Γάλα & τυριά σε τροχιά αύξησης της ζήτησης

Διαπιστώσεις Αραμπατζή στην Τρίπολη

Στη Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού ΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού, η υφυπουργός ΑΑΤ Φωτεινή Αραμπατζή αναφέρθηκε ακροθιγώς στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η κτηνοτροφία στην Ελλάδα, καθώς και στις προοπτικές των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.

 

Στην Τρίπολη η Σερραία υφυπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά δεσμεύσεις που έλαβε η κυβέρνηση από το 2019 όπως η αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, το νέο κυρωτικό πλαίσιο, οι αυστηροί έλεγχοι, τα πρόστιμα  αλλά και στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το αιγοπρόβειο γάλα βρίσκεται στα υψηλά 15ετίας με τη ζήτησή του να αυξάνεται διαρκώς και τη ζήτηση για τα ποιοτικά τυροκομικά προϊόντα με αιχμή φυσικά τη φέτα, να αυξάνεται ομοίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασα η υφυπουργός, το 2020 οι εξαγωγές των ελληνικών τυριών ανήλθαν  στα 805 εκατ. ευρώ, συν 14,2% από το 2019 και σχεδόν 300% πάνω σε μία 10ετία. Την ίδια χρονιά οι εξαγωγές φέτας ανήλθαν στα 420 εκατ. ευρώ. «Από εκεί που ήμασταν ως χώρα ελλειμματική στο ισοζύγιο γαλακτοκομικών προϊόντων κατά 530 εκατ. ευρώ, καταφέραμε σχεδόν να το ισοσκελίσουμε με δυναμική, από το 2021 να έχουμε πλεόνασμα. Αυτό, άλλωστε, έχει συμβεί ήδη με το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων, που φέτος ήταν πλεονασματικό κατά 524 εκατ. ευρώ (το 2020), για πρώτη φορά μετά το 1984» είπε στην εισήγησή της η Φ. Αραμπατζή.

You might also like