπέρ των συσκευασμένων προϊόντων καθώς δίνει το αίσθημα ασφάλειας, ευκολίας και διατηρησιμότητας έναντι των ασυσκεύαστων, παράγοντες σημαντικούς στις αποφάσεις των καταναλωτών εν μέσω της πανδημίας. Την περίοδο αυτή τα σούπερ μάρκετ έχουν αυξήσει το μερίδιο αγοράς τους και εταιρείες που είτε είναι ήδη προμηθευτές είτε σκοπεύουν να εισέλθουν στον χώρο αυτό, επενδύουν στον τομέα της συσκευασίας. Αυτή η ανάγκη για συσκευασία προϋποθέτει βέβαια και προσθήκες, προσαρμογές του εξοπλισμού που προηγείται και έπεται της συσκευασίας. Στον τομέα αυτό, για κάθε προϊόν και κάθε ανάγκη, είτε αυτή αφορά αύξηση δυναμικότητας είτε μείωση κόστους παραγωγής, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε χωριστά για κάθε πελάτη την βέλτιστη λύση».
Κεντρική φωτογραφία: ULMA FM300 για συσκευασίες τεμαχίων, μπλοκ αλλά και περιεκτών σε
συρρικνούμενο φιλμ.