Τορπιλίστηκε πριν καν ξεκινήσει το ταξίδι του το ΄βαπόρι’ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), καθώς χθες στον Τύρναβο, κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης γενικής συνέλευσης την μελών της, για την εκλογή διοικητικού συμβουλίου, υπήρξε ένταση μεταξύ των μελών, αποχωρήσεις και κλίμα έντασης. Στη συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής παρέστησαν και οι Περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, Ηπείρου Ηλ. Καχριμάνης και Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης.
Αγεφύρωτες φαίνεται πως παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στα μέλη της ΕΔΟΦ καθώς το κλίμα αμφισβήτησης της σύνθεσής της, κλίμα το οποίο είχε επικρατήσει το τελευταίο διάστημα, οδήγησε σε αντιπαράθεση μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών, η αντιπαράθεση οδήγησε σε αποχωρήσεις και κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο η νέα σύνθεση είναι πλέον αντιπροσωπευτική του κλάδου, κατά πόσο είναι νομότυπη με βάση τη νομοθεσία και αν θα καταφέρει το σχήμα αυτό να παίξει το θεσμικό του ρόλο.
Όπως είναι γνωστό η ένταση προέρχεται κυρίως από την πλευρά των κτηνοτρόφων οι οποίοι ισχυρίζονται – και διαθέτουν στοιχεία τα οποία κατά την άποψή τους στηρίζουν τους ισχυρισμούς τους- οτι η σύνθεση της ΕΔΟΦ δεν είναι αντιπροσωπευτική, οτι σημαντικές κτηνοτροφικές οργανώσεις με μεγάλη γαλακτοπαραγωγική ικανότητα έχουν μείνει εκτός της Διεπαγγελματικής, όπως επίσης και οτι ορισμένες από τις κτηνοτροφικές ενώσεις/ συνεταιρισμούς που συμμετέχουν ήδη δεν έχουν συμφωνήσει για τη συμμετοχή τους- οτι η ΕΔΟΦ είναι ουσιαστικά ‘στον αέρα’.
Η γενική συνέλευση στη Λάρισα παρά το κλίμα έντασης και τις αποχωρήσεις μελών κατάφερε με μειωμένο πλέον αριθμό μελών να εκλέξει 9μελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο αποτελούν οι: I. Βιτάλης (Δωδώνη), Α. Μποτός (Ρούσας), Μ. Σαράντης (Όλυμπος) και Κ. Χατζάκος (ΜΕΒΓΑΛ), Δ. Μόσχος (ΣΕΚ), Μ. Τζιότζιος (ΠΕΚ), Π. Σατολιάς (ΟΔΙΠΠΑΦ), I. Γκουρομπίνος (Ομοσπονδία Θεσσαλών Κτηνοτρόφων) και Ν. Τάχας (Ένωση Μεταποιητών Γάλακτος).
Η δεύτερη εστία έντασης ήταν το γεγονός οτι η Διεπαγγελματική Οργάνωση δεν αποφάσισε τελικά να διαγράψει από τις τάξεις της την Όμηρος και τη La Farm, τις δύο επιχειρήσεις που κατηγορούνται για εκτεταμένη νοθεία στη φέτα στις αγορές της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Σουηδίας. Το εκπληκτικό μάλιστα είναι οτι εκπρόσωπος της μιας εξ αυτών παρίστατο στη συνάντηση της Λάρισας. Οι σύνεδροι- μέλη της Διεπαγγελματικής δεν προχώρησαν σε διαγραφές μελών διότι, όπως ισχυρίστηκαν, αναμένουν τις επίσημες αποφάσεις των ελεγκτικών μηχανισμών και την τελεσίδικη απόφαση της δικαιοσύνης.
Είναι φανερό οτι η Διεπαγγελματική της Φέτας δεν μπορεί να συνεχίσει αν δεν ξεκαθαρίσει το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας, προκειμένου και η νομοθεσία να καλύπτεται αλλά και οι διάφορες πλευρές που τη συναπαρτίζουν να αισθάνονται καλυμμένες ενώ φαίνεται ξεκάθαρα πως η ισχύουσα νομοθεσία για τη σύνθεση των Διεπαγγελματικών η οποία φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού Μ. Βορίδη δεν είναι λειτουργική και δημιουργεί προβλήματα.
Φωτογραφίες: Εφημερίδα Ελευθερία, Λάρισα