Την πρότασή της κατέθεσε η ΠΕΤΕΤ στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Επισήμανσης 1169/2011. Αναγνωρίζει τα προβλήματα υγείας που οδηγούν την ΕΕ σε αναθεώρηση αλλά αρνείται την υπεραπλούστευση των προτεινόμενων λύσεων.
Η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων αναγνωρίζει ότι πάνω από το 50 % του ενήλικου πληθυσμού στην Ε.Ε είναι υπέρβαροι και ότι περισσότεροι από 950.000 θάνατοι στην ΕΕ οφείλονται σε ανθυγιεινή διατροφή. Ταυτόχρονα όμως, επισημαίνει ότι «οι καταναλωτές δεν κατανοούν πάντα τις διατροφικές πληροφορίες που παρέχονται στη συσκευασία τροφίμων και δεν βρίσκουν πάντα σαφείς και απλές διατροφικές πληροφορίες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ορθή επιλογή των τροφίμων».
Η κίνηση της ΕΕ
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας τέθηκε η σκέψη για εναρμονισμένη υποχρεωτική διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης έχουν κατατεθεί τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες αξιολογούνται στην Ε.Ε. και είναι σε επίπεδο διαβούλευσης έτσι ώστε το τέταρτο τρίμηνο του 2022 να αναθεωρηθεί η υπάρχουσα νομοθεσία. Για την Ένωση, η αντίληψη ότι είναι αρκετή μία απλοποιημένη αξιολόγηση των τροφίμων, μονοσήμαντα, μόνο από την πλευρά της πιθανής βλάβης της υγείας του καταναλωτή, αποτελεί υπεραπλούστευση, αναστέλλει την κριτική σκέψη του καταναλωτή σχετικά με τα τρόφιμα, και οδηγεί σε μία αντίληψη εξηρτημένων αντανακλαστικών
Στην περίπτωση αυτή, η εμφάνιση του κόκκινου χρώματος (και των λοιπών διαβαθμίσεων της προτεινόμενης χρωματικής κλίμακας) οδηγεί αυτόματα στην απόρριψη ενός, κατά τα άλλα, απολύτως ασφαλούς και θρεπτικού τρόφιμου, όταν καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες της ηλικιακής ομάδας του καταναλωτή, παράλληλα με το προφίλ δραστηριότητας και ευζωίας που ακολουθεί (ή δεν ακολουθεί).
Πρόταση της ΠΕΤΕΤ
Η Ένωση προτείνει την απόρριψη των όποιων προτεινόμενων λύσεων οδηγούν σε υπεραπλουστεύσεις και τον ουσιαστικό αποκλεισμό συγκεκριμένων τροφίμων, βάσει ενός τρόπου αξιολόγησης εξηρτημένης αντίδρασης του καταναλωτή, του τύπου «κόκκινο=κακό=απόρριψη».
Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΤΕΤ, απορρίπτει λύσεις του τύπου Nutri- Score, τουλάχιστον όπως προτείνεται στην παρούσα φάση και προκρίνει την εφαρμογή πιο σύνθετου συστήματος, με συνδυασμό ετικετών, χωρίς χρωματικούς κώδικες. «Ένα τέτοιο σύστημα θα βασίζεται σε εκτεταμένη πληροφόρηση, σε συνδυασμό με τις τιμές Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς, όχι μόνο όσον αφορά τα θεωρούμενα ‘δυσμενή’ στοιχεία ενός τρόφιμου (π.χ. αλάτι, ζάχαρη, λίπος, θερμίδες), αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών και χαρακτηριστικών» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Και δίνει ένα παράδειγμα: Δεν πρέπει να αξιολογείται η πρόσληψη του λίπους μεμονωμένα, αλλά και ως φορέα, άρα και της εντός του τρόφιμου πηγής, λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, D,E και K), ειδικά σε πληθυσμούς που δεν μπορούν να τις προσλάβουν από άλλη πηγή (εκτός αν θεωρήσουμε την ένταξη της κατανάλωσης συμπληρωμάτων διατροφής στην καθημερινή δίαιτα ως προτιμότερη της πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων μέσω κατανάλωσης ‘φυσιολογικών’ τροφίμων).
«Σε συνδυασμό με την διατροφική επισήμανση, που ήδη προβλέπεται, ίσως με κάποιες βελτιώσεις, το σύστημα αυτό, μπορεί να προσφέρει σφαιρικότερη και ουσιαστικότερη αντίληψη του τι τρώμε. Φυσικά, επαναλαμβάνεται εμφατικά η ανάγκη εκπαίδευσης του πληθυσμού, για να μπορεί να αντιλαμβάνεται αυτό που διαβάζει και να επιλέγει ορθότερα αυτό που αγοράζει και καταναλώνει» καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης.