Ρόφημα πατάτας: Στη μάχη – κι αυτό- ενάντια στο γάλα

Πρώτο λανσάρισμα της Dug Drinks στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η εταιρία Dug Drinks UK λάνσαρε στις αρχές του 2022 το πρώτο ρόφημα πατάτας το οποίο προσομοιάζει το γάλα. Η τοποθέτηση του νέου προϊόντος ξεκίνησε σε γνωστή βρετανική αλυσίδα λιανικού εμπορίου (Waitrose) ενώ θα προωθηθεί και στη horeca για επαγγελματική χρήση στα καταστήματα vegetarian και vegan γευμάτων.

 

Σύμφωνα με την εταιρία που το παρασκεύασε το ‘γάλα πατάτας’ όπως καταχρηστικά αποκαλείται έχει ‘ουδέτερη’ γεύση, μπορεί να αναμιχθεί σε τσάι και καφέ, συνοδεύει δημητριακά ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα χωρίς να επηρεάσει δραματικά τη γεύση. Καταναλωτές που το δοκίμασαν παρατήρησαν μια ελαφριά αίσθηση αλατιού στη γεύση του.

Αυξάνονται τα εναλλακτικά

Το ρόφημα από πατάτα έρχεται με σχετική καθυστέρηση στην αγορά καθώς έχουν προηγηθεί προϊόντα  που μιμούνται το γάλα και παρασκευάζονται από σόγια, αμύγδαλο, καρύδα, βρώμη,  αλλά για πρώτη φορά στα χρονικά φτάνει στο λιανεμπόριο γάλα που έχει παραχθεί από τη διάσημη ποικιλία Spud. Η υφή του είναι κρεμώδης  και σύμφωνα με επαγγελματίες που το έχουν δοκιμάσει στην παραγωγή καφέδων δημιουργεί πολύ καλό αφρό για έναν latte ή cappuccino.

Οι πωλήσεις εναλλακτικών του γάλατος ροφημάτων γνωρίζουν εντυπωσιακή ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, ειδικά στη βρετανική αγορά όμως ο τζίρος των συγκεκριμένων ροφημάτων έχει φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή, μειούμενη βαίνει από χρόνο σε χρόνο η κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες για τον κλάδο των εναλλακτικών ροφημάτων που προσομοιάζουν το γάλα, το 2022 θα συνοδευτεί και με νέα λανσαρίσματα προϊόντων από πατάτα. Τα καταστήματα Waitrose αναφέρουν ότι οι πωλήσεις των εναλλακτικών ροφημάτων έχουν αυξηθεί κατά ένα πέμπτο την τελευταία τετραετία με τη μερίδα του λέοντος να έχει το ρόφημα αμυγδάλου κι ακολουθούν η σόγια και η καρύδα.

Πρόβλημα: η γεύση αλλά και η …τιμή του

Κατασκευασμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, το νέο ρόφημα Dug περιέχει πρωτεΐνη μπιζελιού, κραμβέλαιο (λάδι από ελαοκράμβη)  και πατάτα. Έχει χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το πραγματικό γάλα ενώ όπως είναι γνωστό η καλλιέργεια της πατάτας είναι δύο φορές πιο αποδοτική από τη βρώμη και η πρόκειται για καλλιέργεια που χρησιμοποιεί λιγότερο νερό απ’ ότι π.χ. η καλλιέργεια ξηρών καρπών.

Η Ophélie Buchet, αναλύτρια του κλάδου τροφίμων και ποτών στην εταιρεία ερευνών αγοράς Mintel, αναφέρει ότι το γάλα πατάτας έχει τη δυνατότητα να εκτοπίσει τη βρώμη ως μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση προϊόντος απομίμησης γάλακτος. Προς το παρόν, το κόστος του συγκεκριμένου προϊόντος είναι ένα ερωτηματικό: η τιμή του, όπως άλλωστε κι όλων των απομιμήσεων γάλακτος, είναι ακριβότερη από το γάλα. Σήμερα η στιγμή για τη συσκευασία ενός λίτρου για την horeca αγορά βρίσκεται στις 1,80 λίρες όταν η τιμή του γάλακτος είναι περίπου 90 λεπτά της λίρας.

Εκτός από την (‘αλμυρή’) τιμή ορισμένοι καταναλωτές  διαμαρτύρονται επίσης για τη γεύση των φυτικών υποκατάστατων του γάλακτος. Σύμφωνα με τον Guardian οι πατάτες «έχουν έναν μεγάλο λόφο να ανέβουν αν πρόκειται να αμφισβητήσουν την υπεροχή της βρώμης» ενώ το πραγματικό γάλα  συνεχίζει να έχει μεγάλο όγκο στην αγορά-  η συνολική αξία των γαλακτοκομικών  είναι άνω των 3 δισ. λιρών. Αν και η πατάτα διαθέτει αυτή τη στιγμή περίπου το 0,2%  της συνολικής αγοράς ροφημάτων (γάλα και φυτικά προϊόντα), εντούτοις το πρώτο αυτό λανσάρισμα όπως και όσα αναμένεται να ακολουθήσουν, ενδέχεται να αλλάξουν την εικόνα της αγοράς.

You might also like