ΣΕΚ: ‘Χάδι’ το πρόστιμο για τη νοθεία της φέτας

Επιστολή του Συνδέσμου στο ΥπΑΑΤ

Επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, στο οποίο σχολιάζει με δηκτικό τρόπο το πρόστιμο που επέβαλλαν οι αρχές στην εταιρία Όμηρος για το περιστατικό νοθευμένης φέτας στην Γερμανία.

 

«Πρόστιμο – χάδι επιβλήθηκε από το ΥπΑΑΤ στην εταιρία Όμηρος για τη νοθεία στη Φέτα ΠΟΠ προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση  στους κτηνοτρόφους παραγωγούς που αυτοί τελικά πληρώνουν το βαρύ τίμημα,  ‘τη νύφη’, με μείωση τιμών αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος αλλά και κρέατος, όταν κάποιοι με τέτοιους τρόπους πλουτίζουν εις βάρος τους και σε βάρος της χώρας» γράφουν οι κτηνοτρόφοι.

«Πολλά χρόνια καταγγέλλουμε τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία που γίνονται σε ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ, διεθνούς φήμης, όπως η Φέτα. Δυστυχώς έως σήμερα όλες οι κυβερνήσεις,  είτε διαβεβαίωναν  ότι  θα πάρουν μέτρα ή και παίρνουν  κάποια χωρίς όμως να ακουμπάνε σοβαρά τους παραβάτες.  Στα συρτάρια του ΥπΑΑΤ στοιβάζονται παραβάσεις  που έχουν διαπιστώσει φορείς όπως ο ΕΛΓΟ, χωρίς να έχουν κινηθεί διαδικασίες ελέγχου και τιμωρίας όσων ελέγχονται» αναφέρεται στην επιστολή.

Όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, με δικονομικά τερτίπια απαλλάσσονται στην ουσία και όσοι πιάνονται στα πράσα όπως π.χ. το τελευταίο κρούσμα με την εταιρία Όμηρος, που επικαλέστηκε βιομηχανικό λάθος, δίνοντας λάθος μήνυμα σε τυχόν νέους επίδοξους ‘λαθομεταποιητές’ Φέτας ΠΟΠ.

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ζητάμε πλέον την παρέμβαση του Πρωθυπουργού. Το ζήτημα είναι πολιτικό» ΣΕΚ

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ο Σύνδεσμος,   δίνονται  επιχειρήματα  σε χώρες που χρόνια προσπαθούν να αμφισβητήσουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2005, που επιβουλεύονται και διεκδικούν την κατάργηση της Φέτας ΠΟΠ από την Ελλάδα της μοναδικής χώρας που δικαιούται να παράγει Φέτα  ΠΟΠ  από αιγοπρόβειο γάλα.

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», τονίζουν στην επιστολή τους οι κτηνοτρόφοι και επισημαίνουν: « Εκφράζοντας το αίσθημα αγανάκτησης που διακατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία  των κτηνοτρόφων της χώρας που υφίστανται τις επιπτώσεις καλούμε την κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της. Ζητάμε παραδειγματικές αυστηρές κυρώσεις σε όσους πιάστηκαν αυτήν την περίοδο αλλά και τα προηγούμενα χρόνια και οι υποθέσεις λιμνάζουν».

Ο ΣΕΚ υποστηρίζει την εφαρμογή αυστηρών μέτρων, όπως προβλέπει και ο νόμος 4691/2020 επί Υπουργίας Βορίδη,  στη συγκεκριμένη εταιρία  και σε όλους όσους παραβιάζουν τις προϋποθέσεις παραγωγής της Φέτας ΠΟΠ.

You might also like