Αναστάτωση & κινητοποιήσεις στον αγροτικό κόσμο

Κινητοποιήσεις το Σάββατο από τους παραγωγούς- ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΥπΑΑΤ οφείλει λεκτική και έμπρακτη συγνώμη στους κτηνοτρόφους- ΚΚΕ: Να γίνουν έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης

Αγρότες και κτηνοτρόφοι απ΄ όλη την Ελλάδα έχουν ανακοινώσει τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου που γίνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής των πυρόπληκτων, των πλημμυροπαθών και σεισμόπληκτων περιοχών της χώρας, το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο συλλαλητήριο λαμβάνει όμως ευρύτερες διαστάσεις σε μια περίοδο που ο αγροτικός κόσμος έχει πολλά ανοικτά θέματα να αντιμετωπίσει.

 

Παράλληλα, εδώ και μερικές εβδομάδες ένταση επικρατεί στον αγροτικό αλλά και τον πολιτικό κόσμο σχετικά με το ζήτημα της πληρωμής της Βασικής Ενίσχυσης με την κυβέρνηση να ζητάει τον διάλογο με τους παραγωγούς, εκτιμώντας από την πλευρά της οτι η όλη διαδικασία βαίνει καλώς και την αντιπολίτευση θα θεωρεί οτι οι κτηνοτρόφοι έχουν εξαπατηθεί από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

ΣΥΡΙΖΑ για τη Βασική Ενίσχυση

Με την συνυπογραφή 31 βουλευτών του, ο  ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προβλήματα που διαφαίνονται στην πληρωμή της επερχόμενης βασικής ενίσχυσης, ζητώντας την κατάργηση ή τροποποίηση της νέας ΚΥΑ που αφορά στην «Κατανομή Βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας».

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση και μερίδα αγροτικών συλλόγων η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου επέφερε διαχωρισμό για πρώτη φορά στην ηλικία των αμνοεριφίων και βρήκε εξ’ απήνης τους κτηνοτρόφους που είχαν ήδη υποβάλλει την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2021, λόγω της αναδρομικής ισχύος της. «Προειδοποιήσαμε εγκαίρως πως αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να βρεθούν εκτεθειμένοι και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να υποστούν απώλεια ή μεγάλη μείωση στο δικαιούμενο ποσό ενίσχυσης και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή με την έκρηξη της ακρίβειας στην ενέργεια και τα αγροεφόδια» αναφέρει σε επιστολή της η Ολυμπία Τελιγιορίδου, Βουλευτής Π.Ε. Καστοριάς  ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση οτι όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις των αγροτικών συλλόγων αλλά προχώρησε στις 27-10-2021 στην εφαρμογή της ΚΥΑ κόβοντας επιδοτήσεις ύψους 63 εκ. ευρώ από τους πραγματικούς παραγωγούς. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ΥπΑΑΤ και ο Υπουργός  προέβησαν σε μια απαράδεκτη ανακοίνωση την ίδια μέρα  (27-10-2021) όπου αντί να αναλάβουν την ευθύνη της αποτυχίας των πληρωμών χαρακτήρισαν “σκυλιά που αλυχτάνε” τους κτηνοτρόφους που είδαν κομμένες τις επιδοτήσεις που δικαιούνταν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δια της βουλευτού του  ζητάει από την κυβέρνηση άμεση επανόρθωση της ζημιάς που προκάλεσε: «Ο κ. Λιβανός οφείλει λεκτική και έμπρακτη συγνώμη προς τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας» αναφέρει στην επιστολή της η Ολυμπία Τελιγιορίδου.

ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ένας συλλογικός φορέας που εκπροσωπεί τους αγρότες που είναι οργανωμένοι στο ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στους αγρότες των περιοχών «που επλήγησαν από τις καταστροφές και είδαν το βιός τους να χάνεται στην μανία της φωτιάς, του νερού και του σεισμού. Μαχόμαστε και διεκδικούμε στο πλάι τους για ουσιαστικές αποζημιώσεις και στήριξη ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές δραστηριότητες, να επιβιώσουν οι οικογένειες τους. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης σε όλη την χώρα για να μην θρηνήσουμε άλλες απώλειες, φυσικές και παραγωγικές καταστροφές. Αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα για την ΕΕ και τις Ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί υπάρχει – σύμφωνα με τα λεγόμενά τους – περισσότερο όφελος για το κράτος να δίνει τις όποιες αποζημιώσεις – ψίχουλα, παρά να δημιουργεί υποδομές για το λαό. Άλλωστε θα τα είχαν κατασκευάσει εδώ και χρόνια, αν ήταν να κέρδιζαν απ’ αυτά οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι κατασκευαστικές εταιρίες, όπως κάνουν π.χ., με τους αυτοκινητόδρομους, τα αιολικά πάρκα, κλπ» αναφέρεται στην ανακοίνωσή  της.

You might also like