Κτηνοτροφία: Καλοκαιρινή κινητικότητα

Κυβέρνηση και παραγωγοί κινούνται, αλλά όχι στο ίδιο μήκος κύματος- Επίκειται συνάντηση κτηνοτρόφων στον  Τύρναβο

Τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στον πρωτογενή τομέα να αποτελέσει κεντρικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας ανέπτυξε στην ομιλία του στη Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που έγινε στην Τρίπολη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλία κτηνοτρόφοι απογοητευμένοι από την τροπή που παίρνουν ζητήματα που τους αφορούν, πραγματοποιούν συνάντηση για να συντονίσουν περεταίρω τη δράση τους.

 

Στη Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που έγινε στην Τρίπολη, ο υπουργός ΑΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός αναφέρθηκε στη «συγκροτημένη και συνεκτική Εθνική Στρατηγική για τον αγροδιατροφικό τομέα» και ανακοίνωσε μια σειρά στοχευμένων μεταρρυθμίσεων

  1. Καταργούνται αδικίες και διορθώνονται στρεβλώσεις που αφορούν σε κακοδιαχείριση επιδοτήσεων, ανισοκατανομή δικαιωμάτων, αυθαιρεσίες και ανομίες του παρελθόντος. Συνδέονται οι ενισχύσεις με την παραγωγή και την καινοτομία.
  2. Αναδιαρθρώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία καταναλωτών και παραγωγών από νοθείες και παράνομες ελληνοποιήσεις, αλλά και την τιμωρία όσων παρανομούν. «Μαχαίρι στο κόκκαλο και για τα δύο. Πρόεδρε, βάζουμε τέρμα στην ανομία. Βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα υπέρ των παραγωγών μας», επισήμανε ο κ. Λιβανός.
  3. Ξεκινά η υλοποίηση ενός τεράστιου προγράμματος επενδύσεων στις εγγειοβελτιωτικές υποδομές, εντάσσοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα φραγμάτων νερού και δικτύων άρδευσης ύψους 1 δισ. €. «Επενδύουμε στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και της ενέργειας για τους αγρότες μας», είπε ο κ. Λιβανός. Και πρόσθεσε ότι προχωρά η μεταρρύθμιση στο πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  4. Προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής, εντάσσοντας στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα για την έξυπνη γεωργία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τη διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων.
  5. Ενισχύονται η επιχειρηματικότητα, οι συνεταιρισμοί και τα συλλογικά σχήματα με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την επένδυση στην καινοτομία, την καθετοποίηση, και συνάμα τον δραστικό περιορισμό της μαύρης οικονομίας.
  6. Το ΥΠΑΑΤ επενδύει στην εξωστρέφεια για την αύξηση των εξαγωγών χτίζοντας μια δυναμική αγροτική εξωτερική πολιτική για τα ελληνικά προϊόντα και διαμορφώνοντας ένα ισχυρό εθνικό brand name για τις παγκόσμιες αγορές.

Ταμείο Ανάκαμψης & 19 δισ. ευρώ

Βασικά εργαλεία στην άσκηση της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε ο κ. Λιβανός θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο, όπως σημείωσε «κινητοποιεί πάνω από 2 δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα» και η νέα ΚΑΠ η  οποία για την προγραμματική περίοδο 2021- 2027, παραμείνει ίδια στη νέα περίοδο, δηλαδή στα 19,3 δισ. ευρώ, τη στιγμή που στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ υπήρξε μείωση κατά 10%, ενώ, ως χώρα, αποφύγαμε την εξωτερική σύγκλιση.

Όπως είπε ο κ. Λιβανός, το ΥπΑΑΤ εκπονεί «ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα ενίσχυσης της αγροτικής μας οικονομίας ύψους 22 δισ. ευρώ». Και σημείωσε ότι η ΚΑΠ «αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, που θα καθορίσει την αγροτική μας οικονομία τα επόμενα 10 χρόνια. Η εφαρμογή της θα έχει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τους αγρότες και παραγωγούς, αλλά για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, καθώς αποτελεί μια περισσότερο δίκαιη, πράσινη, κοινωνική και ευέλικτη αγροτική πολιτική. Θέτει ακριβώς τις βάσεις για τη διασφάλιση  πιο υγιεινών και  πιο ποιοτικών τροφίμων για όλους, τη μείωση της σπατάλης, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος».

Στον Τύρναβο οι κτηνοτρόφοι

Στη βάση των κτηνοτρόφων, αυτό το διάστημα επικρατεί επίσης κινητικότητα αλλά προς διαφορετική κατεύθυνση. Η αύξηση τις τιμής των ζωοτροφών, η συνολική αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και η σωρεία περιπτώσεων νόθευσης της φέτας στις αγορές του εξωτερικού αποτελούν μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τον κτηνοτροφικό κλάδο. Επίσης το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων αλλά και το μείζον ζήτημα των βοσκοτόπων είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη του κτηνοτροφικού κλάδου.

Έτσι λοιπόν την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 (11 π.μ., εξοχικό κέντρο ‘Κτήµα Βρύση Τυρνάβου’, θέση Μάτι Τυρνάβου) θα πραγματοποιηθεί ευρεία πανελλαδική σύσκεψη κτηνοτρόφων όλων των κλάδων (αιγοπροβατοτρόφων, βοοτρόφων, χοιροτρόφων). Στη σύσκεψη θα συζητηθούν τα παραπάνω προβλήματα και θα παρθούν αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν στο εξής οι κτηνοτρόφοι κυρίως σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις τους από την πολιτεία.

Η ιδέα της πανελλαδικής σύσκεψης ανήκει στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Δήµου Τυρνάβου κι αναμένεται να δώσουν το παρών κτηνοτροφικοί σύλλογοι από Λάρισα, Ελασσόνα, Τρίκαλα, Νευροκόπι, Πολύκαστρο, Αμύνταιο, Ίασμο και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί από Τύρναβο, Σέρρες, Καστοριά, Πέλλα, Ροδόπη, Φάρσαλα, Ελασσόνα κ.ά.

You might also like