Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος 2021

Μεγάλη η αξία του γάλακτος στην ανθρώπινη διατροφή υποστηρίζει η IDF

Η γαλακτοκομική κοινότητα σε κάθε σημείο του πλανήτη γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος (World Milk Day) 2021 την 1η Ιουνίου, μέσα σε συνθήκες που κανείς δεν είχε προβλέψει και υπό το βάρος προβλημάτων που δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν η παγκόσμια αγορά.

 

Σε επίσημη ανακοίνωσή της η International Dairy Federation εκτιμάει ότι «Ενώ δεν υπάρχουν τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής που να μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση από κορωνοϊό, τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός ισχυρού και υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο υποσιτισμός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων».

Σύμφωνα με την IDF είναι επίσης γνωστό ότι η κινητοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνει τη ζήτηση για ενέργεια και ορισμένα θρεπτικά συστατικά, επηρεάζοντας τη διατροφική κατάσταση. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) συνιστά τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με τις εθνικές διαιτολογικές κατευθυντήριες γραμμές, για την υποστήριξη ενός ανοσοποιητικού συστήματος που λειτουργεί άριστα.

Οι εθνικές διαιτολογικές κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να παρέχουν συμβουλές και αρχές σχετικά με τις υγιεινές δίαιτες και τους τρόπους ζωής, οι οποίες βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία και ανταποκρίνονται στις προτεραιότητες της δημόσιας υγείας και της διατροφής μιας χώρας, τα τρόφιμα και τα πρότυπα κατανάλωσης, τις κοινωνικοπολιτιστικές επιρροές, τα δεδομένα της σύνθεσης τροφίμων και την προσβασιμότητα στα τρόφιμα αυτά. Ενθαρρύνεται επίσης, από τους επίσημους φορείς,  η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων.

Έρευνα του FAO

Έρευνα που διεξήχθη σε χώρες που παρέχουν διαιτολογικά δεδομένα στον FAO, δείχνουν ότι  όλες τους ενθαρρύνουν την κατανάλωση γάλακτος ή / και γαλακτοκομικών τροφίμων. Αυτό αντανακλά τις συντριπτικές επιστημονικές ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν σημαντικό συστατικό ενός υγιεινού διαιτολογίου. Τα γαλακτοκομικά τρόφιμα όχι μόνο διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στην υποστήριξη της συνολικής υγείας, αλλά η μεγάλη ποικιλία, η διαθεσιμότητα και η οικονομική προσιτότητα των γαλακτοκομικών τροφίμων καθιστά δυνατή τη συμβολή τους σε μια ποικιλία διαιτολόγια.

Εκτός από τον ρόλο των γαλακτοκομικών τροφών στην παροχή  θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά για τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν δραστικές βακτηριακές καλλιέργειες όπως προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν ακόμα περισσότερο τον ανθρώπινο οργανισμό. Το μικροβίωμα του εντέρου διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην κατασκευή και τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα δεδομένα

  • Η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος το 2019 ανήλθε σε 881 εκατ. τόνους.
  • Η μέση κατανάλωση γάλακτος το 2019 ανήλθε σε 114,7 κιλά/άτομο, αυξημένη κατά 1,2% σε σχέση με το 2018.
  • Η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος αντιπροσωπεύει το 81% της συνολικής παραγωγής γάλακτος.
You might also like