Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη

Επισκέψεις σε Αμερικανική Γεωργική Σχολή και ΜΕΒΓΑΛ

Τις βάσεις στενότερης, πολυεπίπεδης και πιο ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στο ΥπΑΑΤ και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, έθεσε η επίσκεψη του υπουργού Σπήλιου Λιβανού στο campus του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Παράλληλα, επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε ο ΥφΑΑΤ  Γεώργιος, Στύλιος   συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου.

 

Τον υπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Dr.Jeff Lansdale, ενώ στην πολύωρη επίσκεψη, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος και η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Elizabeth K. Lee. Τον υπουργό συνόδευαν η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου και ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Ο υπουργός άρχισε τη ξενάγησή του με επίσκεψη στο τριτοβάθμιο τμήμα της Σχολής, το Perrotis College, όπου παρακολούθησε επίδειξη εφαρμογής γεωργίας ακριβείας με χρήση drone και στη συνέχεια ενημερώθηκε για το έργο της Υπηρεσίας Αγροτικών Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, τμήμα του οποίου στεγάζεται στο Κολέγιο. Αμέσως μετά, επιβιβάστηκε στην καρότσα ενός τρακτέρ και συνέχισε την ξενάγησή του.

Συνομίλησε με μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου που έκαναν την πρακτική άσκησή τους στον λαχανόκηπο, ενημερώθηκε για τα μαθήματά τους, για τα όνειρά τους και τους κάλεσε να του προτείνουν συγκεκριμένο πρότζεκτ, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη συνδρομή του υπουργείου. Επισκέφτηκε το οινοποιείο της Σχολής, το Κέντρο Ελιάς Krinos και ξεναγήθηκε στους χώρους του εκπαιδευτικού αγροκτήματος και του γαλακτοκομείου. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με δείπνο από προϊόντα της Σχολής.

Μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, συνομιλούν με τον υπουργό ΑΑΤ Σπ. Λιβανό στον λαχανόκηπο.

 

Στη ΜΕΒΓΑΛ, τον Γ. Στύλιο υποδέχτηκαν η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΜΕΒΓΑΛ, Μαίρη Χατζάκου, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ, Βασίλης Ζωγραφίδης, ο Δήμαρχος Δήμου Χαλκηδόνας, Σταύρος Αναγνωστόπουλος, ο βουλευτής Πέλλας, Διονύσης Σταμενίτης και διευθυντικά στελέχη της ΜΕΒΓΑΛ.

Η Μ. Χατζάκου, αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Στύλιο για την επίσκεψη, συνεχάρη την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τις σημαντικές πρωτοβουλίες  που έχουν αναλάβει αναφορικά με την υποστήριξη του κλάδου της ελληνικής κτηνοτροφίας, ξεκινώντας από τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, και ζήτησε να προστατευθούν οι παραγωγοί γάλακτος από τις αυξήσεις τιμών των ζωοτροφών. Εξίσου σημαντικό είναι και το έργο του ΕΛΓΟ τόσο στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων όσο και στην προστασία των προϊόντων ΠΟΠ, όπως η φέτα, που λειτουργεί ως πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό και αποτελεί ένα από τα «βαριά χαρτιά» της ελληνικής οικονομίας. Υπό την έννοια αυτή, όπως τόνισε η κα Χατζάκου, «η φέτα είναι ένα προϊόν που πρέπει όλοι να προστατεύουμε».

Ο ΥφΑΑΤ Γεώργιος Στύλιος κατά την επίσκεψή του στη ΜΕΒΓΑΛ.

 

Κατά τη συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεχή προσπάθεια ανάπτυξης της ΜΕΒΓΑΛ, η οποία επενδύει στην τεχνολογία και την καινοτομία, καθώς την επόμενη πενταετία υπολογίζεται οι επενδύσεις να φθάσουν τα 23,6 εκατ. ευρώ, και αφορούν τους παραγωγικούς τομείς: γάλα, γιαούρτια, τυροκομικά, με στόχο την αύξηση παραγωγικότητας και τον εκσυγχρονισμό με νέες τεχνολογίες.

You might also like