Κτηνοτρόφοι: Αναζητούν θέση΄ στη Διεπαγγελματική Φέτας

Αραχωβίτης-Τελιγιορίδου: «Διεπαγγελματική Φέτας χωρίς τους κτηνοτρόφους δεν γίνεται!»

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ξεκίνησε τυπικά τη δραστηριότητά της εδώ και μερικές ημέρες, ύστερα κι από την επίσημη αναγνώρισή της από το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά απ’ οτι φαίνεται οι κτηνοτρόφοι θεωρούν οτι η συμμετοχή τους σε ένα τέτοιο αντιπροσωπευτικό των δυνάμεων της αγοράς όργανο είναι κάπως περιορισμένη και ζητούν ‘διορθώσεις’.

 

Οι απόψεις αυτές εκφράζονται από μια σειρά συνεταιρισμούς κτηνοτρόφων οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σημαντικό κομμάτι της γαλακτοκομικής παραγωγής, συνεταιρισμοί οι οποίοι θεωρούν οτι υπο-αντιπροσωπεύονται στη νέα Διεπαγγελματική. Ταυτόχρονα αυτές οι απόψεις υιοθετούνται κι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε κοινή τους δήλωση οι Σταύρος Αραχωβίτης και  Ολυμπία Τελιγιορίδου, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ επί ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν λόγο για «εγκαθίδρυση του ολοκληρωτισμού γαλακτοβιομηχανιών  έναντι των κτηνοτρόφων» και ζητούν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση του κτηνοτροφικού κλάδου. Στο Dairy News έχουν διατυπωθεί καταγγελιες οτι μέρος των κτηνοτροφικών ενώσεων που φέρονται να συμμετέχουν στην Διεπαγγελματική δεν έχουν δώσει τη σύμφωνη γνώμη τους ενώ κορυφαίοι συνεταιρισμοί της χώρας απουσιάζουν απο το νέο σχήμα.

Η πλήρης δήλωση των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παρακάτω:

«Ενώ η νοθεία της φέτας έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας με σειρά γαλακτοβιομηχανιών  να παραβατούν καταρρακώνοντας τη φήμη της, στις 10 Αυγούστου, ήρθε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και η αναγνώριση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τυριού «ΦΕΤΑΣ».

Η αναγνώριση αυτή έγινε με βάση την Υπουργική Απόφαση ( αρ. πρωτ. 2745/328012/17-12-2019) του τότε υπουργού της Κυβέρνησης της ΝΔ αφού πρώτα  φρόντισε, από τις πρώτες αποφάσεις του, να καταργήσει την ΥΑ 1493/142299/13-6-2019 (ΦΕΚ Β’ 2424/20-06-2019)  της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την λειτουργία των Διεπαγγελματικών οργανώσεων και με επόμενη τροπολογία να  επιδιώξει και να πετύχει να περιορίσει την συμμετοχή των παραγωγών από 33% (το 1/3) σε μόνο 15% .  Με τις θεσμικές ρυθμίσεις αυτές, η Κυβέρνηση της ΝΔ υπονόμευσε ευθέως  την αντιπροσωπευτικότητα στη Διεπαγγελματική και το ίδιο το προϊόν.

Έτσι, φέτος, μήνα Αύγουστο, επικύρωσαν την εγκαθίδρυση του ολοκληρωτισμού γαλακτοβιομηχανιών  έναντι των κτηνοτρόφων στη Διεπαγγελματική Φέτας που σύμφωνα με την απόφαση  “αντιπροσωπεύει δια των μελών της το 20,37% της συνολικής παραγωγής (μ.ό. τριετίας) και το 89,33% της μεταποίησης (μ.ό. τριετίας) στον τομέα”!

Χάρις σε αυτές τις άμεσες και άοκνες προσπάθειες και μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της  ΝΔ, ο λύκος όχι μόνο μπήκε αλλά έβγαλε και τα πρόβατα από το μαντρί».

You might also like