Η ΔΕΛΤΑ πουλάει τη ΜΕΒΓΑΛ

Το 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ σε μέλη της Οικογένειας Χατζάκου

Άλλη μια ελληνική γαλακτοβιομηχανία, η τρίτη μέσα σε λίγους μήνες, ‘αλλάζει χέρια’, για την ακρίβεια αλλάζει το μετοχικό της κεφάλαιο. Μετά την ΔΕΛΤΑ και τη Δωδώνη, αυτή τη φορά η ΜΕΒΓΑΛ.

 

Έτσι χθες η ΔΕΛΤΑ, θυγατρική της Vivartia, ανακοίνωσε την πώληση και μεταβίβαση του ποσοστού 43,2% (περίπου), που κατείχε στη ΜΕΒΓΑΛ, προς μέλη της Οικογένειας Χατζάκου- η τελευταία θα ελέγχει πλέον σχεδόν το 65% της εταιρείας. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε στο ποσό των 25.863 εκατ. ευρώ.  Η αξία πώλησης είναι 85% πάνω από τη λογιστική αξία (book value) που είχε η εταιρία ΔΕΛΤΑ στα βιβλία της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΛΤΑ, «Το προϊόν της πώλησης θα ενισχύσει τη χρηματοοικονομική θέση της ΔΕΛΤΑ και θα εξυπηρετήσει περαιτέρω επενδυτικές της κινήσεις».

Η πώληση αυτή είχε προαναγγελθεί εδώ και μερικές ημέρες κυρίως μέσω του ενδιαφέροντος που έδειξαν τρίτοι επενδυτές για είσοδό τους στην βορειοελλαδίτικη εταιρία. Μεταξύ αυτών ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος ο οποίος πριν μια εβδομάδα επιβεβαίωσε την είσοδό του στην εταιρία με ποσοστό 21,5%. Με 14% θα μετέχει στην ΜΕΒΓΑΛ η Νίκη Χατζάκου- Συμεωνίδου.

ΔΕΛΤΑ και ΜΕΒΓΑΛ είχαν κοινή πορεία για περίπου μια δεκαετία αλλά η συνεργασία τους συνάντησε πολλά εμπόδια εξαιτίας της διάστασης απόψεων που υπήρχε πάντα, όσο αφορά αυτή τη συνεργασία, μεταξύ των παλαιών μετόχων της ΜΕΒΓΑΛ (πλευρά Χατζάκου και πλευρά Συμεωνίδη). Μετά την πώληση της ΔΕΛΤΑ στην CVC αλλά και την εξαγορά της Δωδώνη, φάνηκε οτι οι νέοι μέτοχοι της αθηναϊκής εταιρίας δεν ενδιαφέρονταν να συνεχίσουν τη συνεργασία με τη ΜΕΒΓΑΛ και η πώληση του μεριδίου τους φάνηκε ως αναπόφευκτη κίνηση.

Η ΜΕΒΓΑΛ παρουσίασε στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της (2019) κύκλο εργασιών ύψους 114 εκατ. ευρώ με κέρδη που πλησίασαν τα 2 εκατ. ευρώ ενώ το τελευταίο διάστημα είχε λανσάρει αρκετά νέα γαλακτοκομικά προϊόντα σε νέες κατηγορίες.

You might also like