Εκτός νέων έργων τα κτηνοτροφικά πάρκα

Στήριξη μόνο στη βιομηχανία, χωρίς πλαίσιο στήριξης ο πρωτογενής τομέας

Για μια ακόμα φορά η χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών πάρκων παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες καθώς στο έργο «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» της Γ. Γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, απουσιάζει οποιαδήποτε σκέψη ή σχεδιασμός για τα κτηνοτροφικά πάρκα, τα οποία αποτελούν διακαή πόθο μερίδας κτηνοτρόφων που βλέπουν σε αυτόν τον τρόπο οργάνωσης μια διέξοδο για την ελληνική κτηνοτροφία.

 

Τη σύμβαση για την ένταξη του έργου «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» της Γ. Γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας υπέγραψαν την 21/2/2022, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνις Γεωργιάδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Πάνος Σταμπουλίδης. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, αναμένεται η δημιουργία, αναβάθμιση και εξυγίανση περίπου εννέα βιομηχανικών πάρκων σε όλη τη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 65,2 εκατ. ευρώ. Η επιλογή έγινε με βα΄ση το γεγονός οτι η μεταποίηση στο ελληνικό ΑΕΠ συμβάλλει με 9% περίπου και επιβιώνει έχοντας το 60% (ΣΒΒΕ) από τον πρωτογενή τομέα (EUROSTAT, ΙΟΒΕ, Μαΐ 2017).

Αν ο πρωτογενής τομέας καταγράφεται ως 4% περίπου στο ΑΕΠ, και με τον πολλαπλασιαστή του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα 5 (σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ Κ. Μάττας,) φθάνει να εξαρτάται το 20% περίπου του ΑΕΠ από τον πρωτογενή τομέα. Αν για το 9% του ΑΕΠ υπάρχουν ήδη 58 οργανωμένες ΒΙΠΕ και προτείνονται άλλα 88 οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα, απλοϊκά … για το 20% του ΑΕΠ πόσα Επιχειρηματικά Πάρκα-Κτηνοτροφικά Πάρκα πρέπει να προβλέπονται για την ανάλογη ανάπτυξη

Σύμφωνα με τον αγροτικό δημοσιογράφο Δημήτρη Μιχαηλίδη (ΑγροΝέα), « αν σκεπτόμασταν στρατηγικά για την ανάπτυξη και όχι αναλογικά, αλλά ισόρροπα, τότε για το 20% του ΑΕΠ θα απαιτούνταν χρηματοδότηση τουλάχιστον για 300 Κτηνοτροφικά Πάρκα στην Ελλάδα με υποδομές και σωστές χρήσεις γης για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του πληθυσμού, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική χρήση και διαχείριση των φυσικών πόρων. Κυρίως όμως για την αγροδιατροφική ασφάλεια».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο  Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι ο τζίρος όλων των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τοµέα αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση µε το 2019 , δηλαδή σχεδόν 10% το διάστημα 2019-2021. Την περίοδο της ύφεσης, κυρίως λόγω της πανδημίας του covid-19, η αύξηση κατά 10% είναι καταπληκτική επίδοση του πρωτογενούς τομέα, και θα έπρεπε να υποστηριχθεί η αγροτική επιχειρηματικότητα με κάθε τρόπο.

Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής

«Η χρηματοδότηση των Κτηνοτροφικών Πάρκων στην Αττική θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσοντας το έργο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα Κτηνοτροφικά Πάρκα θα μπορούσαν να είναι ιδιοκτησία του όμορου Δήμου, και να δοθούν να τα διαχειρίζονται συλλογικές δομές (Συνεταιρισμοί, ΚοινΣΕπ, ΑΜΚΕ κλπ) των συμμετεχόντων κτηνοτρόφων. Πρέπει να επιδιωχθεί η ένταξη Κτηνοτροφικών Πάρκων στην περιαστική Αττική σαν μια ύστατη προσπάθεια να εξασφαλισθεί η μερική αγροδιατροφική ασφάλεια, αλλά και η επιβίωση της αναγκαίας περιαστικής κτηνοτροφίας. Η περιαστική γεωργία και κτηνοτροφία είναι απαραίτητη για την στήριξη της επιβίωσης της μεγάλης τεχνητής αφύσικης τσιμεντένιας πόλης, που συγκεντρώνει το μισό πληθυσμού του ελληνικού κράτους».

You might also like