Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην αντιπολίτευση η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία οι σχέσεις μερίδας αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων με την κυβέρνηση είναι σε ένταση εξαιτίας των μειωμένων ενισχύσεων που προβλέπονται για το 2022.
Αν και όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει ότι υπάρχει ανάγκη για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, το νομοσχέδιο «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» εγείρει διαφωνίες.
ΣΥΡΙΖΑ: Θετικό μεν, αλλά
Σύμφωνα με την Ολυμπία Τελιγιορίδου, εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε έναν τεταμένο πολιτικά χρόνο, ειδικά για την πρωτογενή παραγωγή και ακόμη πιο συγκεκριμένα και για την κτηνοτροφία, σε μία εποχή όπου η πανδημία έχει τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις καθώς επίσης και η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στους Έλληνες παραγωγούς.
Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην εισήγησή της α) στην πρόσφατη προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης που, λίγες μέρες πριν, αφαίρεσε από τους Έλληνες παραγωγούς 63 εκατ. ευρώ και μετέφερε τα σχόλια αγροτών οι οποίοι κάνουν λόγο για την χειρότερη πληρωμή των τελευταίων χρόνων και β) στο νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές που ψηφίστηκε πρόσφατα κι ο οποίος, κατά τη γνώμη της, φέρνει εμπόδια εισόδου των παραγωγών στις λαϊκές αγορές. «Και όταν οι αγρότες διαμαρτύρονται η κυβέρνηση με περιφρονητικό ύφος τους αποκαλεί ακόμη και σκυλιά που αλυχτάνε» σχολίασε δηκτικά ο βορειοελλαδίτισσα πολιτικός.
Η Ολ. Τελιγιορίδου αναγνώρισε ότι το παρόν νομοσχέδιο προσπαθεί να λύσει κάποιες από τις αγκυλώσεις της νομοθεσίας σχετικά με την κτηνοτροφική παραγωγή, κάνει κάποια διορθωτικά βήματα, έχει αρκετά θετικά σημεία, όμως «τα βήματα αυτά δεν ολοκληρώνουν την διαδρομή που πρέπει να διανυθεί. Κατά τα φαινόμενα απλοποιούνται οριστικά οι διαδικασίες, όμως πολλά από αυτά τα προβλήματα θα παραμείνουν».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι διατάξεις δεν φαίνεται να διευκολύνουν ιδιαίτερα τους μικρούς κτηνοτρόφους, και οι κτηνοτρόφοι με μικρό κύκλο εργασιών, που αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων της χώρας, επί της ουσίας θα ακολουθήσουν το καθεστώς της σημερινής αδειοδότησης του νόμου 4056, καθώς κατά το στάδιο της ίδρυσης ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να καταθέσει στην αρμόδια ΔΑΟΚ όλα τα έγγραφα που προβλέπονται από το σημερινό ισχύον καθεστώς – τη βεβαίωση της υπηρεσίας δόμησης, την πράξη του αποχαρακτηρισμού σε περιπτώσεις που χρειάζεται από τη δασική υπηρεσία, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, προκειμένου να λάβει έγκριση. Και προχωρά στο επόμενο στάδιο της δημιουργίας και λειτουργίας καταθέτοντας και πάλι τα υπόλοιπα εκ του σημερινού καθεστώτος έγγραφα.
Το νομοσχέδιο αγνοεί τα μεγάλα προβλήματα στην έκδοση άδειας ίδρυσης για εγκαταστάσεις εντός κοινοτήτων που χαρακτηρίζονται ορεινές, ενώ δίνει κάποιες λύσεις στις νησιωτικές. Για τις ορεινές περιοχές, για παράδειγμα, για την αναγκαία μείωση των αποστάσεων απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση από την Αρμόδια Αδειοδοτική Αρχή που αυτό από τη μια αυξάνει τη διοικητική δουλειά αλλά και από την άλλη δείχνει ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ενιαία κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ορεινών περιοχών.
Για την έγκριση μιας εκμετάλλευσης αν η Αρμόδια Αδειοδοτική Αρχή δεν απαντήσει σε 50 ημέρες τότε ισχύει η σιωπηρώς χορηγηθείσα έγκριση. Αν μη κατάλληλες εγκαταστάσεις είτε για το περιβάλλον, είτε για τη δημόσια υγεία, δεν ελεγχθούν εντός 50 ημερών θα εγκρίνονται. Και εφόσον η σιωπηρή έγκριση υφίσταται και υπάρχει θα πρέπει να υπάρχει και ένας σαφής καθορισμός για το ποιος αναλαμβάνει την εποπτεία του έργου των Αρμοδίων Αδειοδοτικών Αρχών, ώστε να μην προκύπτουν γκρίζα σημεία για τις δύσκολες, εντός εισαγωγικών, περιπτώσεις που θα εγκρίνονται εάν δεν εξεταστούν στο διάστημα των 50 ημερών.
Η θέση του ΚΚΕ
Για ένα νομοσχέδιο που έρχεται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από όξυνση προβλημάτων βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων όπως την αλματώδη αύξηση κόστους παραγωγής πάνω από 60% και τις αυξήσεις στο ρεύμα και πετρελαίου κίνησης, έκανε λόγο μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σχετικά με τις ιδρύσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Παράλληλα υπενθύμισε πως οι κτηνοτρόφοι είναι σε αναβρασμό λόγω της αναδρομικής εφαρμογής της ΚΥΑ για την κατανομή βοσκοτόπων τονίζοντας επίσης πως η κυβέρνηση τροποποιεί τον ισχύοντα νόμο που δεν εφαρμόστηκε -εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις- γιατί η εφαρμογή του θα οδηγούσε στο κλείσιμο τη συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της χώρας. Έτσι το 20% των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που κυρίως αφορά σε εντατικές και μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες, αδειοδοτήθηκε ενώ μέχρι σήμερα, είπε, δίνονταν διαδοχικές παρατάσεις και οι κτηνοτρόφοι διατηρούσαν τους στάβλους τους χωρίς αδειοδότηση και χωρίς επιπτώσεις.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ. μίλησε για την πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης που ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση και ουσιαστικά «το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των χρήσεων γης, αποτελούν προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων και ιδιαίτερα σε τομείς όπως ΑΠΕ, τουρισμού, κατασκευών κ.ά.».
Στάθηκε στο ‘Γολγοθά’ γραφειοκρατικών ενεργειών που απαιτείται με τσουχτερά παράβολα για τις αντιρρήσεις που αφορούν στις αμοιβές ιδιωτών που ανάλογα με τα στρέμματα, το ύψος των ποσών αγγίζει χιλιάδες ευρώ. «Οι διατάξεις που φέρνετε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνεπάγονται τη διαιώνιση του χαρατσώματος και της ομηρίας των κτηνοτρόφων ακόμα και εκείνων με πρόχειρα καταλύματα που ισχυρίζεστε ότι δίνετε λύση, γιατί την ώρα που νομιμοποιείτε ως κυβέρνηση, με βάση τις στρατηγικές σας επιλογές και εσείς όπως και οι προηγούμενες, τις ανεμογεννήτριες μέσα στα δάση, με χιλιάδες τόνους μπετόν, ζητάτε της Παναγιάς τα μάτια από έναν αιγοπροβατοτρόφο που δίνει αγώνα επιβίωσης, και μάλιστα το πουλάτε ως εκδούλευση ότι δήθεν το διευκολύνετε. Όταν για να εγκριθεί το μαντρί εξακολουθούν να απαιτούνται μια στοίβα δικαιολογητικά και μελέτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η έγκριση των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων πρέπει να γίνεται μόνο με την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση και όλη η διαδικασία πρέπει να γίνεται από τις κρατικές υπηρεσίες που πρέπει να στελεχωθούν κατάλληλα με μόνιμο προσωπικό και χωρίς επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.

Επιμέρους ζητήματα
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, στο παρόν νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά στα κτηνοτροφικά πάρκα που χρειάζεται να οριοθετηθούν είτε σε δημόσιες είτε σε δημοτικές εκτάσεις, ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι και οι κατάλληλες δημόσιες υποδομές σε ρεύμα, σε νερό, σε αποχέτευση, σε δρόμους, που θα απαλλάσσουν τους κτηνοτρόφους από γραφειοκρατικά και οικονομικά βάρη για την αδειοδότηση της νόμιμης λειτουργίας τους.
Η μέτρηση των ελάχιστων αποστάσεων από το πλησιέστερο σημείο του ορίου του λειτουργικού χώρου μιας υφιστάμενης κτηνοτροφικής εγκατάστασης πρέπει να γίνεται σε σχέση με τα εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια. Η έλλειψη όμως πολεοδομικών σχεδίων σε πολλούς δήμους δημιουργεί κτηνοτρόφους δύο ταχυτήτων. Αυτούς που λειτουργούν σε δήμους με γενικά πολεοδομικά σχέδια και αυτούς που λειτουργούν σε δήμους που δεν τα έχουν και δεν θα μπορούν να αδειοδοτούνται.