Ενέργεια: ‘Καίει’ τους παραγωγούς και προκαλεί ένταση

Αντιπαράθεση κυβέρνησης κι αγροτικού κόσμου για την πολιτική της πρώτης στην ενέργειας- 'Λίγα' θεωρεί τα μέτρα η αντιπολίτευση

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει επέκταση των μέτρων στήριξης από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση, μερίδα του αγροτικού κόσμου και το σύνολο της αντιπολίτευσης θεωρούν οτι τα μέτρα είναι ανεπαρκή, καθυστερημένα και αμφίβολης επιτυχίας, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος οτι η αύξηση των διεθνών τιμών συνεχίζεται και την περίοδο πριν από τις εορτές.

 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έπειτα από συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  επεκτείνει τα μέτρα προστασίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και στις αγροτικές επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση. Ειδικότερα, από την 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, αναστέλλεται η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Αγροτικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Το μέτρο για τη στήριξη των αγροτικών επιχειρήσεων προβλέπεται σε τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και Ρύθμιση Ειδικότερων Ζητημάτων Απολιγνιτοποίησης».

Τι προβλέπουν τα μέτρα

Με την τροπολογία η κυβέρνηση, όπως αναφέρει η ανακοίονωση του ΥπΑΑΤ,  «στηρίζει έμπρακτα τις αγροτικές επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας». Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει επίσης ότι η καταβολή χρεώσεων ΥΚΩ αναστέλλεται για τις επιχειρήσεις με τα εξής χαρακτηριστικά κατανάλωσης:

  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης > 13GWh.
  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Γενικής χρήσης Μέσης Τάσης.
  • Βιομηχανικής χρήσης Μέσης Τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA.

Σε εφαρμογή του μέτρου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα περιλαμβάνουν τη σχετική χρέωση ΥΚΩ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντίστοιχων πελατών. Το ποσό το οποίο δεν χρεώνεται καταχωρίζεται σε ειδικό πεδίο του λογαριασμού με σημείωση περί της αναστολής καταβολής χρεώσεων.

Οι χρεώσεις ΥΚΩ που αντιστοιχούν στην περίοδο Νοεμβρίου – Μαρτίου αναμένεται να εξοφληθούν όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και αξιολογώντας τις ανάγκες του σχετικού ειδικού λογαριασμού. Ο χρόνος και ο τρόπος εξόφλησης θα καθοριστούν με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αγρότες & αντιπολίτευση

Για «εμπαιγμό της κοινωνίας εκ μέρους της κυβέρνησης, μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2019 και την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας»,  κάνει λόγο η αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τους αγρότες  οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να μειώσουν την  απειλή της βιωσιμότητας του κλάδου. Η επιβάρυνση των αγροτών από την αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος φτάνει, σε κάποιες περιπτώσεις, έως και τα 2.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται από τις αγροτικές ενώσεις.

Σύμφωνα με μερίδα αγροτών που πιέζουν την κυβέρνηση για μια άλλη πολιτική, η  ρήτρα αναπροσαρμογής ανεβάζει το τιμολόγιο του αγροτικού ρεύματος κατά 150% και η  χώρα μας αναδεικνύεται σε  πρωταθλήτρια στην τιμή της κιλοβατώρας. Όπως επίσης είναι γνωστό οι ζωοτροφές έχουν εμφανίσει αύξηση της τάξης του 70% [ για παράδειγμα η αμμωνία πωλείτο 210 δολάρια/τόνο στις αρχές του έτους και έχει φτάσει πάνω από 900 δολάρια/τόνο αυτή τη στιγμή].

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «το πρόσφατο μέτρο αναστολής των χρεώσεων ΥΚΩ δεν περιλαμβάνει τους αγρότες που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση και λαμβάνουν υπέρογκους λογαριασμούς, όπου οι επιβαρύνσεις είναι έως διπλάσιες των χρεώσεων κατανάλωσης ρεύματος παρά την ελάχιστη επιδότηση των 9, 18 και 39 ευρώ το μήνα».

Παράλληλα, το  μέτρο αναστολής των χρεώσεων ΥΚΩ δεν περιλαμβάνει την παρελθούσα περίοδο άρδευσης, αλλά θα εφαρμοστεί μόνο στη μέση τάση για τους μήνες Νοέμβριο-Μάρτιο όπου οι αγροτικές καταναλώσεις ρεύματος είναι χαμηλότερες. Άρα, σύμφωνα με τους αγρότες,  δεν μειώνει τις υψηλές χρεώσεις.

Σύμφωνα με τον Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό ΥπΑΑΤ Σταύρο Αραχωβίτη, «Η αναστολή των χρεώσεων ΥΚΩ απλά μεταθέτει την επιβάρυνση την άνοιξη και άρα δεν ελαφρύνει τους αγρότες, ενώ η επίπτωση στους λογαριασμούς των ΤΟΕΒ και των αγροτών που είναι συνδεδεμένοι στη μέση τάση είναι ελάχιστη. Περιορίζεται στο 5-10% του λογαριασμού που καλούνται να πληρώσουν».

You might also like