ΣΕΚ: Κατέθεσε Εθνικό Σχέδιο για την κτηνοτροφία

Για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κτηνοτροφίας – πτηνοτροφίας

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα εκτενές κείμενο το οποίο αποκαλεί «Εθνικό Σχέδιο- Για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κτηνοτροφίας – πτηνοτροφίας», αναλογιζόμενος ότι η πορεία της κτηνοτροφίας προς την καταστροφή προχωράει με όλο πιο γοργά βήματα, τουλάχιστον μεγάλου μέρους αυτής και χρειάζονται άμεσες δράσεις.

 

Σύμφωνα με τον ΣΕΚ η διαπίστωση αυτή δεν είναι ούτε μεγάλα λόγια, ούτε «λαϊκισμός», είναι αλήθεια, είναι η πραγματικότητα ενώ εδώ και πολύ καιρό ο Σύνδεσμος προειδοποιεί την Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα γι’ αυτό, ζητώντας στήριξη και μέτρα ανάσχεσης αυτής της πορείας. Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, εδώ κι ένα χρόνο περίπου το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε στα ύψη, αφαιρώντας τις όποιες αυξήσεις υπήρχαν  στο αιγοπρόβειο ιδιαίτερα γάλα – κρέας. Οι ζωοτροφές αυξήθηκαν πάνω από 40%, η ενέργεια αυξάνεται ανεξέλεγκτα, όπως και οι άλλες εισροές (λιπάσματα, ανταλλακτικά, φάρμακα κτλ).

Ο Σύνδεσμος έχει ζητήσει να δοθεί άμεσα στήριξη για την κάλυψη έστω του μεγαλύτερου μέρους αυτών των αυξήσεων του κόστους παραγωγής, για να σταματήσει και να περιοριστεί τη ζημία. «Αλλά μέχρι σήμερα μόνον κατανόηση και υποσχέσεις ακούμε» αναφέρει στη δήλωσή του η οποία συνοδεύει το Εθνικό Σχέδιο.

Ο ΣΕΚ επιμένει  στην απαίτηση της διαχειρίστριας εταιρίας των δανείων των κτηνοτρόφων της πρώην ΑΤΕ, στέλνοντας εξώδικα με διαταγές πληρωμών, εντός τριών ημερών, όλου του οφειλόμενου ποσού. Τα δάνεια αυτά που είχαν δοθεί από την ΑΤΕ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, άτοκα αρχικά, τώρα είναι φορτωμένα με τεράστια ποσά τόκων. «Ήδη η εταιρία έχει προχωρήσει σε δέσμευση των λογαριασμών των κτηνοτρόφων στις τράπεζες, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι να αδυνατούν να προμηθευτούν ζωοτροφές για τα ζώα τους, όπως και άλλες απαραίτητες εισροές» επισημαίνει ο Σύνδεσμος.

Η πρώτη δέσμη μέτρων που προτείνει ο ΣΕΚ είναι τα παρακάτω.

Μέτρα άμεσης προτεραιότητας

Οι προτάσεις του ΣΕΚ για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής (Ζωοτροφές, Ενέργεια, Αναλώσιμα κλπ) είναι η καταβολή άμεσων ενισχύσεων στους παραγωγούς:

  • 200 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής και 150 ευρώ ανά αγελάδα παραγωγής κρέατος.
  • 20 ευρώ ανά προβατίνα και γίδα, που οι εκμεταλλεύσεις τους παρέδωσαν το 2021, 5.000 κιλά γάλα σε εγκεκριμένα τυροκομεία, 2.500 κιλά για τις αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις των νησιών και για όσες εκμεταλλεύσεις δεν παρέδωσαν γάλα, αλλά παρέδωσαν επαρκή αριθμό αρνο-κάτσικων για σφαγή.
  • Για την χοιροτροφία, που πρόσφατα δόθηκε κορωνοεπίδομα 12 εκατ. ευρώ, και επειδή πέραν του κόστους παραγωγής έχει υποστεί μεγάλη πίεση στην αγορά, να δοθούν επί πλέον: 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση και 70 ευρώ ανά χοιρομητέρα.
  • Θέσπιση φθηνού αγροτικού πετρελαίου – κατάργηση του φόρου κατανάλωσης
  • Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα προ των αυξήσεων ( 0,06 €), κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και των ρυθμισμένων χρεώσεων.

Διαβάστε όλο το Εθνικό Σχέδιο του ΣΕΚ: Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης κτηνοτροφίας – πτηνοτροφίας

You might also like