Βοϊτσεχόφσκι: Φαινόμενο η ελληνική γεωργία

Ο Επίτροπος Γεωργίας στην 6η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ στα Μέγαρα

Φαινόμενο, χαρακτήρισε την ελληνική αγροτική οικονομία ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιάννους Βοϊτσεχόφσκι καθώς η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την εθνική κατανάλωση παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην παραγωγή με την ύπαρξη μικρού κλήρου. Όπως είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος το φαινόμενο αυτό συντελείται με δεδομένο ότι η ελληνική γεωργία είναι λιγότερο από το 3% των συνολικών εκτάσεων στην ΕΕ αλλά η προστιθέμενη αξία είναι 3,5%, «άρα είστε παραγωγικότεροι», σημείωσε ο κ. Βοΐτσεχόφσκι.

 

Παράλληλα ο Επίτροπος σημείωσε ότι χάρη στη συμβολή των αγροτών αποφεύχθηκε η διατροφική κρίση, αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική διάσταση της νέας ΚΑΠ και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών είπε: «Τα αέρια που παράγει η ελληνική πρωτογενής παραγωγή και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται είναι λιγότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αποδείξατε ότι μπορείτε να είστε παραγωγοί αλλά και φιλικοί προς το περιβάλλον». Απαντώντας σε ερωτήσεις, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της ΚΑΠ τόνισε ότι χρειάζονται συνέργειες και σημείωσε ότι για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα δεν υπάρχει μόνο η ΚΑΠ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Συνοχής.

Τόνισε ότι επιλογή της ΕΕ είναι η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα ώστε να πάψουν οι πολίτες της να εγκαταλείπουν την παραγωγή, σημειώνοντας ότι από το 2000 έως το 2014 περίπου 4 εκατ. παραγωγοί εγκατέλειψαν τον πρωτογενή τομέα. Διευκρίνισε ότι είναι άλλο η ΚΑΠ και άλλο η Εθνική Στρατηγική που είναι διαφορετική σε κάθε χώρα και για το λόγο αυτό γίνεται και η διαβούλευση, καθώς πρέπει να γίνει σεβαστή η διαφορετικότητα κάθε περιοχής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός με τον Επίτροπο Γεωργίας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Janusz Wojciechowski στις εργασίες της 6ης Συνδιάσκεψης για τη Νέα Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π) για την Αττική, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021. (Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI).

 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Βοΐτσεχόφσκι επισήμανε ότι η νέα ΚΑΠ υποστηρίξει την εκπαίδευση και την κατάρτιση των αγροτών, γιατί πλέον είναι διαφορετικός ο τρόπος παραγωγής από ό,τι στο παρελθόν. Και έφερε ως παράδειγμα τον αδελφό του στην Πολωνία που εκτός από αγρότης πρέπει να έχει γνώσεις και σε άλλα ζητήματα που πλέον είναι αναγκαία για να είναι καλός παραγωγός. Απαντώντας σε ερώτηση για το εμπόριο από τρίτες χώρες τόνισε ότι υπάρχουν κοινά πρότυπα που οι χώρες αυτές πρέπει να σέβονται και σημείωσε ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων στον κόσμο, προσθέτοντας ότι το 2020 οι εξαγωγές έφτασαν τα 184 δισ. ενώ το 2021 αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 62 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός προσφωνώντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο σημείωσε ότι «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική ενώνει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις και τους λαούς της Ευρώπης». Χαρακτήρισε έμπειρο πολιτικό τον κ. Βοϊτσεχόφσκι  ο οποίος, όπως είπε, έχει μεγάλη προσήλωση και γνώση στις μικρές καλλιεργητικές μονάδες και αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που έχουν οι Έλληνες παραγωγοί. Τον χαρακτήρισε «γνήσιο σύμμαχο της Ελλάδας και της προσπάθειας που κάνουμε να ενισχύσουμε τις μικρές παραγωγικές μονάδες».

You might also like