Tech Care: Ενισχύοντας με γνώση την κτηνοτροφία

Η Δρ Claire Morgan-Davies του έργου Tech Care μιλάει στο Dairy News για την κτηνοτροφία και τις προτεραιότητες του κλάδου

Ερευνητικό πρόγραμμα υπό την επωνυμία Techcare project  ύψους 5,7 εκατ. ευρώ στο οποίο συμμετέχουν εννέα χώρες –από τη Σκανδιναβία έως τη Μέση Ανατολή– κι έχει ως στόχο να φέρει ‘επανάσταση’ στη χρήση της τεχνολογίας στην εκτροφή αιγοπροβάτων ξεκίνησε να υλοποιείται το 2020. Με επικεφαλής το Αγροτικό Κολλέγιο της Σκωτίας (Scotland’s Rural College – SRUC), το πρόγραμμα αναμένεται πως θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη μελέτη για τα μικρά μηρυκαστικά που έχει εκπονηθεί το τελευταίο διάστημα και θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της διαχείρισης των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

 

Καινοτόμες τεχνολογίες

Το Dairy News επικοινώνησε με την Δρ Claire Morgan-Davies (φωτο αριστερά), ερευνήτρια στο SRUC και συζήτησε μαζί της μερικές από τις πτυχές αυτού του έργου. Η πρώτη ερώτηση που της θέσαμε είναι γιατί είναι σημαντικό στις μέρες μας  να ασχοληθεί μια ερευνητική ομάδα με την αιγοπροβατοτροφία. «Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίσαμε το έργο όταν ξεκινήσαμε, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές τεχνολογίες Κτηνοτροφίας Ακριβείας, οι λεγόμενες Precision Livestock Farming – PLF,  όπως το άρμεγμα με ρομποτικά μηχανήματα κι όλες αυτές οι τεχνολογίες έχουν προσαρμοστεί στην αγελαδοτροφία. Η αιγοπροβατοτροφία όμως είναι μεγάλη παραγωγική δραστηριότητα όσο αφορά τον αριθμό των παραγωγών που ασχολούνται με αυτήν αλλά και τη γεωγραφική διασπορά τους στην Ευρώπη και δεν υπήρχε κάτι για όλους αυτούς τους παραγωγούς. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν ‘γιατί δεν προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για τους παραγωγούς αυτούς;’ για να μπορέσουμε να τις εφαρμόσουμε και να αναβαθμίσουμε συνολικά τον κλάδο στην Ευρώπη» υποστηρίζει η ερευνήτρια του Tech Care.

Η ομάδα που συντονίζει θα ασχοληθεί με όλη τη γκάμα των σύγχρονων εφαρμογών αλλά δεν σκοπεύει να προωθήσει μόνο τις πολύ προηγμένες hi-tec  εφαρμογές που είναι στη μόδα αλλά απλές λύσεις που μπορούν να έχουνε άμεσα αποτελέσματα. Θα εξετάσει ασφαλώς τα συστήματα που υπάρχουν – και υπάρχουν πράγματι πολλές νέες τεχνολογίες στην εκτροφή ζώων – επιλέγοντας όμως αυτά που μπορούν να εφαρμοστούν και να είναι αποτελεσματικά.

«Το πρόγραμμα θα εξετάσει τις υφιστάμενες τεχνολογίες στην εκτροφή αλλά επίσης και νέες που θα τεσταριστούν πιλοτικά σε ορισμένες φάρμες- μια από αυτές βρίσκεται στην Σκωτία. Αν βρούμε ότι κάποιες από αυτές τις τεχνολογίες μας ικανοποιούν, τότε μια δύο από αυτές μπορούν να υλοποιηθούν σε μεγάλες φάρμες. Μια από αυτές μπορεί να είναι μια φάρμα εκτροφής αιγών στην Ελλάδα».

Βελτίωση των συνθηκών

Το πρόγραμμα της Δρ Claire Morgan-Davies   δεν αφορά μόνο τη βελτίωση των συνθηκών της αιγοπροβατοτροφίας στην Ευρώπη και την αύξηση της παραγωγής γάλακτος αλλά έχει και κοινωνικό πρόσημο, καθώς οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζονται σε πολλές χώρες ως αναπόσπαστο στοιχείο της υπαίθρου, ως μια περιφερειακή δύναμη που πρέπει να συνεχίζει να ζει και να εργάζεται στον τόπο της.

«Είναι μεγάλη πρόσκληση διότι η κτηνοτροφία δεν είναι μια δραστηριότητα η οποία αποδίδει πολλά χρήματα σε όσους την ασκούν. Είναι δύσκολο για νέους ανθρώπους να μένουν στη φάρμα τους – δεν ξέρω τι συμβαίνει στην Ελλάδα, σας μιλώ για την Σκοτία που οι νέες γενιές αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες στις πόλεις. Με το πρόγραμμα αυτό θέλουμε να αναζωογονήσουμε τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας και να δείξουμε ότι με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών η δουλειά μπορεί να γίνει βιώσιμη και αποδοτική. Στόχος του προγράμματος είναι διατηρήσει την αγροτική ζωή στις περιοχές αυτές γιατί είναι σημαντικό να μην υπάρχει μια άδεια ενδοχώρα» δηλώνει.

Αν και το πρόγραμμα δεν ασχολείται με το τελικό προϊόν της γαλακτοπαραγωγής, η Δρ Claire Morgan-Davies   πιστεύει ότι η συνολική αναβάθμιση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας δεν μπορεί παρά να έχει θετικό αντίκτυπο και στη γαλακτοκομία. «Υποθέτω ότι χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες στη φάρμα, ο  κτηνοτρόφος  παρακολουθεί καλύτερα την παραγωγή του, ελέγχει τον τύπο και την ποιότητα του γάλακτός του κι αν μπορέσουμε να πετύχουμε την αύξηση της ευζωίας των εκτρεφόμενων ζώων στις φάρμες αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να προβληθεί ως μια προστιθέμενη αξία των τελικών προϊόντων. Νομίζω πως όλα συνδέονται» μας εξηγεί.


Δείτε περισσότερες πληροφορίες: www.techcare-project.eu

You might also like