Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής για τους στάβλους

Η παρέμβαση του προεδρείου του και οι θέσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή

Παρέμβαση στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Ελληνικής Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων» πραγματοποίησε ο Κτηνοτροφικής Σύλλογος Αττικής- Άγιος Γεώργιος, δια του προεδρείου του το οποίο παραβρέθηκε στην κορυφαία αυτή νομοθετική διαδικασία για την ελληνική κτηνοτροφία.

 

Ο Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής  δήλωσε ότι οι θέσεις του είναι το αποτέλεσμα των 150 περίπου δημόσιων διαδικτυακών συζητήσεων για την αγροτική και ειδικότερα για την κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα, καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας. Η Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος τρίτης γενιάς  και γραμματέας του συλλόγου, μετέφερε στην Επιτροπή   την εντύπωσή της για τη συνεχή απαξίωση των συμπολιτών-επαγγελματιών κτηνοτρόφων, μια συνεχή καταλήστευση των πόρων άσκησης των κτηνοτροφικών επαγγελμάτων, μια συνεχή καταστροφή της φυσικής κυκλικής οικονομίας, έναν συνεχή συστηματικό αποκλεισμό των συλλογικών οργανώσεων των συμπολιτών-κτηνοτρόφων από τα κέντρα αποφάσεων, μια συνεχή περίεργη ‘τακτοποίηση’ όσων παρανόμησαν και αυθαιρέτησαν εναντίον των τόπων και των κατοίκων τους, μια συνεχή ανεξήγητη διαδικασία ‘πειραμάτων’ από ‘μαθητευόμενους μάγους’ χωρίς την συμμετοχή των ενδιαφερομένων κτηνοτρόφων της περιαστικής κτηνοτροφίας.

Ανάγκη διατήρησης των λειτουργούντων στάβλων

Με την παρέμβασή της η Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του μόνου Κτηνοτροφικού Συλλόγου σε επίπεδο Περιφέρειας, εξειδίκευσε το ενδιαφέρον του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής μόνο στην αστική και περιαστική κτηνοτροφία, καθόσον για την κτηνοτροφία που δραστηριοποιείται και στηρίζει την ύπαιθρο στις εσχατιές της πατρίδος μας (σύνορα, βουνοκορφές, μικρονήσια κ.λπ.) υπάρχουν άλλες οργανώσεις, των οποίων τις θέσεις προσυπογράφει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής εστιάζεται μαζί με όλα τα άλλα στην ανάγκη διατήρησης των λειτουργούντων στάβλων (στο προσδόκιμο επιβίωσης του ιδιοκτήτη κτηνοτρόφου) με τη δυναμικότητα που είχαν, για την εξασφάλιση της περιαστικής κτηνοτροφίας και για την σημαντικότητα της συμβολής στην ισορροπία του περιβάλλοντος με τα city farm μέσα στον αστικό ιστό των μεγαλουπόλεων.

Θέσεις του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής.

  1. Ισχυρό απαγορευτικό ανάχωμα κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας αποτελεί η διαδικασία, που υποβιβάζει τον πολίτη-επιχειρηματία-κτηνοτρόφο σε επίπεδο «κλητήρα» των δημοσίων υπαλλήλων, για να πηγαίνει τα χαρτιά από το ένα γραφείο στο άλλο. Το one stop shop και η με σεβασμό εξυπηρέτηση του επιχειρηματία-κτηνοτρόφου-πολίτη φαίνεται ότι είναι «ξένη» στον δημόσιο τομέα. Πρέπει να καταγράφεται σαφώς ο επιβαλλόμενος σεβασμός με ημερομηνίες και διαδικασίες.
  2. Δεν φαίνεται να διορθώνεται ο διάχυτος αυταρχισμός και η απολυτότητα της δημόσιας διοίκησης, όπως εκφράζεται απρόσωπα από τις ποικιλώνυμες ανεύθυνες επιτροπές, όπου τα ίδια άτομα (δημόσιοι υπάλληλοι) χωρίς την συμμετοχή των συλλογικά οργανωμένων κτηνοτρόφων, αποφασίζουν, εγκρίνουν, απορρίπτουν, τιμωρούν κλπ, ερήμην των ενδιαφερομένων πολιτών-κτηνοτρόφων-επιχειρηματιών. Πρέπει να εξασφαλισθεί η συμμετοχή συλλόγων κτηνοτρόφων στις Επιτροπές.
  3. Η Βουλή νομοθετεί εκφράζοντας την σημερινή κοινωνική δυναμική, αλλά η ηθική είναι διαχρονική. Είναι ανήθικη η συμπεριφορά προς τους κτηνοτρόφους-επιχειρηματίες που λειτουργούσαν και παρήγαγαν πραγματικό πλούτο τον Μάρτιο του 2012 (νόμος 4056 αδειοδότησης στάβλων) και βρίσκονται σήμερα όμηροι ψηφοθηρικών επιλογών τσιμεντοποιητών. Όσοι κτηνοτρόφοι λειτουργούσαν το 2012 θα πρέπει να παραμείνουν στον χώρο τους με άδειες διατήρησης, τουλάχιστον μέχρι την συνταξιοδότηση των σημερινών κτηνοτρόφων.
  4. Η βιωσιμότητα (αειφορία) του περιβάλλοντος απαιτεί απαραίτητη προϋπόθεση την ισορροπία. Η ανισορροπία σημαίνει θάνατο στο συνολικό σύστημα. Ακόμα και μέσα στον αστικό ιστό πρέπει να προβλέπονται χώροι παραγωγής τροφής, όπως ακριβώς προβλέπονται χώροι λατρείας, χώροι εκπαίδευσης, χώροι βιολογικού καθαρισμού, χώροι αναψυχής κλπ. Τα αγροκτήματα πόλης-city farm πρέπει να προβλέπονται μέσα στις πόλεις. Κοντά στις πόλεις πρέπει να προβλέπονται Κτηνοτροφικά πάρκα σε κάθε Δήμο, ενώ οι βοσκήσιμες γαίες είναι απαραίτητες για την ισορροπία του περιβάλλοντος.
  5. Υπάρχουν Επιχειρηματικά Πάρκα, υπάρχουν Βιοτεχνικά Πάρκα, υπάρχουν περιοχές Τουριστικής Ανάπτυξης, υπάρχουν Βιομηχανικές περιοχές, υπάρχουν περιοχές ανάπτυξης Ιχθυοκαλλιέργειας, πρέπει να υπάρχουν και περιοχές ισόρροπης κτηνοτροφικής ανάπτυξης με σταθερές χρήσεις γης, που να στηρίζουν την κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα, όχι μόνο στις εσχατιές της χώρας μας.
  6. Όλες οι άδειες ίδρυσης & λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων πρέπει να δίνονται για ισοδύναμα ΜΜΖ, ώστε να υπάρχει ένας ελάχιστος βαθμός ευελιξίας κτηνοτροφικών επιχειρηματικών αποφάσεων με τον διαθέσιμο εξοπλισμό, εγκαταστάσεις και επενδύσεις.
You might also like