‘Σαλαμοποίηση’ του ΟΠΕΚΕΠΕ καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Προσπάθεια μετατροπής του Οργανισμού σε Ανεξάρτητη Αρχή

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης αλλά και τα δημοσιεύματα στον Τύπο για την κατάσταση η οποία επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κατάσταση κι οποία εγκυμονεί πλέον σοβαρούς κινδύνους για τη διαδικασία πληρωμής των αγροτών και τη λειτουργία συνολικά του συστήματος των πληρωμών σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Σε συνδυασμό με την σοβούσα κρίση στην ηλεκτρική ενέργεια που έχει αναστατώσει τους αγρότες, το σκηνικό είναι άκρως ανησυχητικό.

 

Σύμφωνα με την επερώτηση ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ΥπΑΑΤ Σπήλιο Λιβανό, με αφορμή τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, «Οι αγρότες βιώνουν μια από τις χειρότερες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας της χώρας μας, ενώ ο επερχόμενος χειμώνας διαφαίνεται ότι θα είναι καταστροφικός αν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα και επαρκή μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Με την πανδημία να βρίσκεται ξανά σε έξαρση, με τις απανωτές αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου και των αγροτικών εφοδίων, δεν διαφαίνεται καμία αισιόδοξη προοπτική με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κατάσταση η κυβέρνηση.  Μέσα σε όλα αυτά, την τρέχουσα χρονιά ζήσαμε το απόλυτο χάος  και την ραγδαία διάλυση του συστήματος πληρωμών των Ευρωπαϊκών ενισχύσεων».

Προκαταβολή βασικής ενίσχυσης

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία εκπροσωπεί στη συγκεκριμένη επερώτηση ο Σταύρος Αραχωβίτης,  η εξαγγελθείσα ‘εξυγίανση’ του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων,εν μέσω της διαρκούς αποστελέχωσής του (ιδιαίτερα της κεντρικής υπηρεσίας του) έρχεταινα συγκαλύψει μια σειρά άστοχων, αδιαφανών, περίεργων και πιθανά παράτυπων χειρισμών, με τελικό θύμα τις αγροτικές επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών. Από τον χειμώνα του 2020 και μετά από τρεις αλλαγές στη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αγροτικός κόσμος έχει γίνει θεατής αναβολών, ακυρώσεων, απευθείας αναθέσεων, διαγωνισμών και πάλι από την αρχή.

Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών δεν προλαβαίνει, με τη σειρά της ένα χρόνο τώρα, να ματαιώνει τους διαγωνισμούς με  χαρακτηρισμούς για αδιαφάνεια, αοριστία, φωτογραφικές διατάξεις, ενώ και η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί της διανομής του Εθνικού Αποθέματος με τα λεγόμενα ‘βοσκοτόπια της ΝΔ’, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η υπόθεση οδηγείται σε γνώση του νεοσύστατου για τη χώρα µας θεσμού του Ευρωπαϊκού Εισαγγελέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει οτι πανάκεια σε όλα τα παραπάνω, διαρρέεται η πιθανολογούμενη ‘σαλαμοποίηση’ και μετατροπή του Οργανισμού σε ‘Ανεξάρτητη Αρχή’, η οποία απειλεί να μετατρέψει τον Οργανισμό «σε μηχανισμό συγκάλυψης των πρόσφατων αδιεξόδων και να επαναφέρει στο προσκήνιο τον εφιάλτη των υψηλών προστίμων από την Ε.Ε., που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τεράστιο αγώνα, κατάφερε να βάλει σε μία τάξη. Αποκορύφωμα του επιτελικού μπάχαλου της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι ότι ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τις ημερομηνίες που κάθε χρόνο καταβάλλεται η προκαταβολή του Οκτωβρίου της βασικής ενίσχυσης, δεν έχει καν ενεργοποιηθεί το σύστημα για τις διοικητικές πράξεις ούτε είναι καθαρός ο τρόπος κατανομής των βοσκοτόπων που χρειάζονται για να προχωρήσει η πληρωμή της  προκαταβολής.  Μεγάλος χαμένος και έκπληκτος παρατηρητής είναι ο αγρότης ο οποίος είδε τις επιδοτήσεις του Δεκεμβρίου να μην καταβάλλονται ολόκληρες χωρίς καμία αιτιολόγηση, είδε δικαιούχους Εθνικού αποθέματος άσχετους με το επάγγελμα να δηλώνουν αγροτεμάχια με αγριελιές στην Μακεδονία, είδε κουτσουρεμένες τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του και πολλά άλλα τραγικά».

Τρέχουν τα προβλήματα- Ανησυχίες αγροτών

Εν τω μεταξύ τα προβλήματα περισσεύουν σε ορισμένες περιοχές της χώρας οι οποίες αντιμετώπισαν επιπλέον καταστροφές απο τις φωτιές του καλοκαιριού. Ειδικά στην Εύβοια, ο κτηνοτροφικός κόσμος είναι ανήσυχος. Σε πρόσφατη συνέλευση  του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, οι αγρότες/ κτηνοτρόφοι της περιοχής έθεσαν προς την πολιτεία μια σειρά αιτημάτων κορυφαίοα απο τα οποία είναι τα παρακάτω.

  • Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς, εξασφάλιση του χαμένου εισοδήματος. Όχι στα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση. Για να ξαναφτιαχτούν οι καλλιέργειες.
  • Εξασφάλιση ζωοτροφών για όλους τους κτηνοτρόφους και για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο.
  • Να αποζημιωθούν και να ξαναφτιαχτούν όλες οι σταβλικές εγκαταστάσεις.
  • Να αποζημιωθούν οι μελισσοκόμοι και να εξασφαλιστούν μελισσοτροφές για όλο το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο.

Από την πλευρά του ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» θέτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από την απώλεια της παραγωγής που προκάλεσαν οι παγετοί και το χαλάζι, σε σύσκεψη που που διοργάνωσε μέσα στον Σεπτέμβριο. Στην ανακοίνωσή του τονίζει την «ιδιαίτερη ανησυχία που επικρατεί στους αγρότες παραγωγούς που αν και καταστράφηκε ολοσχερώς η παραγωγή τους, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι το 40% της αποζημίωσης δεν δόθηκε σε όλους τους πληγέντες, αλλά και σε αυτούς που δόθηκε δεν ανταποκρίνεται σε καμιά περίπτωση στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς και στην απώλεια του εισοδήματος, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για δίκαιες αποζημιώσεις και τις μεγαλοστομίες της διοίκησης του ΕΛΓΑ περί ‘ευχάριστων αιφνιδιασμών’ κ.ά.».

You might also like