Τυροκομείο Κάσος: Οι βραβεύσεις και τα …προβλήματα

Το Dairy News συνομιλεί με τον κτηνοτρόφο και τυροκόμο Ιωάννη Βοναπάρτη

Με πλήρη γκάμα τυροκομικών προϊόντων και με αρκετές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς το Τυροκομείο Κάσος και ο Ιωάννης Βοναπάρτης, κτηνοτρόφος και τυροκόμος στην Κάσο, βλέπουν τους κόπους τους να πιάνουν τόπο και το απομακρυσμένο νησί τους να αναδεικνύεται ως ένας μικρός ‘παράδεισος’ γεύσεων.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφία: Ιωσήφ Παπαδόπουλος/ Rib & Sea

 

Δυστυχώς όμως η πρωτογενής παραγωγή στο νησί αντιμετωπίζει εμπόδια, παρόμοια μεν με άλλα νησιά του Αιγαίου, τα οποία όμως εντείνονται εξαιτίας της γεωγραφικής απομόνωσης της Κάσου και της αδυναμίας των ντόπιων να ‘βγάλουν’ προς τα έξω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το Dairy News επικοινώνησε με τον Ιωάννη Βοναπάρτη (φωτο) και ζήτησε τη γνώμη του για δύο από τα πιο ‘καυτά’ προβλήματα του νησιού. Το πρώτο από αυτά είναι το σφαγείο. «Δεν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα του σφαγείου κι αμφιβάλω αν θα υπάρξει. Είναι θέμα το οποίο ζω από παιδί… Υπάρχει σφαγείο, σαν κτίριο με άδεια αλλά χωρίς κανονισμό λειτουργίας, χωρίς προσωπικό, χωρίς παραστατικά για παροχή υπηρεσιών και φυσικά χωρίς κτηνίατρο. Κατά την άποψή μου όλα τα παραπάνω είναι ευθύνη της πολιτείας» » μας λέει ο παραγωγός Ι. Βοναπάρτης και παραδέχεται οτι: «Οικονομικά δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Είναι όμως ένα ‘εργαλείο’ για τους κτηνοτρόφους έτσι ώστε να πάρουν καλύτερη τιμή για τα σφάγιά τους, αλλά πρέπει να υποστηριχθεί από τον Δήμο για να καλύπτει τα λειτουργικά έξοδά του. Κοινωνικό έργο θα προσφέρει, όχι οικονομικό» Προς το παρόν τα ζώα φεύγουν ζωντανά από το νησί για σφαγεία κυρίως στην Κρήτη.

Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο ζητήθηκε η γνώμη του είναι τα ανεπιτήρητα ζώα, πρόβλημα το οποίο δεν είναι έντονο αυτή τη στιγμή, θα γίνει όμως τα επόμενα χρόνια διότι, όπως μας εξηγεί ο Ι. Βοναπάρτης, «ο πληθυσμός των κτηνοτρόφων είναι γερασμένος και δεν υπάρχει διαδοχή, δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι να συνεχίσουν το επάγγελμα. Οι γερασμένοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ελέγξουν τα κοπάδια τους αλλά ούτε αποσύρονται. Αν είμαστε στο νησί 50 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οι 30 από αυτές ανήκουν σε κτηνοτρόφους άνω των 70 ετών».

Διακρίσεις μεν…

Μάχιμος κτηνοτρόφος και τυροκόμος, τον οποίο θα διαδεχθούν τα παιδιά του, η κόρη του στο τυροκομείο (σπούδασε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων) και ο γιος του στην κτηνοτροφία (σπουδάζει στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας), ο Ι. Βοναπάρτης διακρίθηκε πρόσφατα  Mediterranean Taste Awards 2021.

«Οι διακρίσεις σημαίνουν κάτι για το νησί μας, άλλωστε το τυροκομείο δεν φέρει το επώνυμό μου αλλά λέγεται ‘Τυροκομείο Κάσος’. Είναι κυρίως ηθική η ικανοποίηση από τη διάκριση, αλλά ελπίζουμε ότι θα έχει και οικονομικά αποτελέσματα, όχι μόνο για μας αλλά και για όσους παράγουν το γάλα» μας λέει. Ο κ. Βοναπάρτης έχει πάντα στο νου του την ανάγκη στήριξης των γαλακτοπαραγωγών μέσω μιας καλύτερης τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα.

 

Το 2020 δεν ήταν καλή χρονιά για τους γαλακτοπαραγωγούς της Κάσου διότι η τυροκομική παραγωγή ήταν περιορισμένη. Τα αποθέματα προϊόντων όμως εξαντλούνται και η νέα τυροκομική περίοδος αναμένεται πως θα συνοδευτεί με άνοδο των τιμών του γάλακτος.

«Ξεκινήσαμε το 2009 το τυροκομείο και μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας πληρώναμε 1 ευρώ το λίτρο για το πρόβειο γάλα και 70 λεπτά για το γίδινο. Μετά τον Μάρτιο του 2020 δεν μπορούσαμε πλέον να πληρώσουμε αυτές τις τιμές κι αυτό διότι πελάτες μου δεν μπορούσαν πλέον να πληρώνουν τα τυριά μας στις τιμές που ζητούσαμε μέχρι τότε. Το αποτέλεσμα είναι ότι το 2020 η τιμή έπεσε στα 80 λεπτά το πρόβειο και το γίδινο στα 60 λεπτά. Στόχος μου είναι ασφαλώς να αυξήσουμε την τιμή γιατί είμαι κτηνοτρόφος κι εγώ και ξέρω καλά τι πάει να πει να παράγεις γάλα» μας εξομολογείται.

«Η πολιτεία μας εγκαταλείπει» μας λέει με πίκρα ο παραγωγός απο το ακτιτικό νησί των Δωδακανήσων και συμπληρώνει: «Στο θέμα του κτηνιάτρου, για παράδειγμα,  αφού η Πολιτεία μας λέει ότι δεν μπορεί να προσλάβει, ας επιτρέψει τουλάχιστον σε ιδιώτες να μπορούν να υπογράφουν για ζητήματα ζώντων ζώων ή σφαγίων.  Εμείς από την πλευρά μας είμαστε απολύτως τυπικοί και οργανωμένοι, παρά το γεγονός ότι είμαστε μια μικρή επιχείρηση».

Το βραβευμένο Μεριαρένο

Το Τυροκομείο Κάσος έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 1.200 κιλών γάλακτος την ήμερα, στην πράξη όμως επεξεργάζεται περίπου 500 κιλά γιατί η παραγωγή γάλακτος δεν επαρκεί. Το πιο διάσημο προϊόν του Τυροκομείου Κάσος είναι το Μεριαρένο, ένα σκληρό τυρί που διαφέρει από τη γραβιέρα που επίσης παράγει ο Ιωάννης Βοναπάρτης, προϊόν το οποίο ο ίδιος ο παραγωγός θεωρεί ότι καλύτερο παράγει αυτή τη στιγμή η Κάσος (στη φωτο). Τα προϊόντα του Ιωάννη Βοναπάρτη διανέμονται σε αρκετά delicatessen στην Αθήνα, καθώς τα σουπερμάρκετ (πλην ενός στην Ρόδο) δεν έχουν ανοίξει ακόμα τις πόρτες τους. Πριν μερικά χρόνια μάλιστα, ο ίδιος είχε επιχειρήσει τη συνεργασία του με μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές αλυσίδες αλλά δεν κατάφερε να συνεργαστεί λόγω ασυμφωνίας στην τιμή.

 

You might also like