Πανδημία κορωνοϊού: Πως και γιατί επηρέασε την κτηνοτροφία

Έρευνα του περιοδικού Animal Frontiers παρουσιάζει τι συνέβη σε διάφορες αγορές

Το επιστημονικό περιοδικό Animal Frontiers πραγματοποίησε το Ιανουάριο του 2021 αφιέρωμα με θέμα το πως επέδρασε η πανδημία του κορωνοϊού στην κτηνοτροφική παραγωγή. Το κείμενο που ακολουθεί είναι η εισαγωγή των επιμελητών του αφιερώματος, στο οποίο δίνεται μια πρώτη, συνοπτική εικόνα για την κατάσταση στον κόσμο το 2020 σε πέντε κορυφαίες παγκόσμιες αγορές.
Κείμενο: Matthias Gauly1,Philippe Chemineau2, Andrea Rosati3 και James Sartin4
1Faculty of Science & Technology, Free University of Bolzano, Μπολζάνο, Ιταλία
2Department of Animal Science, INRAE, Παρίσι, Γαλλία
3EAAP–European Federation of Animal Science, Ρώμη Ιταλία
4American Society of Animal Science, Μπέρμιγχαμ, Αλαμπάμα, ΗΠΑ

 

Ένας νέος κορωνοϊός ο οποίος προκαλεί οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κι ονομάστηκε Covid-19, προέκυψε το 2020 στην παγκόσμια σκηνή. Μέχρι τον Νοέμβριο 2020, ο ιός Covid-19 είχε μολύνει 48.947.235 άτομα και οδήγησε 1.237.417 ανθρώπους στον θάνατο. (Johns Hopkins University, Corona Resource Center, 2020).

Eνώ η πανδημία επεκτεινόταν, οι οικονομικές επιπτώσεις της ήταν καταστροφικές. Οι απώλειες θέσεων εργασίας, οι ελλείψεις στην παραγωγή και τα lockdown αποτέλεσαν σοβαρή οικονομική πρόκληση για τις περισσότερες κυβερνήσεις. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι, μόνο μέχρι τα τέλη Μαΐου 2020, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της Covid-19 υπερέβησαν τα 9 τρισ. δολάρια (τόσο για δημοσιονομική στήριξη όσο και για δάνεια). Μία από τις κρίσιμες επιπτώσεις της πανδημίας αποτέλεσε το αρνητικό αντίκτυπό της στην παραγωγή και διανομή τροφίμων.

Οι πανδημίες

Οι παγκόσμιες πανδημίες των ζώων είναι συχνό φαινόμενο. Τα αποτελέσματά τους έχουν ήδη προκαλέσει αξιοσημείωτες στρατηγικές εξελίξεις στο παρελθόν, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να εφαρμοστούν στο μέλλον. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από τις προηγούμενες πανδημίες (π.χ. το SARS 2002/2003 και η Mers 2012), καθώς και η τρέχουσα πανδημία μπορούν να χρησιμεύσουν για την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων και τον καλύτερο χειρισμό των μελλοντικών πανδημιών.

Διάφοροι επιστήμονες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις των διαφόρων πανδημιών και έχουν συζητήσει τις μεθόδους με τις οποίες η κυβέρνηση, η βιομηχανία, οι κτηνίατροι και οι επιστήμονες συνεργάστηκαν για την πρόληψη και τη διαχείρισή τους. Επιπλέον, η εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες πανδημίες των ζώων σε ορισμένες χώρες του κόσμου, έχει προκαλέσει περαιτέρω επιπτώσεις στην κτηνοτροφία.

Ενημέρωση κτηνοτρόφων από κλιμάκιο του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (Οκτώβριος 2020, φάρμα Kornegay Family Farms, Princeton- Βόρεια Καρολίνα). Κτηνοτρόφοι σε όλο τον κόσμο κλήθηκαν να αντιμετωπίζουν εκτός από τα συνήθη προβλήματά τους και την πανδημία του κορωνοϊού. Φωτογραφία: Grayson Morgan/USDA.

 

Οι μεγάλες αγορές

Καθώς η πανδημία Covid-19 μεταδιδόταν, υπήρχαν διαφορετικές επιδράσεις της νόσου σε διάφορες χώρες που, με τη σειρά τους, διαχειρίστηκαν την πανδημία με διαφορετικούς τρόπους.

Ευρώπη. Η παραγωγή χοίρων στην Ευρώπη επηρεάστηκε από δύο ταυτόχρονες πανδημίες, την αφρικανική πανώλη των χοίρων και την Covid-19. Οι αρνητικές επιπτώσεις αφορούσαν τη μειωμένη ζήτηση χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη και την αδυναμία εξαγωγής χοιρινών προϊόντων σε άλλες χώρες. Η μειωμένη ζήτηση προϊόντων οδήγησε σε αύξηση του πληθυσμού των χοίρων σε αγροκτήματα στην Ευρώπη.

Αυστραλία. Στην Αυστραλία, ο πανικός που επικράτησε στις αγορές κρέατος από τους καταναλωτές και οι λοιμώξεις Covid-19 σε εργαζόμενους σε μονάδες επεξεργασίας κρέατος, μείωσαν την παραγωγική ικανότητα. Επιπλέον, υπήρξε μείωση της ζήτησης προϊόντων κρέατος από εστιατόρια ενώ το κλείσιμο των συνόρων μείωσε την εξαγωγή προϊόντων. Αυτά τα γεγονότα αύξησαν τον πληθυσμό των ζώων και προκάλεσαν αύξηση του κόστους της κτηνοτροφίας. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η μαζική σφαγή των υπεραρίθμων ζώων, παραγωγοί, βιομηχανία κι επιστήμονες συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν τρόπους διαχείρισης προκειμένου να καθυστερήσουν τη σφαγή των ζώων και τη μεταποίηση του κρέατός τους, περιμένοντας μέχρι να ανακάμψει η αγορά.

Αργεντινή. Η Αργεντινή αντιμετώπισε την πανδημία διατάζοντας αυστηρή εθνική καραντίνα και σοβαρούς περιορισμούς στην ανθρώπινη επαφή ως μέσο για πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Στην Αργεντινή η αναταραχή στην κτηνοτροφία ήταν μικρότερη σε σχέση με άλλες κτηνοτροφικές χώρες. Ωστόσο, οι οικονομικές συνθήκες στην Αργεντινή επιδεινώθηκαν το 2020 και αυτό είχε ως συνέπεια να προκληθεί αναταραχή στην εκτροφή ζώων.

ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν απότομη μείωση της κατανάλωσης στον τομέα του foodservice (εστίαση, τουρισμός, πανεπιστήμια, θεματικά πάρκα κ.ά.), σε συνδυασμό με τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν γρήγορα στην κρίση. Η επίδραση της πανδημίας Covid-19 στο εργατικό δυναμικό των κτηνοτροφικών μονάδων και των εταιρειών επεξεργασίας κρέατος οδήγησαν σε περισσότερες ελλείψεις για τους καταναλωτές.

Κίνα. Η χώρα εφάρμοσε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι οποίοι είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην κανονική μεταφορά υλικών, στις πωλήσεις αγαθών και τελικά προκάλεσαν διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού εντός και εκτός της Κίνας. Οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν κατά 80,8%- είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν κατά 122,5%. Επιπλέον, οι παγκόσμιες επιδράσεις της πανδημίας Covid-19 δημιούργησαν αναστάτωση στην κανονική εισαγωγή και εξαγωγή ζωοτροφών και προϊόντων ζωοτροφών.

Οι εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω κορωνοϊού ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι χώρες είχαν να αντιμετωπίσουν και ήδη γνωστές πανδημίες ζώων.

 

Ιδιαίτερη πανδημία

Λόγω της πανδημίας, η κτηνοτροφία αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο στον τομέα της αναπαραγωγής των ζώων όσο και σε ότι αφορά την οικονομική υποστήριξη από τα κράτη. Στο επίπεδο της γενετικής, τα αποτελέσματα της πανδημίας δεν είναι ακόμη γνωστά, αλλά, σαφώς, τόσο στην αναπαραγωγή όσο και στην γενετική, υπήρξαν διαταραχές στην ενημέρωση των κτηνοτρόφων και την εκπαίδευσή τους σε σύγχρονες τεχνικές. Είχαμε περιορισμούς της κυκλοφορίας αγαθών και προμηθειών με αποτέλεσμα διαταραχές στο διεθνές εμπόριο. Μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού έζησε την εμπειρία της εργασίας από το σπίτι  καθώς και την εργασία χωρίς την παρουσία συναδέλφων.

Αν και όλες οι χώρες έχουν βιώσει την ασθένεια και τον θάνατο των πολιτών τους και προβλήματα όπως οι διαταραχές της αγοράς, οι απώλειες θέσεων εργασίας και το κλείσιμο επιχειρήσεων υπάρχουν παντού, διακρίνουμε σημαντικές διαφορές στο πως αντιμετώπισαν τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.

Εκτός από τις άμεσες επιπτώσεις στην αναπαραγωγή των ζώων και τη λειτουργία των βιομηχανιών, υπήρχαν επίσης συνέπειες, όπως το κλείσιμο των πανεπιστημίων, προβλήματα στη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ πολλές συνεδριάσεις της επιστημονικής κοινότητας ακυρώθηκαν κλπ. Ορισμένες χώρες αναδύονται από την πανδημία, ενώ άλλες εισέρχονται σε ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων.

Οι συντάκτες- ερευνητές

Ο Matthias Gauly είναι ζωοτέχνης και κτηνίατρος. Καθηγητής Animal Science στη σχολή Science and Technology στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Μπονζάνο, στην Ιταλία. Από το 2016 μέχρι το 2020 ήταν πρόεδρος της European Association of Animal Science.

 

 


Ο Philippe Chemineau είναι αγροοικονομολόγος. Πρόεδρος της World Association of Animal Production. Υπήρξε πρόεδρος της European Federation of Animal Science.

 

 

 


Ο Andrea Rosati είναι ζωοτέχνης, Από το 2002 είναι Γενικός Γραμματέας της European Federation of Animal Science (EAAP) και της World Association for Animal Production (WAAP).

 

 


Ο James Sartin έχει πτυχίο Φυσιολογίας, είναι ομότιμος καθηγητής στο Auburn University και αρχισυντάκτης στο περιοδικό Animal Frontiers. Υπήρξε πρόεδρος της American Society of Animal Science και της World Association of Animal Production.

 

 

You might also like