
Η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από 13% σε 6% από την 1η Οκτωβρίου, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν το μεγάλο νέο για τον αγροτικό κόσμο, υπήρξαν όμως κι άλλα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την άνοδο του κυβερνητικού κλιμακίου, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Η αλήθεια είναι οτι για μια ακόμα φορά η Θεσσαλονίκη έγινε το επίκεντρο της δημοσιότητας, οι ανακοινώσεις όμως του πρωθυπουργού δεν αφορούσαν τον αγροτικό κόσμο, πέρα από το ζήτημα των ζωοτροφών (το οποίο όντως αποτελεί ‘πονοκέφαλο’ για τους κτηνοτρόφους). Στο πλαίσιο της ευρύτερης κυβερνητικής πολιτικής, ενδιαφέρον για τον αγροτικό κόσμο έχει το μέτρο για την πλήρη κατάργηση του φόρου για τις γονικές παροχές ενώ το μέτρο για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος έχει κι αυτό κάποια θετική επίδραση στα αγροτικά νοικοκυριά.
Μητσοτάκης για ‘ελληνοποιήσεις’
Σημαντική ήταν και η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αναφερόμενος στην πολιτική του και υπό το βάρος των πρόσφατων καταιγιστικών εξελίξεων στο ζήτημα της φέτας είπε: «Έχω μιλήσει πολλές φορές για το πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας, να μειώσουμε το κόστος, να εντοπίσουμε παραβατικές συμπεριφορές. Είχαμε δεσμευθεί πριν μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός ότι θα πατάξουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις,. Το κάνουμε πράξη, Οι κτηνοτρόφοι μας βλέπουν το αποτέλεσμα ήδη στην αύξηση της τιμής του γάλατος. Σε όσους πιστεύουν ακόμα ότι μπορούν να επιμείνουν σε τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, τους λέω να μην μπουν καν στον κόπο, να το ξεχάσουν, θα σας βρούμε και θα σας τιμωρήσουμε».
Δράσεις ΥπΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη
Με την ευκαιρία της ανόδου του κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη, υπήρξαν, πέρα από τις συνηθισμένες επισκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ σε φορείς κι επιχειρήσεις της πόλης, ορισμένες δράσεις που έχουν ενδιαφέρον για τον αγροτικό κόσμο. H παρουσίαση του συστήματος ελέγχου Artemis Plus το οποίο διασφαλίζει διαφάνεια και αυστηρότητα στον έλεγχο τροφίμων, ιδιαίτερα στο γάλα και στα κτηνοτροφικά προϊόντα έναντι των ελληνοποιήσεων, παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ήταν μια τέτοια περίπτωση.
Ο ΥπΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός, συνοδευόμενος από τους Γενικούς Γραμματείςτου υπουργείου, Χριστιάνα Καλογήρου, Κ. Μπαγινέτα και Δημ. Παπαγιαννίδη παραγματοποίησε επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΓΕΩΤΕΕ, όπου με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρο Μάμαλη και τα μέλη του ΔΣ συζήτησαν προβλήματα του κλάδου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πλαίσιο λειτουργίας του Επιμελητηρίου, τη σχέση των μελών του με την εκπαιδευτική κοινότητα και την επαγγελματική τους πιστοποίηση καθώς και τη συνδρομή του κλάδου στην προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας. Οι γεωτεχνικοί σημείωσαν επίσης ότι η ενεργοποίηση του προγράμματος Γεωργικών Συμβουλών, ύψους 80 εκατ. ευρώ, θα δώσει τη δυνατότητα να εργαστούν περισσότερα μέλη του ΓΕΩΤΕΕ.
Ο κ. Λιβανός κάλεσε την ηγεσία του ΓΕΩΤΕΕ με αφορμή την επέτειο από τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση του Επιμελητηρίου, που εκπροσωπεί 38.000 μέλη, σε κοινή εκδήλωση με το ΥπΑΑΤ προκειμένου να συζητηθούν όχι μόνο τα προβλήματα αλλά και οι προοπτικές του κλάδου και οι δυνατότητες συμβολή του στην προσπάθεια να καταστεί ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Στην προσπάθεια αυτή και στην ανάγκη να αποκτήσουν τα προϊόντα μας προστιθέμενη αξία, όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, οι γεωτεχνικοί έχουν κυρίαρχο ρόλο.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη ο ΥπΑΑΤ πραγματοποίησε τα εγκαίνια των κτιρίων του ΕΛΓΟ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. «Δεν νοείται αγροτική ανάπτυξη χωρίς έρευνα και καινοτομία. Δεν είναι περιττές πολυτέλειες, είναι αναγκαία εργαλεία», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός στα εγκαίνια τριών αυτοτελών κτιρίων στο αγρόκτημα του ΕΛΓΟ στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.
«Οι προκλήσεις των τελευταίων ετών, δηλαδή η κλιματική κρίση, η αυξημένη ανάγκη προστασίας των φυσικών πόρων, αλλά και το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο, η τεχνολογική μετάβαση, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των αλυσίδων αξίας, καθιστούν την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία βασική προϋπόθεση για την προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής και των συστημάτων τροφίμων στις σύγχρονες απαιτήσεις. Όσο περισσότερο εξωστρεφής γίνεται η αγροτική παραγωγή, όσο περισσότερα ζητήματα προκύπτουν σχετικά με την επάρκεια και την ασφάλεια των τροφίμων, την αειφορία, το περιβάλλον, την ανιχνευσιμότητα, την καλή μεταχείριση των ζώων, τόσο η έρευνα και η καινοτομία αποκτούν μεγαλύτερη σημασία» είπε κατά την τελετή ο Σπ. Λιβανός.
Νέο πρόγραμμα για αγρότες- γεωργούς
Τέλος, στο ThessalonikiHelexpoForum και στο πάνελ «Η Χρήση Νέων Τεχνολογιών Στη Σύγχρονη Γεωργία» όπου συμμετείχε, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Στύλιος, εξήγγειλε, πως τον Οκτώβριο ξεκινάει η προκήρυξη για τους νέους αγρότες – γεωργούς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 420 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι περίπου 10.000. Ακόμα, τόνισε, πως με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, επιταχύνεται ο χρόνος της τελικής ένταξης των ωφελούμενων και από 9-12 μήνες που ήταν παλιά,πρόθεση του ΥπΑΑΤ είναι η ένταξή τους να έχει ολοκληρωθεί σε 6-7 μήνες.
Ο κ. Στύλιος έκανε λόγο, επίσης, για αύξηση του ποσού που δίνεται στους νέους αγρότες-γεωργούς και για προκαταβολή 70% του ποσού αυτού. Έτσι, οι νέοι αγρότες-γεωργοί, από τα 17.000 έως 25.000 ευρώ που έπαιρναν από τα προηγούμενα προγράμματα, τώρα λαμβάνουν από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά, βέβαια, ξεκαθάρισε, πως υπόκεινται σε όρους και περιορισμούς – διορθώνοντας έτσι λάθη του παρελθόντος- και δεν δίνονται για να σπαταληθούν αλόγιστα. Απώτερος στόχος, η βελτίωση της παραγωγικότητας, σε ποσοστό άνω του 30%.