Στα ύψη η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος

Ενθαρρυντικά μηνύματα και αίσθηση ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα

Ενθαρρυντικά μηνύματα για την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος έρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας καθώς η έναρξη της νέας γαλακτοκομικής περιόδου αναμένεται να είναι κάπως διαφορετική από τις προηγούμενες. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα δομικά προβλήματα της αιγοπροβατοτροφίας, για τα οποία μάχονται εδώ και χρόνια συνεταιρισμοί και θεσμικοί φορείς βρίσκονται σε ύφεση- το αντίθετο μάλιστα.

 

Το πιο σημαντικό νέο της περιόδου είναι η συμφωνία που υπέγραψε με τη γαλακτοβιομηχανία Κολιός ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Φάρμες Λιβαδίου Ολύμπου. Η  συμφωνία αφορά τη συνολική παραγωγή του πρόβειου γάλακτος το οποίο θα παραχθεί την επόμενη περίοδο από τα 65 μέλη του Συνεταιρισμού και η ποσότητα του οποίου θα είναι περίπου  4 χιλιάδες τόνοι. Η συμφωνία έκλεισε στα 1,20 έναντι 1 ευρώ που είχε κλείσει το καλοκαίρι του 2020. Η τιμή ανά κιλό γίδινου γάλακτος προσδιορίστηκε στα 0,75 ευρώ.

Την ίδια στιγμή τα προβλήματα των παραγωγών επιμένουν με κυριότερο αυτό της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών που ‘κατατρώγει τις αυξήσεις’ που κερδίζονται από την πώληση του γάλακτος στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίας που αναζητούν αυτό το διάστημα γάλα και το πληρώνουν καλά για τη φθινοπωρινή περίοδο.

You might also like