Το γιαούρτι ‘πυροδοτεί’ επενδύσεις
Τρεις εταιρίες με εξαγωγικό προφίλ, 'βάζουν χρήματα' κοιτώντας την Ευρώπη
Σε φάση υλοποίησης επενδυτικών προγραμμάτων βρίσκονται ελληνικές γαλακτοκομικές εταιρίες που πραγματοποιούν εξαγωγές ελληνικού γιαουρτιού σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη, μεγάλη αλλά ανταγωνιστική αγορά, θα τους ‘επιστρέψει’ τα χρήματα που θα δαπανήσουν.
Η ΚΡΙ ΚΡΙ, όπως ανέφερε σχετικά ο Γιώργος Τσινάβος, Supply Chain Director της εταιρίας (φωτο), σε πρόσφατη παρέμβασή του στο Dairy Conference 2021 της Boussias Communications, βρίσκεται αυτό το διάστημα σε φάση ανοικοδόμησης νέας μονάδας βιοαερίου για να αξιοποιήσει τον ορό γάλακτος που παράγεται στις εγκαταστάσεις της ως απόβλητο. Μέσα από τη μονάδα αυτή, η ΚΡΙ ΚΡΙ θα εξασφαλίσει συμπαραγωγή ενέργειας- θερμού νερού για τις ανάγκες της επιχείρησης.
Η εταιρεία στο 9μηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών στα 110,2 εκατ. ευρώ έναντι 102,7 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2020, ενώ και τα κέρδη της (μετά φόρων) αυξήθηκαν σε 15 εκατ. ευρώ έναντι 14 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020. Θυμίζουμε οτι το καλοκαίρι του 2020 η εταιρία λάνσαρε ένα νέο προϊόν κάτω από την κατηγορία των γιαουρτιών χωρίς λακτόζη, το ‘Κρι Κρι Στραγγιστό & αγαπημένο Χωρίς Λακτόζη’.
Στην παρέμβασή του ο Γ. Τσινάβος ανέφερε σχετικά: «Το ελληνικό γιαούρτι θα πρέπει να απευθυνθεί στο ευρύ καταναλωτικό κοινό΄ και η επικοινωνία θα πρέπει να βασιστεί στην αξία του διότι το ‘Greek style yogurt’ δεν αναγράφει την προέλευση του γάλακτος τη στιγμή που εμείς γνωρίζουμε και την τελευταία φάρμα από την οποία προμηθευόμαστε γάλα».
Η Μενοίκιο, η οποία ανήκει στον δραστήριο Αγροκτηνοτροφικό Βιομηχανικό Συνεταιρισμό Προσοτσάνης Δράμας, επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της σε νέο χώρο έκτασης 1.700 τ.μ. με στόχο την αναβάθιση της παραγωγής και την εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων για την επεξεργασία του γάλακτος. Ήδη, τα προϊόντα της εταιρίας διατίθενται, με μεγάλο ενδιαφέρον, στον Καναδά, την Κύπρο, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πολωνία, και τη Βουλγαρία.
Όπως δήλωσε σχετικά ο Γιώργος Μελενεκλής, Υπεύθυνος λειτουργίας του Μενοίκιο: «Η καθετοποίηση όλης της παραγωγικής διαδικασίας, η οποία υπάρχει στην παραγωγή γιαουρτιού στο Μενοίκιο, κάνει τη διαφορά και δημιουργεί υπεραξία στα παραγόμενα προϊόντα. Η εταιρεία πραγματοποιεί μικρές εξαγωγές, διαθέτει δικό της κανάλι διανομής και διανέμει τα προϊόντα της στο εξωτερικό σε πελάτες χαμηλής δυναμικότητας, εκτός σουπερμάρκετ, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα για μεγαλύτερες εξαγωγές».

Η ΒιοΑγρός από την Κρύα Βρύση Πέλλας θα επενδύσει σε νέα μονάδα για την παραγωγή γιαουρτιού και κεφίρ. Η εταιρεία στοχεύει στο να αναπτύξει τις πωλήσεις της σε χώρες με καταναλωτές υψηλού εισοδηματικού προφίλ, όπως η Αυστρία και η Ελβετία στις οποίες είχε μικρή εμπορική διείσδυση και πριν την πανδημία.
Όπως δήλωσε ο Κώστας Παπαδόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Βιοαγρός, στο Dairy Conference 2021 της Boussias Communications: «Το κόστος των μεταφορών δεν είναι ανασχετικός παράγοντας για την ανάπτυξη των εξαγωγών ελληνικού γιαουρτιού καθώς τα προϊόντα που παράγει η εταιρεία Βιοαγρός απευθύνονται σε υψηλότερα εισοδήματα και η ίδια προσπαθεί να ‘επιβάλλει’ μια υψηλότερη τιμή για το προϊόν».