Πάνω από 10,5 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί ως πρώτη ενίσχυση στους 1.735 πληγέντες από τις πυρκαγιές που είχαν καταθέσει αιτήσεις στην arogi.gov.gr, μέχρι την Τρίτη, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξή του στον real fm και στον Γιάννη Παπαδόπουλο. Ο κ. Λιβανός εξήγησε ότι η κυβερνητική βοήθεια κινείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι αυτό της άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των πυρόπληκτων και το δεύτερο είναι ο σχεδιασμός για την αναγέννηση του περιβάλλοντος και της οικονομίας των περιοχών που επλήγησαν.
Όπως είπε ο κ. Λιβανός σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος σήμερα οι αιτήσεις για αρωγή είχαν φθάσει τις 2.500 και σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες αισθάνονται ότι το κράτος είναι δίπλα τους και τους στηρίζει. Μάλιστα είπε ότι στις τοπικές κοινότητες έχουν διανεμηθεί tablets ώστε να μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους και εκείνοι που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος, όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, στόχος της πολιτείας είναι η διαμόρφωση ενός συνεκτικού και ολιστικού σχεδίου για την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν.
Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι αναζητείται το πλαίσιο να στηριχθεί η αναζωογόνηση ή η αντικατάσταση των ελαιοδένδρων στις περιπτώσεις που απλώς επλήγησαν ή κατεστράφησαν ολοσχερώς. Όπως είπε θα υπάρξει στήριξη των παραγωγών καθώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι η αναγέννηση των καλλιεργειών που υπέστησαν ζημιές. Ειδικά για τους ρυτινοπαραγωγούς είπε ότι διαμορφώνεται ειδικό πρόγραμμα στον ΟΑΕΔ για επιδοτούμενη εργασία σε δουλειές παραγωγικές για την οικονομία μέσα στο δάσος. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σε επεξεργασία πρόγραμμα για την αποκατάσταση των μελισσιών.
Σε ερώτηση για το επιτελικό κράτος και ενδεχόμενο ανασχηματισμό, απάντησε ότι η απόδοση του επιτελικού κράτους θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας και σημείωσε ότι το κυβερνητικό σχήμα είναι συνεκτικό και αποδίδει καλά, ωστόσο όπου χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις για να δουλέψει καλύτερα, ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που θα αποφασίσει αν και πότε θα τις κάνει.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση καταγγέλλει ανεπάρκεια ζωοτροφών για τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους. Όπως αναφέρει σε ερώτησή της προς τον ΥπΑΑΤ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς και Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Οι καταστροφικές πυρκαγιές άφησαν πίσω τους ανυπολόγιστες ζημιές που πλήττουν τους αγρότες δυσχεραίνοντας την οικονομική τους κατάσταση. Παρά τη μεγάλη και συγκινητική προσπάθεια του αγροτικού κόσμου των πληττόμενων περιοχών να σώσει τον τόπο του, η επόμενη μέρα για τους αγρότες συνολικά είναι δύσκολα διαχειρίσιμη, χωρίς ουσιαστική κρατική βοήθεια. Ιδιαίτερα, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται τόσο με την καταστροφή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και του ζωικού κεφαλαίου όσο και με τη σίτιση όσων ζώων κατάφεραν να σωθούν. Οι κτηνοτρόφοι που έμειναν μόνοι και απροστάτευτοι απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές, καλούνται να τα καταφέρουν στην άνιση μάχη της επιβίωσης και πάλι μόνοι τους. Οι κραυγές αγωνίας τους για τον υποσιτισμό των ζώων τους, λόγω των καμένων βοσκοτόπων και της ταυτόχρονης αδυναμίας αγοράς ζωοτροφών, διαψεύδουν τα μεγάλα λόγια των κυβερνητικών ανεύθυνων που έσπευσαν ψευδώς να προπαγανδίσουν πως έχουν επιληφθεί του θέματος».
Ανάγκη για ζωοτροφές
Η Ολ. Τελιγιορίδου επισημαίνει πως παρά την εξαιρετική προσφορά αλληλεγγύης σε ζωοτροφές από αγροτικούς συλλόγους, αγροτικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες από όλη την Ελλάδα, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει κάλυψη σε ζωοτροφές από το κράτος τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο. Ταυτόχρονα, οι κατεστραμμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που αδυνατούν να φιλοξενήσουν το εναπομένον ζωικό κεφάλαιο, απαιτούν οργάνωση και προγραμματισμό από πλευράς της πολιτείας για την ανάκτηση του πάγιου κτιριακού εξοπλισμού τους, ώστε να αποκατασταθούν οι συνθήκες εκτροφής, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση παραγωγής γαλακτοκομικών και άλλων κτηνοτροφικών προϊόντων.
«Η κρατική στήριξη αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στον κτηνοτροφικό κλάδο που παρά την πολλαπλή κλιματική και υγειονομική κρίση είχε καταφέρει το προηγούμενο διάστημα να επιβιώσει, να προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα και ταυτόχρονα να κερδίσει σημαντικό μερίδιο των εξαγωγών της χώρας μας στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά σημειώνει η Ολ. Τελιδιορίδου.
Φωτογραφία: Σωτήρης Σκουλούδης/ zougla.gr, Εύβοια 2021