‘Ορεινή Αρκαδία’ : Ο Μουρούτσος ‘οργώνει’ την Πελοπόννησο

Συζητάμε με τον έμπειρο παντοπώλη και μελισσοκόμο για την τυροκομία

Το παντοπωλείο ‘Η Ορεινή Αρκαδία’ στη Δάφνη (Εθνάρχου Μακαρίου 147), το οποίο διατηρεί ο επιχειρηματίας και μελισσοκόμος Αναστάσιος Μουρούτσος, γέννημα της αρκαδικής γης, είναι ένας παράδεισος τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει εκτείνονται σε όλη την Ελλάδα˙ η έμφαση όμως δίνεται στην Πελοπόννησο και, φυσικά, την αγαπημένη του Αρκαδία.

 

Δεν ανήκει στη ‘νέα λιανική’ καθώς τόσο η ηλικία του όσο και η αισθητική του παραπέμπουν σε παραδοσιακό παντοπωλείο. Η αξία του όμως δεν έγκειται στην ηλικία ή την αισθητική του αλλά στον τρόπο με τον οποίο ο ιδιοκτήτης του προσεγγίζει την πρωτογενή παραγωγή. «Τελευταία, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι νεώτερες γενιές καταναλωτών στράφηκαν στο χωριάτικο, παραδοσιακό τυρί και ζητούν πλέον προϊόντα από ‘μικρούς παραγωγούς’» μας είπε όταν τον επισκεφθήκαμε. Στην ‘Ορεινή Αρκαδία’ οι πωλήσεις των χύμα προϊόντων και των τυριών που κόβονται στον πάγκο είναι μεγαλύτερες έναντι των τυποποιημένων κι αυτό, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, συνδέεται με την τάση που περιέγραψε πριν. «Στον πάγκο έχω τη δυνατότητα να δώσω στον πελάτη να δοκιμάσει το τυρί που θέλει να αγοράσει, να συζητήσω μαζί του, να του προτείνω κάτι δικό μου.»

Προσωπικές επαφές

Το παντοπωλείο του Αναστάσιου Μουρούτσου είναι γεμάτο γευστικούς θησαυρούς. Πως γίνεται όμως η ‘επαφή’ με τους παραγωγούς που βρίσκονται εκτός τειχών; Σήμερα πια η δουλειά του κ. Μουρούτσου δεν είναι τόσο δύσκολη όσο στις αρχές: «Ήμαστε ένα παλιό κατάστημα κι έχουμε καλό όνομα στην αγορά οπότε πολλοί παραγωγοί μας ψάχνουν και μας βρίσκουν. Προσπαθούμε κι εμείς να βρούμε τους καλούς παραγωγούς. Έχουμε πελάτες απ’ όλη την Ελλάδα και συχνά είναι αυτοί που μας λένε ότι ‘στο τάδε χωριό υπάρχει ένα τυροκομείο που φτιάχνει καλή φέτα’. Έτσι φτάνει μια εξαιρετική φέτα στο κατάστημά μου» μας εξηγεί.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει προσωπικές επαφές με τους παραγωγούς, τις οποίες ‘συντηρεί’ ο ίδιος με τα συχνά, σχεδόν μια φορά την εβδομάδα, ταξίδια του στην Πελοπόννησο όπου εκτός από τις εμπορικές επαφές με γαλακτοκόμους και τυροκόμους φροντίζει και τα …μελίσσια του. «Οι προσωπικές επαφές με τους παραγωγούς είναι σημαντικές» μας εκμυστηρεύεται ο Αν. Μουρούτσος και συμπληρώνει: «Χαρακτηριστικό αποτέλεσμα αυτών των επαφών είναι το γεγονός ότι ζητάμε και πετυχαίνουμε να μας κρατάνε οι παραγωγοί τα τυριά τους περισσότερο καιρό για ωρίμανση. Διότι είναι άλλο πράγμα να φας γραβιέρα 4-5  μηνών κι άλλο να φας μια 12μηνη- τα περισσότερα τυριά μας είναι μακράς ωρίμανσης».

Το παραδοσιακό παντοπωλείο ‘Η Ορεινή Αρκαδία’, ένας μικρός παράδεισος γεύσεων.

 

Η διανομή των προϊόντων

Η διανομή των μικρών παραγωγών στο λεκανοπέδιο της Αθήνας  δεν είναι πλέον πρόβλημα, καθώς οι συνθήκες σε σχέση με μερικά χρόνια πριν έχουν βελτιωθεί, όπως μας εξηγεί ο παντοπώλης από τη Δάφνη. Ακόμα και μικροί παραγωγοί βρίσκουν πρόσβαση στην Αθήνα ενώ οι λιανέμποροι της πρωτεύουσας έχουν πλέον τη δυνατότητα να ‘φτάσουν’ μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να συνεργαστούν με έναν τυροκόμο.

Μέσα από τα ταξίδια του στην περιφέρεια διαπιστώνει ότι όλοι και περισσότεροι νέοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και, κατ’ επέκταση, με την τυροκόμηση, γεγονός που θεωρεί ως πολύ θετικό σημάδι για τη συνέχεια της ελληνικής παραγωγής. «Η κτηνοτροφία έχει μέλλον, ειδικά στην Πελοπόννησο και τα προϊόντα που έρχονται από εκεί γίνονται όλο και καλύτερα» εξηγεί.

Οι συνεργασίες του δεν είναι μόνο με τους Πελοποννήσιους παραγωγούς όπως ο εξαίρετος τυροκόμος Δημοσθένης Κουτρουμπής από την Τραχειά Αργολίδας, το τυροκομείο Μανιάτη ή ο καταξιωμένος παραγωγός φέτας Μηλιτσόπουλος από την Κλειτορία Καλαβρύτων. Συνεργάζεται και με παραγωγούς από την Κρήτη (Τυροκομείο Μπουρδάκη), τη Θεσσαλία (Φάρμα Μετεώρων) και, φυσικά, από την Αττική, κυρίως στο κομμάτι των γαλακτοκομικών προϊόντων (Μαγγίνας κ.ά.).

You might also like