Λιβανός στο Thessaloniki Summit: Οι τράπεζες να εμπιστευθούν την αγροτική οικονομία

Εφ' όλης της ύλης ο ΥπΑΑΤ σε μια περίοδο που τα αγροτικά δημιουργούν εντάσεις

Οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν με στόχο να στηρίξουμε τους Έλληνες παραγωγούς και να προστατεύουμε τα προϊόντα μας, τόνισε στο «Θεσσαλονίκη summit», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Ο υπουργός τοποθετήθηκε επί των θεμάτων μιας ευρείας ατζέντας σε μια περίοδο κατά την οποία τα αγροτικά ζητήματα στην Ελλάδα έχουν πάρει μια τροπή έντασης καθώς αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με το ζήτημα της Βασικής Ενίσχυσης, των βοσκότοπων καθώς και με τις ενισχύσεις όσων έχουν πληγεί από τις θεομηνίες του καλοκαιριού.

 

Το θέμα του τραπεζιού συζήτησης στο οποίο μετείχε ο υπουργός ήταν «Το  μέλλον της γεωργίας- κτηνοτροφίας, μετά το τέλος της Πανδημίας» και σε αυτό μετείχαν οι: Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ, Κωνσταντίνος Αποστόλου, Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας,  Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος ΕΘΕΑΣ και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων Πυρηνοκάρπων και Αχλαδιών και Θωμάς Αραπογιάννης, Αντιπρόεδρος της TUB HELLAS.  Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Νεκτάριος Νώτης.

Ο ΥπΑΑΤ έδωσε έμφαση στην ανάγκη να στηρίξουν οι τράπεζες επενδυτικές δραστηριότητες αγροτών, χωρίς να θέτουν ως υποθήκη προσωπικά περιουσιακά στοιχεία και τις κάλεσε να εμπιστευθούν την ελληνική αγροτική οικονομία. Για την εκπαίδευση των αγροτών ανέφερε ότι εκτός από τα 6 Δημόσια ΙΕΚ που ξεκίνησαν από εφέτος να λειτουργούν, υπάρχει πλάνο για ακόμη 20 σχολές σε όλη την επικράτεια, οι οποίες θα συνδέονται με τις ανάγκες του κάθε τόπου.

Για τις ΑΠΕ τόνισε ότι στηρίζει την ανάπτυξή τους στην αγροτική παραγωγή και αναφέρθηκε στη δυνατότητα να παράγουν πλέον οι αγρότες για ιδία χρήση ρεύμα έως 500KW αντί 100KW που ήταν μέχρι πρόσφατα. Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις τόνισε ότι πολιτική του ΥπΑΑΤ είναι η στήριξη των βιολογικών καλλιεργειών και αυτό φαίνεται από την διεύρυνση του προγράμματος και στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αναγνώρισε την έλλειψη ικανών πόρων στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών και την ανάγκη να ρυθμιστεί νομοθετικά σε μόνιμη βάση το ζήτημα των αλλοδαπών εργατών γης.

 

Για τους ελέγχους στην αγορά και τις ελληνοποιήσεις:

Έχουμε την πολιτική βούληση να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο ορθολογισμού και δικαιοσύνης, το οποίο όμως θα διέπεται  και από αυστηρότητα. Γιατί οι ελληνοποιήσεις στις οποίες αναφερθήκατε, τελικά εκτός από την ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος χτυπάνε ευθέως τον Έλληνα παραγωγό. Με την προσπάθεια που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα βλέπετε ότι η τιμή στον παραγωγό στο αιγοπρόβειο γάλα έχει ανέβει 50%. Αυτό είναι τεράστια αύξηση. Δυστυχώς δεν μπορούν να την χαρούν οι κτηνοτρόφοι μας γιατί είναι πολύ μεγάλη η αύξηση των πρώτων υλών. Αλλά  αν δεν υπήρχε αυτή η αύξηση θα είχαμε τρομακτική κρίση στον κτηνοτροφικό τομέα, διότι θα είχαμε την αύξηση των πρώτων υλών που έρχεται από την κρίση στο παγκόσμιο εμπόριο και δεν θα μπορούσε να ισοσταθμιστεί με τίποτα. Είναι όμως μια επιτυχία. Έχει τριγμούς, έχει κλυδωνισμούς, γιατί κάθε μεταρρύθμιση ενοχλεί κάποιους. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε τους ελέγχους. Το σύστημα «Άρτεμις» που χρησιμοποιούμε θα το ενισχύσουμε. Με το «Άρτεμις plus» μετασχηματίζουμε ψηφιακά και τους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς, ενώ θα επεκταθεί η εφαρμογή του και σε άλλα προϊόντα.

Άλλη μια …πίεση στις τράπεζες

«Έχουμε ξεκινήσει δημόσιο διάλογο που θα αναπτυχθεί. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση με τις επτά τράπεζες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας των 480 εκατ. ευρώ (80 εκατ. έβαλε το ΥΠΑΑΤ ως εγγύηση και τα υπόλοιπα τα έβαλαν οι τράπεζες). Έχουμε μικρή απορρόφηση. Ναι μεν υπήρχε η πανδημία που καθυστέρησε τις διαδικασίες, από την άλλη πρέπει να πιεστούμε όλοι και πρέπει και οι τράπεζες να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους, που ομολογώ ότι στις συζητήσεις τις κατ’ ιδίαν το αναλαμβάνουν, αλλά πρέπει να το δούμε να εξελίσσεται πρακτικά.

Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι για να πάρει κανείς ένα δάνειο μικρό ή μεγάλο ο αγρότης πρέπει να βάλει ντε και καλά την προσωπική του περιουσία ως υποθήκη για να πάρει το δάνειο. Επίσης πρέπει να δουν οι τράπεζες συνολικά την αγροτική οικονομία όπως βλέπουν τους άλλους τομείς της οικονομίας. Να την εμπιστευθούν και να έλθουν μαζί μας και να πάρουν τα ρίσκα. Παγκοσμίως- και για την Ελλάδα-  η ανάλυση δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης αυτού του χώρου. Θεωρώ ότι στο τέλος και οι τράπεζες θα βγουν κερδισμένες.  Παράλληλα με αυτό κάνουμε προσπάθεια συνολικής ένταξης της επιχειρηματικότητας στην στρατηγική του ΥΠΑΑΤ.

Να αλλάξουμε δηλαδή τη νοοτροπία που διέπει τον αγροτικό χώρο και να ενώσουμε παραγωγούς, πανεπιστήμια, το Υπουργείο και τη συνολική αντίληψη που υπάρχει για το χώρο με την επιχειρηματικότητα. Είναι στρατηγικός μας στόχος και σε αυτό το πλαίσιο είμαι σε επαφή με funds τα οποία δεν προέρχονται από τον αγροτικό χώρο. Βλέπουν το παράθυρο ευκαιρίας. Ήδη έχουν κάνει κάποιες μικρές επενδύσεις και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το πλαίσιο για να κάνουν περισσότερες. Παράλληλα παρουσιάζουμε τον αγροτικό μας χώρο και τις δυνατότητες που έχει και σε άλλα επενδυτικά σχήματα, εκτός των τριών αυτών που ήδη αισθάνονται καλά με τον χώρο αυτό, για να αναπτύξουμε τις δυνατότητες εισδοχής νέων κεφαλαίων στην αγροτική μας οικονομία.

Επίσης είμαστε σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα για να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε και διαφορετικά εργαλεία χρηματοδότησης του χώρου. Είμαι πολύ αισιόδοξος για την ανάπτυξη συνολικά της επιχειρηματικότητας στο χώρο. Πιστεύω ότι σταδιακά και μέσα από τις υπόλοιπες πολιτικές  τις οποίες – ακούγοντας και το χώρο της αγοράς- διαμορφώνουμε, θα μπορέσουμε τα καλά νούμερα στην περίοδο της πανδημίας, το θετικό ισοζύγιο που χτίστηκε τον τελευταίο χρόνο να συνεχιστεί και η αγροτική οικονομία να πάρει ένα μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ και να βοηθήσει τη χώρα να αναπτύξει την ‘πίτα’ της οικονομίας».

You might also like