Tηλεδιάσκεψη ΣΕΒΙΖ με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ

Ο Σύνδεσμος έστειλε στο ΥπΑΑΤ τα αιτήματα του

Διαδικτυακή συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και την Υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή είχε το προηγούμενο διάστημα  ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ). Τον Σύνδεσμο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Βασίλειος Σαλάτας και ο γενικός γραμματέας Τάσος Κυριακίδης. Κατά τη διαδικτυακή συνάντηση  ανταλλάχθηκαν απόψεις σε πολύ καλό κλίμα.

 

Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής ο Σύνδεσμος έστειλε επίσημα στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τα αιτήματα του. Ακολουθεί η λίστα των αιτημάτων καθώς και σύντομος σχολιασμός του συνδέσμου για κάθε ένα από αυτά.

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις πρόσθετες ύλες ζωοτροφών

Αυτό θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο διότι όπως έχει κατέβει ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 13% από το 24% έτσι πρέπει να μειωθεί και σε όλες τις πρόσθετες ύλες προκειμένου να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα των κτηνοτροφικών μονάδων

Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις ζωοτροφές των ζώων συντροφιάς

Οι συντελεστές στις ζωοτροφές των ζώων συντροφιάς κυμαίνονται από 7 μέχρι 20% για τις Ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα να μας ανταγωνίζονται ιδιαίτερα μέσω των online πωλήσεων. Οι πιθανές επιπτώσεις στον κρατικό προϋπολογισμό θα διερευνηθούν από το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Υψηλές τιμές των πρώτων υλών και πώς επηρεάζουν το τελικό προϊόν

Συζητήσαμε σχετικά με το θέμα των υψηλών τιμών των πρώτων υλών οι οποίες βέβαια εξαρτώνται από τα χρηματιστήρια διεθνών εμπορευμάτων, σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο εκτός από το να ελεγχθεί η αισχροκέρδεια , ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει τέτοιους ελέγχους

Μείωση ετήσιων τελών ελέγχου ζωοτροφών και

Ποιότητα και έλεγχος ζωοτροφών

Όσον αφορά την ποιότητα ζωοτροφών, πάγιο αίτημά μας είναι να ελέγχονται όλες οι μονάδες και όχι μόνο τα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπάρχουν διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα να έχουν σπανιότερους ελέγχους. Είναι απαραίτητο να έχουμε διαφάνεια και να μην υπάρχει αυτό που λέμε νοθεία στις ζωοτροφές, ώστε να υποστηριχθούν οι μικρές και μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες με προϊόντα τα οποία δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Η σημασία των ζωοτροφών στην ποιότητα του τελικού προϊόντος

Όπως είπαμε και στη συζήτησή μας, η Ελλάδα έχει ως κύρια προϊόντα  κι αιχμή του δόρατος την φέτα και το γιαούρτι αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να δημιουργήσει και προϊόντα που έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στο κρέας κοτόπουλου, χοιρινού, μοσχαριού και των ψαριών. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες η σημασία της ποιότητας και της καινοτομίας στις ζωοτροφές είναι κρίσιμη για τη δημιουργία προϊόντων ανταγωνιστικών στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές. Για αυτό τον λόγο ζητούμε με πρωτοβουλία του Υπουργείου να γίνει συζήτηση για την ευθυγράμμιση όλων των συμμετεχόντων στην συμμετεχόντων αλυσίδα αξίας.


Η επιστολή του ΣΕΒΙΖ (στη φωτογραφία δεξιά ο πρόεδρος Βασίλειος Σαλάτας ο οποίος συμμετείχε και στη διαδικτυακή συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ) κλείνει με το αίτημα του Συνδέσμου να συμμετέχουν εκπρόσωποί του στη συζήτηση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης όσον αφορά την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα.

You might also like